WiHuRa 573 1 Items Posted February 17, 2015 (edited) I edycja (2014) http://www.piwo.org/...w-akcji-beczka/ ---------------------------- II edycja (2015) Po długich poszukiwanaich w końcu udało mi się znaleźć namiar na świeże beczki. Beczki są po winie, w większości po Tempranillo, są około miesiąc po rozlewie, zakorkowane i przywożone do Polski. Koszt beczki 225l to około 800 zł. Z racji typu beczki proponuje uwarzyć flandryjskie ale.Szczegóły inicjatywy:- zawiązuje się grupa chętnych do uczestnictwa - przewiduje 10 osób (tak aby finalnie wyszło po 20l na osobę finalnego produktu)- po zebraniu grupy, składamy się na zakup beczki, przy tej cenie wychodzi 80 zł na osobę- po zebraniu wkładów finansowych kupuje beczkę i przywożę na miejsce,- ustalamy formę uwarzenia piwa (szczegóły poniżej),- po wyleżakowaniu każdy odbiera swoją część wkładu pomniejszoną o 5-10% (dola dla aniołów czyt. odparowanie) czyli około 20l przy założeniu udziału około 10 osóbZgłoszenie proszę wrzucić w tym wątku lub bezpośrednio na PW. Wszelkie inne szczegóły organizacyjne będę omówione na spotkaniu roboczym tudzież poprzez internet, po zakupie beczki, kiedy poznamy ostateczną ilość uczestników akcji.Propozycja formy uwarzenia piwa:Ponieważ w pierwszej edycji był z tym spory problem. koncepcja warzenia każdej z 10 osób i zlewania do beczki całkowicie odpada, piwo uwarzyć mają 1-2 osoby, najlepiej na raz (w sensie duże wybicie, kilka warek dzień po dniu) i po fermentacji od razu w jeden dzień zalać beczkę. W związku z tym będzie jeszcze zrzuta na surowce do uwarzenia, myślę że w okolicach 30-40 zł na osobę. Koszty zostanie oszacowany po zebraniu grupy i ustaleniu receptury.Z racji takiego sposobu warzenia wszystkie osoby które będą w stanie dostarczyć keg przed rozlewem i odebrać piwo w Rzeszowie mogą brać udział w tej akcji!Zapraszam! ---------------------------- III edycja (2016) Kontynuujemy użycie tej samej beczki, tym razem warzymy Portera, celujemy w 20°Blg Edited July 7, 2016 by WiHuRa Quote Share this post Link to post Share on other sites
WiHuRa 573 1 Items Posted February 17, 2015 (edited) 1. wihura 2. quraqus 3. prucek 4. kentaki 5. .. Edited February 17, 2015 by WiHuRa Quote Share this post Link to post Share on other sites
Marcin44 0 Posted February 17, 2015 (edited) 1. wihura 2. quraqus 3. prucek 4. kentaki 5. marcin44 6. .. Edited February 17, 2015 by Marcin44 Quote Share this post Link to post Share on other sites
kentaki 31 1 Items Posted February 17, 2015 Nie obawiasz się Wojtek, że po tym piwie beczka będzie już tylko na lambiki? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Stolarz 36 1 Items Posted February 17, 2015 1. wihura 2. quraqus 3. prucek 4. kentaki 5. marcin44 6. stolarz Quote Share this post Link to post Share on other sites
WiHuRa 573 1 Items Posted February 17, 2015 Nie obawiasz się Wojtek, że po tym piwie beczka będzie już tylko na lambiki? Tak. Dlatego myślałem o szczepie W3522. A co byś proponował do takiej beczki ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
WiHuRa 573 1 Items Posted February 17, 2015 (edited) 1. wihura 2. quraqus 3. prucek 4. kentaki 5. marcin44 6. stolarz 7. deathhammer Edited February 17, 2015 by WiHuRa Quote Share this post Link to post Share on other sites
kentaki 31 1 Items Posted February 17, 2015 Wiesz, że torfowisko, ale raczej nie znajdziemy 10 odważnych Quote Share this post Link to post Share on other sites
WiHuRa 573 1 Items Posted February 17, 2015 8. Łukasz Quote Share this post Link to post Share on other sites
WiHuRa 573 1 Items Posted February 17, 2015 (edited) Wiesz, że torfowisko, ale raczej nie znajdziemy 10 odważnych Marne szanse. Może jak kiedyś uda mi się znaleźć mniejszą i tańszą beczkę to temat wypali. Edited February 18, 2015 by WiHuRa Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wojen 39 1 Items Posted February 17, 2015 Wstępnie się piszę. 9.wojen Quote Share this post Link to post Share on other sites
