Jump to content
żywczyk82

Pierwsza warka - HELP

Recommended Posts

Witam Wszystkich,

 

Jestem tuż przed uwarzeniem pierwszej warki. Na tapetę pójdzie "Oatmeal Stout" ale zmodyfikowany na Milk Stouta (dodam laktozę przed końcem gotowania).

Mam jednak parę pytań. Zamówiłem zestaw z browamatora http://browamator.pl...&przedm=2433876 jednak instrukcja warzenia, która się tam znajduje, jak na pierwszy raz jest trochę niekompletna (przynajmniej dla mnie). Mianowicie:

 

1. Do jakiej temperatury podgrzać wodę przed wrzuceniem słodów? Dodam, że słody ciemne, a więc ok 1 KG dodaję po negatywnej próbie jodowej. Wody ma być 15 L - słody wrzucone na dzień dobry (jasne + płatki owsiane) to 3,7 Kg. Przerwa temperaturowa ma być w okolicach 67-68 stopni.

 

2. Czy po wrzuceniu słodów ciemnych i podgrzaniu do 76 stopni przetrzymać trochę ciemne słody w tej temperaturze czy od razu filtrować?

 

3. Wysładzanie - piwo ma mieć 13 BLG. W instrukcji napisano, żeby wysładzać do 22 L (mam otrzymać 20 L warki). Czy jeśli wysłodzę do 22 L to BLG powinno być niższe niż zakładane 13? Jakiego przyrostu BLG można się spodziewać po odparowaniu wody? Może wysładzać więcej niż 22 L?

Czy temperatura wysładzania 76-78 stopni będzie ok?

 

4. Drożdże Safale S-04 - rehydrować przed zadaniem? Jeśli tak to przez jaki czas?

 

To chyba tyle tematów, które mnie zastanawiają. Z góry dziękuję Wszystkim za porady, odpowiedzi, podpowiedzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

1 + 3

Ściągnij sobie jakiś program wspomagający warzenie (BrewTarget lub BeerSmith), tego typu obliczenia wykona za Ciebie. Co do wysładzania to wysładzaj po prostu do objętości. Nie ma większego znaczenia czy piwo będzie miało ostatecznie 12 czy 14 blg.

 

2.

10 minut. Akurat tyle ile potrzeba żeby przepłukać fermentator i założyć filtrator.

 

4.

http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki#Dro.C5.BCd.C5.BCe_suche.2C_rehydratacja

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wydaje mi sie ze Caraaroma powinienes dac na samym poczatku

uzasadnij bo chyba Ci się tylko wydaje :smilies:

Jak by nie było, mowa tu o stoucie.

 

EDIT

Dobrze, że odpowiedziałeś bo to ja Cię źle zrozumiałem :(

(sam nie wiem dlaczego)

Edited by Dr2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po co dawać słód karmelowy pod sam koniec? Dla koloru? Przecież mamy dwa inne słody palone które ten kolor dadzą.

 

Żeby można było wykonać próbę jodową.

Share this post


Link to post
Share on other sites

słód karmelowy nie przeszkodzi Ci w próbie jodowej, powinieneś go nasypać od początku.

ad. 1 ja podgrzewam do 70 stopni, po zasypaniu trochę spadnie.

ad. 3 prawdopodobnie wyjdzie Ci wyższe blg, bo zestawy mają spory margines na niską wydajność.

Na resztę pytań odpowiedzi są chyba wyczerpujące.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.