Jump to content
udarr

Jak zrobić wzorcowe AIPA?

Recommended Posts

 

 

Co sądzicie o takim chmieleniu?
 

Charakter, którego chmielu chciałeś wyeksponować? Bo jak dla mnie to za duży misz-masz. Equinox świetnie nadaje się na SH. Daje bardzo specyficzny posmak zielonego pieprzu z jabłkiem. IMO szkoda go do takiego chmielenia. Mosaic na goryczkę również szkoda. Zaopatrz się w jakiś jeden konkretny chmiel którego będziesz używał na goryczkę, może być Chinook. Wywal z przepisu chmielenie w 30 minucie i daj co zostanie na cichą. Nie lepiej zacierać na wytrwanie 64C -> 60 min 72C - 15 min? Może wyjść zbyt słodka IPA przy takim schemacie zacierania. No chyba, że takie preferujesz.

 

Zależy mi natomiast, aby pojawił się aromat leśny/żywiczny, nie był dominujący, ale wyczuwalny bez doszukiwania się.

 

Lepiej? W jakim kalkulatorze policze IBU?

 

Na podstawie mojego aipa stwierdzam, że ma wyczuwalny żywiczny posmak, nie mam jeszcze doświadczenia by stwierdzić skąd dokładnie pochodzi ale opcje są dwie - albo z chinooka na 60' co jest raczej mniej prawdopodobne, albo z chinooka na 15' co wydaje mi się najbardziej sensowne. Także na Twoim miejscu dodałbym chinooka na 15' może minimalnie mniej niż u mnie chyba, że piwo się jeszcze ułoży, ja dawałem w każdym razie 20g na 15'.

 

A ibu liczę w kalkulatorze ściągniętym z plikowni tutaj. Wyniki biorę pod uwagę z przelicznika Tinsetha. Wyszło mi w pierwszej warce ok. 60 ibu z tym, że kalkuator nie wlicza izomeryzacji a-k podczas długiego chłodzenia na balkonie więc prawdopodobnie realnie ibu jest więcej chociaż liczby to nie wszystko. Obecnie moja trzecia warka ma niby 75 ibu ale dałem mniej na 60' a dużo więcej na 30' więc spodziewam się nieco gładszej i łagodniejszej tej goryczki, jak będzie zobaczymy za miesiąc :)

 

edit : A jeszcze wchodzi w grę Simcoe, którego dałem na 1' i flameout, on też daje żywicę ale nie wiem czy przeszła do smaku w tak krótkim czasie.

Edited by udarr

Share this post


Link to post
Share on other sites
A jeszcze wchodzi w grę Simcoe, którego dałem na 1' i flameout, on też daje żywicę ale nie wiem czy przeszła do smaku w tak krótkim czasie.

 

 

 

Chmielenie 60' 35g chinook 15' 20g chinook 5' 30g centennial 1' 25g simcoe fameout 25g centennial + 25g simcoe na zimno 7 dni (miało być 5 ale wyjazd wypadł) tak jak pisałem po 50g cent i sim

 

O Panie, jak dałeś 50 g Simcoe na późne chmielenie i 50 g na 7 dni to będzie żywica ;) . Tu chodzi żeby olejki eteryczne nie wyparowały :P

Edited by MichalW

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hyh, zanim uwarzyłem i spróbowałem tego piwa to nie zdawałem sobie sprawy z tego co znaczy żywiczny smak czy aromat w piwie, jeszcze nie spotkałem się z żadnym komercyjnym piwem, które oferowało żywicę na takim poziomie co moja pierwsza warka. Piłem single hopy od Dr Brew z centennial i mosaic ale nie piłem nic z simcoe czy tym bardziej z chinookiem. Pierwsze moje piwo mi tak średnio podeszło,stwierdziłem wtedy, że jednak nie dla mnie taka żywica, obecnie każde kolejne coraz bardziej mi smakuje, tępa goryczka nabiera kształtu, żywiczność staje się coraz bardziej przyjemna, łagodnieje z każdym dniem (a piję co dwa dni 1 butelkę licząc od 6 dnia od butelkowania). Generalnie moja warka nr 3 to też AIPA jednak wiedząc już co to znaczy żywica w piwie zastosowałem same chmiele tropikalno-owocowe tak dla kontrastu, mam nadzieję, że nie będzie słodkim ulepkiem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W moim odczuciu Atak Chmielu od Pinty ma (a może miał..) sporo żywicy, ale też jest cholernie słodki, więc ma sporą kontrę.

Mnie te "choinkowe" posmaki całkiem nieźle pasują, więc staram się w swoich AIPAch też tych nut trochę przemycić - czekam właśnie na efekty :) Potem mam w planach jeszcze APA na Columbusie + Simcoe - też liczę na sporo żywicznych posmaków.

