Skocz do zawartości

Starter z Gęstwy


Saladyn

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ma gęstwę która stoi już od połowy stycznia a mam zamiar warzyć na początku marca według kalkulatora Mrmalty będę miał zdecydowanie za mało drożdży żeby uwarzyć 20 L czy w takim razie zrobić starter z tej gęstwy żeby uzyskać większą ilość drożdży czy taki zabieg jest przez was w ogóle praktykowany ? ( mowa o drożdżach lagerowych )

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mi koledzy z forum odradzali używanie tak starych drożdży ale jako eksperyment zrobiłem starter. Z tym że robiłem 2 stopniowo biorąc tylko małą część starej gęstwy.

Piwo jest już w butelkach ale jeszcze za młode żeby ocenić czy eksperyment się udał.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam ma gęstwę która stoi już od połowy stycznia a mam zamiar warzyć na początku marca według kalkulatora Mrmalty będę miał zdecydowanie za mało drożdży żeby uwarzyć 20 L czy w takim razie zrobić starter z tej gęstwy żeby uzyskać większą ilość drożdży czy taki zabieg jest przez was w ogóle praktykowany ? ( mowa o drożdżach lagerowych )

Ja bym zrobił.

Nad zadaniem samej miesięcznej gęstwy bym się zastanawiał, ale starter bym zrobił i bez większego zastanawiania zadał.

W zależności od tego ile masz gęstwy można pomyśleć nad starterem kilkustopniowym.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.