Jump to content
Sign in to follow this  
maciek0909

Problem z pomiarem BLG

Recommended Posts

Witam

 

Jest to mój pierwszy post wiec proszę o wyrozumiałość. W piątek uwarzyłem swoja drugą warkę. Było to CDA przy zasypie:

 

5 kg Pils Strzegom

100g Karmelowy 150 Strzegom

500g Carafa II Special Wayerman

250g Abbey Malt

 

Zacierane w 15 l wody jednotemperaturowo w 66 stopniach. Wysładzane 16 l wody w 3 dawkach o temperaturze 75-80 stopni. Wysłodziłem do uzyskania 23 litrów. Tutaj zaczynają się schody. Zrobiłem pomiar za pomocą balingometru z biowinu i wyszło 17 BLG. Próbka schłodzona do punkt 20 stopni Celsjusza. Balingometr sprawdzałem przed pomiarem czystą woda o temperaturze 20 stopni i pokazywał -1. Było to dziwne bo piwo robione z przepisu Scoobiego i tam było jeszcze dorzucane 250 g cukru pod koniec gotowania na podbicie BLG. Zagotowałem pod przykryciem i gotowałem tez przez większość czasu pod częściowym przykryciem. Schłodziłem brzeczkę i pomiar wyszedł aż 21 BLG. Trochę się przestraszyłem i przed napowietrzeniem dolałem 1.5 l wody mineralnej. Fermentacja ruszyła elegancko po 24 godzinach, drożdże US-05.

 

Na koniec moje pytanie do bardziej doświadczonych czy to balingometr jest popsuty(źle wyprodukowany) i oszukuje czy moje warzenie gdzieś wpływa na taki ekstrakt?

 

Z góry dzięki za pomoc ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wpadło Ci kilo cukru do brzeczki? Tak poważnie, to bardzo mało prawdopodobne, że otrzymałeś taki ekstrakt, chyba, że jakieś 10l. Coś sknociłeś z pomiarem, albo balingometr szwankuje. Zrób roztwór testowy 10Blg i sprawdź.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.