Share this post


Link to post
Share on other sites

odkopię temacik :D

 

mam po 50g: Citra, Chinook, Simcoe, Mosaic, Centenial i 60g Cascade.

 

jak ustawić chmielenie dla warki 25L? myślałem żeby dać po 25g na 20' i po 25g na cichą 7 dni. już doczytałem zeby najlepiej użyć maks 4 rodzajów. które z powyższych wybrać? a może mam za mało chmielu i powinienem dokupić?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lubisz piwa z wysoką goryczą, ktoś Ci może powiedzieć, że jest niepijalne a Ty stwierdzisz, że tylko słodycz czujesz? :D

Czy może koncerniak dla Ciebie jest gorzki? :D

 

To może Ci coś pomogę, bo ostatnio tych chmieli trochę sypałem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

lubię gorzkie piwa. takie tyskie to dla mnie nie ma wcale goryczy. jak robiłem FAHy to miałem 45-50 IBU. myśląc o zrobieniu AIPA chciałem celować w okolice 70 IBU. goryczke to sobie podciągnę Magnumem ale bardziej mi chodziło o proporcje chmieli na smak i aromat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Polecam schemat taki: 

 

Plus chmielenie whirpoolowe - po 15 g każdego chmielu przetrzymać 30'. I chmielenie na zimno porządne. 

 

Ktoś głupot nagadał, że można tylko 4 odmiany użyć - nie wierz w każde kity na forum. Sam do swoich AIPA używam czasem 6 odmian, każda co innego wnosi. Właśnie spijam wersję tej AIPA: 

Na Citrze i ahtanum - bardzo intensywny aromat wyszedł ciutkę za słodki odchmielowy ale jestem zadowolony. Piłem też młodą wersję na Simcoe i Mosaic było też fajnie sosnowo tropikalnie.

 

Od razu powiem też, że nie ma złotego środka - u mnie ten schemat działa bardzo dobrze, ale jest dostosowany pod mój sprzęt, nie wiem co posiadasz Ty więc musisz brać pod uwagę swoją technologię. Taki schemat chmielenia przyszedł mi po wielu próbach i jak do tej pory jest najefektywniejszy. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

mam kadź z kega do zacierania i gotowania. filtruję na oplocie i siatce z IKEA.

 

Wymyśliłem coś takiego. jakieś sugestie?

 

AIPA.bsmx

AIPA

American IPA

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 16.4* (OG 1.0658)
  • Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01)
  • Alkohol objętościowo: 7.3%
  • Objętość: 26l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 5.5kg Pale Ale - (6.5 EBC, 84.6%)
  2. 1kg Karmelowy 30 - Optima (8 EBC, 15.4%)
  3. 20g Chinook 11.3AA (19.2IBU) granulat - Gotowanie 60min
  4. 10g Citra 13.5AA (11.5IBU) granulat - Gotowanie 60min
  5. 10g Simcoe 13.1AA (11.1IBU) granulat - Gotowanie 60min
  6. 30g Centennial 9.4AA (8.7IBU) granulat - Gotowanie 10min
  7. 20g Chinook 11.3AA (7IBU) granulat - Gotowanie 10min
  8. 10g Cascade 7.1AA (2.2IBU) granulat - Gotowanie 10min
  9. 10g Citra 13.5AA (4.2IBU) granulat - Gotowanie 10min
  10. 10g Mosaic (HBC 369) 12AA (3.7IBU) granulat - Gotowanie 10min
  11. 10g Simcoe 13.1AA (4IBU) granulat - Gotowanie 10min
  12. 10g Cascade 7.1AA (0IBU) granulat - Gotowanie 0min
  13. 10g Chinook 11.3AA (0IBU) granulat - Gotowanie 0min
  14. 10g Mosaic (HBC 369) 12AA (0IBU) granulat - Gotowanie 0min
  15. 30g Cascade 7.1AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 7 dni
  16. 30g Centennial 9.4AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 7 dni
  17. 30g Citra 13.5AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 7 dni
  18. 30g Mosaic (HBC 369) 12AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 7 dni
  19. 30g Simcoe 13.1AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 7 dni

 

Zacieranie:

  1. Protein Rest (Podgrzewanie 2min) 64°C 45min
  2. Saccharification (Podgrzewanie 5min) 74°C 10min
  3. Mash Out (Podgrzewanie 1min) 78°C 2min

 

Notatki:

 


Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć,

 

