Jump to content
mateuszkozak34

Milk Stout - pierwsze zacieranie

Recommended Posts

Witam.

 

Chciałbym zasięgnąć porady, u bardziej doświadczonych.

Planuję zrobić swoją pierwszą warkę z zacieraniem, wybrałem sobie gotowy zestaw słodów, wybór padł na milk stouta.

Zestaw jest na 10 litrów:

- Strzegom słód pale ale - 1,5 kg

- Strzegom słód pilzneński - 0,5 kg

- Strzegom jęczmień prażony - 0,15 kg

- Strzegom słód czekoladowy ciemny- 0,2 kg

- Strzegom słód barwiący - 0,15

- płatki owsiane błyskawiczne - 0,2kg

- laktoza - 0,25 kg

- Chmiel goryczkowy Pilgrim (UK) - 20g

 

Kupiłbym dwa takie i zrobił 20 litrów, tylko tu zaczyna się problem, czy wystarczy mi do zatarcia tego 16 litrowy garnek? Maksymalnie takim dysponuję.

 

Kolejne pytanie, to czy będą do tego się nadawać drożdże gozdawy Pure Ale Yeast 7? Takimi dysponuję, więc nie musiałbym nic kombinować, ponadto za jakiś tydzień mógłbym zebrać gęstwę, a warzenie stouta zacznę warzyć za około 2 tygodnie.

 

Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

W 16l garnku to trudna sprawa, może kup 2 kg słodu pale ale, od 500g do 1000g słodów palonych (500g na 10l to całkiem sporo), paczkę 500g płatków i 500g laktozy, zatrzyj w garnku i dodaj ekstrakt słodowy?

Share this post


Link to post
Share on other sites

No właśnie też brałem pod uwagę taką opcję, żeby zatrzeć część, tak jak napisałeś powyżej i dodać do tego ekstrakt.

 

W sumie to miałem też w pierwszym poście to napisać czy nie byłoby to lepszym rozwiązaniem. heh. Tak się składa, że mam ciemny ekstrakt słodowy z browpolu, więc chyba się nada?

 

co do garnka to niestety na razie taki musi zostać, na przyszłość mam plan zakupić sobie jakiś około 30 litrów, ale to jak napisałem, późniejszy plan, ten na razie musi starczyć.

 

edit.

 

To mam jeszcze jedno pytanie, żeby już nie zakładać nowego tematu. Ile mógłbym zrobić litrów w takim 16 litrowym garnku z zacieraniem, żeby nie dodawać np ekstraktów itp? Może póki mam ten garnek, to właśnie zrobię tylko z zacieraniem i tyle np 10 litrów piwka. Co radzicie?

Edited by mateuszkozak34

Share this post


Link to post
Share on other sites

W 16 litrowym zrobisz bez problemu 15 litrów piwa, przy metodzie hgb, lub 11-12 bez rozcięczania. Alternatywa to chmielenie na 2 gary.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak sam zaczynałem warzyć to też miałem mały garnek ~18L, 20L piwo robiłem spokojnie. Wystarczy, że normalnie zatrzesz w tej 16L, przefiltrujesz, wysłodzisz i zapełnisz 16L, reszte dasz do innego mniejszego garnka i nachmielisz proporcjonalnie mniej albo normalnie do większego całość chmielu i laktozy, jak baling się nie zgodzi to możesz rozcieńczyć albo nie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.