Jump to content
udarr

Jak zrobić wzorcowe AIPA?

Recommended Posts

Ok, przelewam już na gotowanie. Wyszło równiutkie 15 BLG przy 26L (cukromierz ten najtańszy biowin, mam nadzieję, że w nówce sztuce skala się nie przesunęła, próbka oczywiście schłodzona do temp pokojowej za pomocą mrożonych szklanek). W sumie to oznacza, że muszę dolewać wody przy gotowaniu bo nie chcę wyższego BLG, w zasadzie chciałem te 15 uzyskać także muszę kontrolować parowanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Staraj się nie kontrolować parowania - trzeba odparować dobrze brzeczkę, aby nie wylazł potem DMS. Ewentualnie braki wody uzupełniasz potem, po gotowaniu np. mineralną z butelki do uzyskania założonego Blg.

 

W każdym razie już chyba "po ptakach", bo pewnie skończyłeś :) Po gotowaniu z tego wyjdzie Ci pewnie z 17-18 Blg.

Edited by ThoriN

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pod koniec gotowania dolałem trochę przegotowanej wody bo odparowały mi 3l więc uzupełniłem 1,5l. Właśnie zadałem drożdże także koniec roboty. Strasznie mętne to wyszło, zrobiłem whirpool i zostawiłem 4l osadów mimo to zawartość fermentora wygląda jak nieklarowne błoto. Trochę mnie martwi niezbyt intensywny aromat chmielu no ale jeszcze 100g na zimno będzie, może coś pomoże. BLG nastawu wynosi 16.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na razie się nie przejmuj tym jak piwo wygląda lub pachnie, bo to Twoja pierwsza warka. Oczekiwanie że piwo na etapie produkcji będzie wyglądało jak końcowy produkt to tylko powód do niepotrzebnego stresu u początkujących. Jeśli drożdże ruszą, to zostaw to w spokoju na dwa tygodnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oczywiście teraz już nic nie tykaj, tak jak pisze Adamsky.

Czasem piwo faktycznie wychodzi mętne jak błoto - warto już zacząć interesować się  chociażby tematem klarowania żelatyną - tym bardziej, że po chmieleniu na zimno to zmętnienie dodatkowo wzrośnie :) Z drugiej strony na US-05 te osady powinny się ładnie zbić na dnie, więc w butelkach piwo też się samoczynnie wyklaruje (będzie pewnie potrzebować 3-4 tygodni w niskiej temperaturze - oczywiście dopiero po refermentacji).

 

Warto będzie zlać piwo na cichą do innego fermentora - odetniesz wtedy znaczną część tych osadów. Tam też przeprowadzisz chmielenie na zimno. Ale to za 2 tygodnie co najmniej.

Edited by ThoriN

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kurna 

9 dni od pytania do uwarzenia :) 7 stron tematu :)

Ja zaczynałem w sierpniu 2014 do dziś 21 warek pykło :)

I tak wszystkiego nauczysz sie na własnych błędach . Co piwowar to opinia , chociaz nie mówię ,że nie warto pytać bo sam to często robię ...

Z własnego doświadczenie ( i to pewnie nie tylko moja opinia ) powiem Ci ,że Twoich zachwytów nad swoim pierwszym piwem nie bedzie końca , obojętnie jakie by nie wyszło :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koniecznie jedź z pierwszym piwem do Kopyra. Ponoć to jest teraz trendi ;)

Edited by Dario

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koniecznie jedź z pierwszym piwem do Kopyra. Ponoć to jest teraz trendi ;)

 

Daleko nie mam, podobno gdzieś niedaleko Wrocławia mieszka :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

muszę kontrolować parowanie.

 

Kontroluj poprzez regulację gazem. Im mniejszy tym parowanie mniejsze ale pilnuj żeby cały czas był ruch w garze. Ja zazwyczaj mam połowicznie garnek przykryty tak żeby mogło sobie spokojnie parować a dzięki temu mogę trzymać to na trochę mniejszym gazie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie miałem drugie podejście do tego piwa, poprzednio 5 dni od butelkowania, dzisiaj 7 dzień (znowu nie wytrzymałem) i jest zauważalnie inne niż 2 dni temu, nie wiem czy to możliwe w tak krótkim czasie ale smakuje lepiej, goryczka trochę mniej atakuje na samym początku, wtedy to było nawet jakby kłucie języka teraz się lekko uspokoiła, jest przyjemniejsza, poza tym tak jak wtedy, nie zalega, szybko znika więc to chyba dobrze szczególnie, że wyszło jakieś 65IBU nie wliczając dodatkowych jednostek, które powstały przy chłodzeniu na balkonie. Ogólnie wydaje mi się, że jak na pierwsze uwarzone piwo to przeszło moje najśmielsze oczekiwania więc dzięki wszystkim za pomoc a mam nadzieję, że będzie jeszcze lepiej, może zainteresuje się profilem wody niestety tutaj muszę osobiście odwiedzić odpowiedni urząd i jeszcze się zapowiedzieć dzień wcześniej...

