Jump to content
kataklizmator

Coffee Sweet Stout - prośba o ocenę receptury

Recommended Posts

Witam!

 

Planuję uwarzyć pierwsze piwo z własnej receptury. Ma to być treściwy, kawowy i kremowy stout, dlatego wstępnie powstał taki przepis:

 

(na 25l, ok. 16BLG)

 

3,50 kg Pale Ale

1,00 kg Monachijski

0,50 kg płatki owsiane błyskawiczne

0,35 kg caraaroma

0,35 kg carafa special III

0,35 kg słód chocolate 900EBC

0,70 kg laktoza

0,20 kg świeżo mielona kawa

 

Zacieranie:

68C 70' (słody jasne)

72C 10' ze słodami palonymi

Wygrzew 78C

 

Chmielenie (60'):

 

15g Marynka 60'

10g Lubelski 30'

700g laktozy 15'

200g kawy 2'

 

Drożdże S-04

 

Czy nie za mało chmielu na goryczkę? Pi razy drzwi wyliczyłem z tego 20IBU, więc chyba wystarczy, ale mimo wszystko chciałbym, żeby ta goryczka była wyczuwalna. Chce uzyskać, tak jak na początku napisałem, treściwe od laktozy, gładkie, mocno kawowo-czekoladowo-palone piwo.

Z góry dzięki za wszelkie opinie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak chcesz mieć mocno palone i czekoladowe piwo to słody ciemne daj od początku zacierania. Pomyślałeś o tym jak odfiltrujesz mieloną kawę? Może lepiej wrzucić całe ziarna na cichą? Gdzieś na forum jest wątek o warzeniu z kawą. Może warto poczytać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z odfiltrowaniem kawy nie powinno być żadnego problemu, tak jak nie ma problemu z odfiltrowaniem chmielin :) Powinny opaść na dno tak jak się to dzieje przy zaparzaniu normalnej kawy w dzbanku. Tak czytałem i tak sądzę, ale jak się mylę, to proszę mnie poprawić :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

z odfiltrowaniem nie miałem żadnego problemu, fusy opadły na dno. Nie każda kawa jednak nadaje się do takiego zabiegu. Osobiście nie powtórzę już dodawania fusiary na koniec gotowania. Następnym razem spróbuję z ziarnami na cichą, albo z kawą z ekspresu- poczytaj temat Wihury, bo z tego co pamiętam to eksperymentował, a przede wszystkim temat "warzymy z kawą"

Share this post


Link to post
Share on other sites

200 g kawy to dużo za dużo. Ja dałem 150 ale na 40-45l. Kawę wrzuć kilka minut po wyłączeniu palnika i nie trzymaj za długo. Możesz dodać też na cichą. Proponuję 50 g do gara i 50g na kilka dni cichej (2-4 dni). Ja po pierwszych doświadczeniach mam zamiar tak dodać kawę. I nie będę jej mielił na drobno, tylko trochę rozbiję albo przepuszczę przez śrutownik. Pamiętaj aby kawa na cichą była jakoś odkażona, np kilka minut w piekarniku lub zalej ją jakimś spirytusem na noc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pomyślałeś o tym jak odfiltrujesz mieloną kawę? Może lepiej wrzucić całe ziarna na cichą? Gdzieś na forum jest wątek o warzeniu z kawą. Może warto poczytać.

 

Dokładnie. Ja stosowałem kawę na cichą i efekt jest moim zdaniem super. Do tej pory mam w piwie aromaty i smak szlachetnej kawy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Okej! Dzięki za odpowiedzi, przeczytałem wątek "warzymy z kawą" i poukładało mi się w głowie co nie co w tym temacie (szczególnie, że też trochę kawą się kiedyś interesowałem). Pójdzie eksperyment z kawą dodaną na cichą, zobaczymy :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

I taka ilość kawy na koniec gotowania to będzie ekstrakt z "parzonki". Nie polecam.

Panie..., to zalezy :) Jak zmielisz bardzo grubo to i pół ,kilo możesz wrzucic, jak zmielisz na pył to 50 gram będzie za dużo :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

No właśnie , dlatego mówię ,żeby piszę , żeby wziąć to pod uwagę ,bo 100g mielonej , ale nie własnoręcznie , tylko "sklepowej" dało właśnie taki efekt. Piwo się układało ze 3 miesiące.

 

Edit : A i to zależy też pewnie jaka kawa.

Edited by pepek84

Share this post


Link to post
Share on other sites

Już Ci o tym wspominałem ale eksperymentowałem z dodawaniem całych niemielonych ziaren kawy do zacierania. Efekt był bardzo fajny. Czyli dość intensywny aromat a w smaku tylko nuta kawy. Bez kwaśnośći i goryczki. Niestety w butelkach po 2 3 tygodniach nie było już śladu po kawie. Tym razem też to powtórzę ale lekko tylko zmiażdże ziarna i dodam do zacierania i na zimno z dezynfekowane albo starsanem albo w jakimś alkoholu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.