WiHuRa 573 1 Items Posted February 17, 2015 1. wihura 2. quraqus 3. prucek 4. kentaki 5. marcin44 6. stolarz 7. deathhammer 8. Łukasz 9. wojen 10. ... Ostało się ostatnie miejsce. Quote Share this post Link to post Share on other sites
kentaki 31 1 Items Posted February 17, 2015 A może PSPD współfinansuje nam beczkę? Bo czemuż by nie? Quote Share this post Link to post Share on other sites
kentaki 31 1 Items Posted February 17, 2015 Jedziesz na walne, może warto poruszyć kwestie takich inicjatyw. Wydają kasę na puchary, zbieracze kurzu, coraz mniej mi się to podoba. Quote Share this post Link to post Share on other sites
WiHuRa 573 1 Items Posted February 17, 2015 (edited) Pewnie. Zobaczymy co się da zrobić. Edited February 18, 2015 by WiHuRa Quote Share this post Link to post Share on other sites
ja2 2 Posted February 17, 2015 1. wihura 2. quraqus 3. prucek 4. kentaki 5. marcin44 6. stolarz 7. deathhammer 8. Łukasz 9. wojen 10. ... Ostało się ostatnie miejsce. 1. wihura 2. quraqus 3. prucek 4. kentaki 5. marcin44 6. stolarz 7. deathhammer 8. Łukasz 9. wojen 10. Ja2 Lista zamknięta Quote Share this post Link to post Share on other sites
WiHuRa 573 1 Items Posted February 18, 2015 (edited) Doba i po temacie, świetnie. Dalsze instrukcje i informacje przenoszę via email. Spodziewajacie się ich na dniach. Jeśli ktoś jeszcze jest chętny niech się zgłasza, będzie lista rezerwowa, w tamtym roku w sumie wykruszyły się 4 osoby i musiałem na gwałt szukać zastępców. Edited February 18, 2015 by WiHuRa Quote Share this post Link to post Share on other sites
WiHuRa 573 1 Items Posted May 1, 2015 Akcja wchodzi w fazę realizacji. Beczka po winie czeka. W maju warzenie a w czerwcu zlanie piwa do beczki. Będzie to Flanders Red Ale. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Fidel 151 1 Items Posted May 1, 2015 Skąd beczka i ile? Quote Share this post Link to post Share on other sites
WiHuRa 573 1 Items Posted May 1, 2015 (edited) Beczka jest z Hiszpanii. 225l, kosztowała 800 zł. Opróżniona 5 tygodni temu. Pachnie ładnie czerwonym winem. Edited May 1, 2015 by WiHuRa Quote Share this post Link to post Share on other sites
WiHuRa 573 1 Items Posted June 2, 2015 Piwo na fermentacji (na zdjęciu około 182l, reszta w innym miejscu). Fermentacja drożdżami FM26 Belgijskie Pagórki. Beczka już czeka w zimnej piwnicy. Za około 2-3 tygodnie będziemy ją zalewać. Quote Share this post Link to post Share on other sites
WiHuRa 573 1 Items Posted June 26, 2015 (edited) Wczoraj beczka została zalana. Pierwsze próby smakowe za około pół roku i wtedy zapadnie decyzja co dalej. Osobiście jestem bardzo dobrej myśli. Przygotowanie łoża dla beczki: Rozlew: Beczka pełna: Edited June 26, 2015 by WiHuRa Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wojen 39 1 Items Posted June 26, 2015 Inspekcja wnętrza beczki Zdjęcia ze środka Quote Share this post Link to post Share on other sites
WiHuRa 573 1 Items Posted February 22, 2016 (edited) W styczniu, po pół roku leżakowania pobrana została pierwsza próbka. Piwo w aromacie mocno winne, owocowe, póki co aromat belgijskich drożdży i słodu mocno przykryty przez beczkę. W smaku również dominujący charakter beczki (winne owoce), z lekkim słodowymi akcentami w posmaku, delikatną taniną na finiszu. Kwaśności brak. Bardzo ładny czerwonawy kolor. Beczka okazała się "czysta", brak akcentów dzikich drożdży. Będzie wykorzystana jeszcze na kilka piw stąd w planie kolejna akcja. W kwietniu warzenie a pewnie przed wakacjami zalanie beczki. Na tą chwilę wszyscy dotyczasowi uczestnicy potwierdzają udział w kolejnej edycji stąd nowego naboru nie będzie. Edited February 22, 2016 by WiHuRa Quote Share this post Link to post Share on other sites
WiHuRa 573 1 Items Posted May 11, 2016 Trochę sprawa się przeciągnęła ale w końcu nadchodzi ten dzień. Akcja beczka III - w sobotę, na dwóch istalacjach (wybicie 40l i 60l), postaramy się uwarzyć ponad 200l Portera, celujemy w 20°Blg. Quote Share this post Link to post Share on other sites