 

Teraz mam pytanie, planuję kolejne, trzecie warzenie (weizen 3 dni temu zabutelkowany), znowu IPA/PA. Zostało mi 300g Carahell z warzenia weizena. Czy taka ilość wpłynie jakoś zauważalnie na pianę, kolor piwa czy nawet smak? To będzie jakieś 6% przy 5kg słodu pale ale. Mam też płatki pszeniczne, czy ich dodatek również jakoś wpłynie na piwo? Nie wiem czy coś z nimi robić czy mają czekać na wita. Ogólnie co sądzicie o koncepcji single hopa opartej na chmielu Azacca? Bo myślę też nad Mandarinian Bavaria, nie mogę się zdecydować, może piliście takie piwa i możecie coś doradzić? Boję się, że ta mandaryna będzie aż za bardzo mandarynkowa, to by było w sumie ciekawe piwo na cieplejsze dni ale czy dobre?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak nie zrobisz to się nie dowiesz. Sens zawsze jest. Carahell spokojnie możesz dać do piwa, 6% to jest w sam raz, nie za dużo i nie za mało. Da odrobinę słodyczy. Płatki mogą wpłynąć na poprawę piany ale możesz je sobie odpuścić. Modyfikację wody sobie na razie odpuść. Na razie zajmij się udoskonalaniem warsztatu i receptury.

Edited by Dario

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mandarina nie jest jakoś szczególnie intensywna. Jeśli chcesz uzyskać pomarańcze w aromacie, ciekawszy będzie Centennial. Albo wypróbować Azzaca.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Centennial używałem do poprzedniego AIPA, co prawda nie solo bo jeszcze z Simcoe. No cóż, nie ma co się nad tym głowić, zamówię Azacca, mandaryna nie ucieknie. Teraz kolejne pytanie. Jaki będzie najlepszy sposób na uzyskanie czerwonej barwy piwa bez dodatkowych smaków i aromatów w stylu palonym, karmelowym? Czy będzie właściwe ekstrahowanie w zimnej wodzie palonego ziarna jęczmienia? Ile go sypnąć i ile czasu ma leżakować w wodzie? Z tego co liczyłem w kalkulatorze to przy zacieraniu już 100g tego ziarna daje bardzo silne efekty kolorystyczne więc może taka ilość ekstrahowana na zimno da mi wystarczający kolor?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Teraz kolejne pytanie. Jaki będzie najlepszy sposób na uzyskanie czerwonej barwy piwa bez dodatkowych smaków i aromatów w stylu palonym, karmelowym?
 

Użycie słodu Red X. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Jaki będzie najlepszy sposób na uzyskanie czerwonej barwy piwa bez dodatkowych smaków i aromatów w stylu palonym, karmelowym?

Caraaroma 300-400 EBC- max 5%. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możesz przedstawić recepturę, którą ostatecznie użyłeś przy pierwszej warce?

Oczywiście :)

 

Zasyp:

6kg Pale Ale ze Strzegomia

 

Chmiele:

55g Chinook (w opakowaniu było 5g więcej, podobnie niżej)

55g Centennial + 50g na zimno

50g Simcoe + 50g na zimno

 

Drożdże US-05

 

Zacieranie

1:3, jednotemperaturowo 66-67stopni 60minut, wygrzew do 78stopni i 3minuty.