Uwarzyłem już cztery warki na gotowych recepturach branych z internetu i od dłuższego czasu fascynuje mnie AIPA. Chciałbym ja uwarzyć w domu . Wolę piwo nieco słodsze i bardziej treściwsze Przygotowałem pewną koncepcję ale nie jestem jej pewien. Do najbliższego warzenia minie pewnie ok. 2 tygodni, gdyż aktualnie piwo muszę przefermentować i zabutelkować ( no i w tym czasie opróżnić inne, żeby mieć butelki :D ). Chętnie wysłucham trafnych uwag i komentarzy na ten temat. Dodam również, że słody które wypisałem już posiadam( po za pale ale)

 

Warka ok. 20-22l 

Zacieranie w temperaturze 65-67 stopni

Słody:

-Pale ale Weyermann - 5kg

-Melanoidynowy 350g

-Carahell 550g

-Carapils 200g

 

Chmiele:

- Citra 10g - 60min

- Simcoe 10g- 60 min

- Amarillo 10g - 60min

 

- Citra 10g - 10min

- Simcoe 10g- 10 min

- Amarillo 10g - 10 min

 

-Cascade 30g - 0 min

 

-Citra  10g g- 7 dni na cichej

-Cascade 30g- 7 dni na cichej

-Amarillo 40 g- 7 dni na cichej

-Chinook 30g- 7 dni na cichej

-Simcoe 10g -7 dni na cichej

 

Drożdże safale s-04

 

Fermentować mogę w temperaturze ok. 21 stopni, ew. 13-15 ( co raczej jest za niską temperaturą dla drożdży górnej fermentacji)

Edited by LZALESKI

Share this post


Link to post
Share on other sites

Będzie dość ciemne i pełne z tą ilością karmelu. Jeśli tak ma być to ok.

 

13-15C jest zdecydowanie lepsze niż 21C, wręcz idealna temperatura na start fermentacji S-04, jak już aktywność zacznie opadać to przenieś sobie do 21C.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tych słodów ( po za pale ale) mam dokładnie te ilości co wypisałem. Ogólnie chciałem użyć ok. 100g Carahell'u mniej, ale stwierdziłem już, że nie warto zostawiać. Ogólnie wolę piwa pełne, treściwsze, słodsze.  

 

 

Nie będzie to zbyt niska temperatura dla górnej fermentacji ? Jeżeli to co mówisz jest prawdą, to mógłbym burzliwą zrobić na tych 13-15 stopniach, podobnie pierwszy dzień czy dwa cichej, a póżniej przenieść w te 21 stopni. Chyba, że jest lepszy sposób?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co się wiąże z długim chmieleniem na zimno ? Przyznam, że póki co dwie warki chmieliłem na cichej przez 7 dni ale to było pomiędzy 30 a 50 gram chmielu.

Jeżeli miałby je chmielić przez te 2-3 dni to rozumiem, że na sam koniec cichej miałbym dodać ten chmiel

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co ma przejść z chmielu do piwa to zdąży w 3 dni, nie ma sensu trzymać dłużej. Tak, na sam koniec. W piwach z dużą ilością chmielu tlen to największy wróg, nie ma sensu przedłużać pobytu w fermentorze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym wywalił ten melanoidynowy oraz ograniczył ilość karmelowego do 0,5kg na całą warkę. Będziesz miał słodki ulep, zabijesz aromat chmielu, nie polecam przesadzać z ilością karmelu, bo nim piwo się ułoży i będzie zdatne do picia, uleci cały aromat wpakowanego na zimno chmielu.

 

Chmiele z 10' przesunął bym na 5' albo wręcz na 0'.

Wymień S-04 na US-05 i fermentuj w 13-15°C - te drożdże spokojnie pracują w tej temp. ;) S-04 zostaw na jakiegoś brytyjczyka - bitter albo stoucik ;)

Tak jak @Jasiu pisał, chmiel na zimno 3-4 dni, a dzień przed butelkowaniem obniż temp najniżej jak możesz (byle nie dużo poniżej zera) - chmiel ładnie opadnie na dno i filtracja będzie prostsza.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy jak piszecie, że 0,5kg karmelu = ulep to macie to potwierdzone w praktyce czy to tylko powtarzanie jednej z wielu pięknych złotych myśli tego forum? :)

 

Wiele razy tyle użyłem i było po prostu troszkę pełniejsze. No chyba, że zmiana odfermentowania z 16->3 na 16->4 to już ulep. :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja zrobiłem coś takiego:

Cytuj

Warka 104 IIPA

Zasyp:

7000g Best Pale Ale

500g Caraamber

500g Pszeniczny strzegom

500g Cukier zwykły

I wyszedł mi bardziej american barleywine/ Amber ale niż IIPA

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...