Skocz do zawartości
Saladyn

Starter z Gęstwy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ma gęstwę która stoi już od połowy stycznia a mam zamiar warzyć na początku marca według kalkulatora Mrmalty będę miał zdecydowanie za mało drożdży żeby uwarzyć 20 L czy w takim razie zrobić starter z tej gęstwy żeby uzyskać większą ilość drożdży czy taki zabieg jest przez was w ogóle praktykowany ? ( mowa o drożdżach lagerowych )

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Mi koledzy z forum odradzali używanie tak starych drożdży ale jako eksperyment zrobiłem starter. Z tym że robiłem 2 stopniowo biorąc tylko małą część starej gęstwy.

Piwo jest już w butelkach ale jeszcze za młode żeby ocenić czy eksperyment się udał.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Witam ma gęstwę która stoi już od połowy stycznia a mam zamiar warzyć na początku marca według kalkulatora Mrmalty będę miał zdecydowanie za mało drożdży żeby uwarzyć 20 L czy w takim razie zrobić starter z tej gęstwy żeby uzyskać większą ilość drożdży czy taki zabieg jest przez was w ogóle praktykowany ? ( mowa o drożdżach lagerowych )

Ja bym zrobił.

Nad zadaniem samej miesięcznej gęstwy bym się zastanawiał, ale starter bym zrobił i bez większego zastanawiania zadał.

W zależności od tego ile masz gęstwy można pomyśleć nad starterem kilkustopniowym.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Napisz jakie (lagerowe?), może ktoś używał podobnych to odpowie.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×