Skocz do zawartości
maciek0909

Problem z pomiarem BLG

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Jest to mój pierwszy post wiec proszę o wyrozumiałość. W piątek uwarzyłem swoja drugą warkę. Było to CDA przy zasypie:

 

5 kg Pils Strzegom

100g Karmelowy 150 Strzegom

500g Carafa II Special Wayerman

250g Abbey Malt

 

Zacierane w 15 l wody jednotemperaturowo w 66 stopniach. Wysładzane 16 l wody w 3 dawkach o temperaturze 75-80 stopni. Wysłodziłem do uzyskania 23 litrów. Tutaj zaczynają się schody. Zrobiłem pomiar za pomocą balingometru z biowinu i wyszło 17 BLG. Próbka schłodzona do punkt 20 stopni Celsjusza. Balingometr sprawdzałem przed pomiarem czystą woda o temperaturze 20 stopni i pokazywał -1. Było to dziwne bo piwo robione z przepisu Scoobiego i tam było jeszcze dorzucane 250 g cukru pod koniec gotowania na podbicie BLG. Zagotowałem pod przykryciem i gotowałem tez przez większość czasu pod częściowym przykryciem. Schłodziłem brzeczkę i pomiar wyszedł aż 21 BLG. Trochę się przestraszyłem i przed napowietrzeniem dolałem 1.5 l wody mineralnej. Fermentacja ruszyła elegancko po 24 godzinach, drożdże US-05.

 

Na koniec moje pytanie do bardziej doświadczonych czy to balingometr jest popsuty(źle wyprodukowany) i oszukuje czy moje warzenie gdzieś wpływa na taki ekstrakt?

 

Z góry dzięki za pomoc ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie wpadło Ci kilo cukru do brzeczki? Tak poważnie, to bardzo mało prawdopodobne, że otrzymałeś taki ekstrakt, chyba, że jakieś 10l. Coś sknociłeś z pomiarem, albo balingometr szwankuje. Zrób roztwór testowy 10Blg i sprawdź.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×