 

Chmielenie

60' 35g chinook

15' 20g chinook

5' 30g centennial

1' 25g simcoe

fameout 25g centennial + 25g simcoe

na zimno 7 dni (miało być 5 ale wyjazd wypadł) tak jak pisałem po 50g cent i sim

Edited by udarr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Składniki:

 

  • Słód pilzneński                                         4kg
  • Słód Monachijski                                      1kg
  • Słód Caramunich II– Weyermann       0,3kg
  • Słód pszeniczny                                        0,5kg
  • Chmiel Cascade                                    50g (8,6%)
  • Chmiel Chinook                                         50g (13,4%)
  • Chmiel Citra                                 50g (11,9%)
  • Chmiel Eqiunox                            50g (13,9%)
  • Chmiel Mosaic                                 50g (11,1%)
  • Drożdże suche: Fermentis Safale US-05

 

Zacieranie w 15 litrach:

  • 40 minut w 64'C
  • 30 minut w 72'C
  • wygrzew 10 minut w 76'C

Chmielenie:

  • 60 minut - Chinook 35g + Mosaic 25g
  • 30 minut - Citra 20g + 20g Equinox
  • 15 minut - Cascade 15g + Mosaic 10g
  • whirpool - Mosaic 25g + Cascade 15g + Chinook 15g
  • Na zimno - Citra 30g, Equinox 30g na tydzień

Co sądzicie o takim chmieleniu?

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za dużo na goryczkę, używasz 250g chmielu, a tylko 60 dajesz na cichą.
na 60 minut 25g chinooka to już dużo, resztę chmielu poprzesuwaj do przodu. Policz sobie ibu, więcej niż 70 to już przesada.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Co sądzicie o takim chmieleniu?
 

Charakter, którego chmielu chciałeś wyeksponować? Bo jak dla mnie to za duży misz-masz. Equinox świetnie nadaje się na SH. Daje bardzo specyficzny posmak zielonego pieprzu z jabłkiem. IMO szkoda go do takiego chmielenia. Mosaic na goryczkę również szkoda. Zaopatrz się w jakiś jeden konkretny chmiel którego będziesz używał na goryczkę, może być Chinook. Wywal z przepisu chmielenie w 30 minucie i daj co zostanie na cichą. Nie lepiej zacierać na wytrwanie 64C -> 60 min 72C - 15 min? Może wyjść zbyt słodka IPA przy takim schemacie zacierania. No chyba, że takie preferujesz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Co sądzicie o takim chmieleniu?
 

Charakter, którego chmielu chciałeś wyeksponować? Bo jak dla mnie to za duży misz-masz. Equinox świetnie nadaje się na SH. Daje bardzo specyficzny posmak zielonego pieprzu z jabłkiem. IMO szkoda go do takiego chmielenia. Mosaic na goryczkę również szkoda. Zaopatrz się w jakiś jeden konkretny chmiel którego będziesz używał na goryczkę, może być Chinook. Wywal z przepisu chmielenie w 30 minucie i daj co zostanie na cichą. Nie lepiej zacierać na wytrwanie 64C -> 60 min 72C - 15 min? Może wyjść zbyt słodka IPA przy takim schemacie zacierania. No chyba, że takie preferujesz.

 

Nie miałem okazji napić się piwa chmielonego Equinox'em, ale słyszałem, że jest rewelacyjny dlatego się zdecydowałem na jego zakup. Chciałbym wyeksponować smak multiwiamine/tropikalne owoce, cytrusy również, ale nie jest to top priority co bym nie zrobił to i tak się pojawią i to jest ok. Zależy mi natomiast, aby pojawił się aromat leśny/żywiczny, nie był dominujący, ale wyczuwalny bez doszukiwania się. Chciałem zatrzeć, aby było delikatnie słodkie, ale może ze względu na 0.3kg Caramunicha II w zasypie zmienię ten czas do 50 minut w temperaturze 64'C oraz 20 minut w 72'C.

 

Chmielenie:

  • 60 minut - Chinook 30g
  • 15 minut - Cascade 15g + Equinox 20g
  • whirpool - Mosaic 30g + Citra 15g
  • Na zimno - Citra 35g, Equinox 30g, Mosaic 20g na tydzień

 

Lepiej? W jakim kalkulatorze policze IBU?

Edited by BartoszSz

Share this post


Link to post
Share on other sites
Lepiej? W jakim kalkulatorze policze IBU?

W BeerSmith. Jeśli chcesz nuty żywiczne to polecam Simcoe oraz Chinook.

 

  • 60 minut - Chinook pewnie ok 40 g
  • 15 minut - Equinox 20 g
  • whirpool - Citra 30 g Equinox 30 g
  • Na zimno - Citra 50 g, Equinox 50 g

Do chmielenia na zimno chmiel możesz podzielić na pół i chmielić w dwóch dawkach po 50 g. 

Edited by mat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...