Jump to content
Rofi

Coopers z chmieleniem

Recommended Posts

Posiadam puszkę Coopers Lager - czytałem, że wychodzi z niego woda o smaku piwa. Szukałem w różnych kombinacjach, ale nie znalazłem tematu, który odpowiedział by na moje wszystkie pytania.

Nastawiłem się na piwo z chmielem - zarówno na goryczkę jak i aromat. Do pierwszego mam 50g Marynki a do drugiego po 25g Citry i Amarillo. I tu pojawia się problem, bo dysponuję garnkiem o pojemności 8 litrów. Czytałem, że powinien być większy, jednak nie mam takiego.

Czy mogę uwarzyć piwo w takim garnku czy jednak zaopatrzyć się w większy? Czy jesli tak to może podzielić ekstrakt słodowy na pół i dodać 25g Marynki i 25g Citry a w drugim podejściu 25g Amarillo z 25g Marynki? I potem wszystko połączyć w fermentorze przed dodaniem drożdzy?

Od razu dodam, że chłodnicy nie mam, więc między połączeniem będzie troche przerwy, by mogło się schłodzić. Ale to chyba nie byłby problem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podlinkować do ogólników jest łatwo, gorzej z odpowiedzią na konkretne pytanie.

Nie sądzę żebyś dostał linki do aż takich "ogólników".

Twoje pytanie też nie do końca są aż takie konkretne (a może wręcz są za konkretne).

 

Rozsądnym rozwiązanie twojego problemy jest zakup dużego gara (pytając o to sugerujesz taką ewentualność).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakbyś czytał te linki co podałem to byś wiedział, że do brewkita wystarczy garnek 5L. Jeśli zakładasz chęć zacierania, bez większego garnka się nie obejdzie-jeśli chodzi o sensowne warki. Tak więc po przeczytaniu tych tematów wiadomo też, że nie musisz nic rozdzielać. Co do chmielenia w takim przypadku. Na goryczkę bym zastosował hop tea, bo nie sądzę, że będziesz przez godzinę gotował tego kita. Na smak bym wrzucił chmiel podczas gotowania kita na 20-30 min, a na aromat bym sypnął na zimno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak chcesz robić to piwo? Ekstrakt słodowy plus cukier? Brewkit już jest nachmielony, zamiast chmielu lepiej kup puszkę ekstraktu niechmielonego (koło 30 zł) i zadaj zamiast cukru, możesz też dać chmiel na zimno.

 

Jeśli koniecznie chcesz dzielić puchę to myślę że to nie jest problem, możesz nawet zadać drożdże do pierwszej części, to jest korzystne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Konkretne pytanie odnosiło się do chmielenia. A skąd pytanie? Spotkałem się z opiniami, że jak chmielenie to duży gar. Ogólnie wzoruje się na filmach Kopyra a że on gotował w garze to wolałem zapytać.

Piłem piwo zrobione według instrukcji z kita i jak to nie jest nachmielone ;) A zależy mi na goryczce w piwie a nie tylko na aromacie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spotkałem się z opiniami, że jak chmielenie to duży gar.

Można w małym, ale trzeba wziąć poprawkę na mniejszą rozpuszczalność alfa-kwasów w bardziej ekstraktywnej brzeczce. Dodatkowo za tym idzie skala - jeżeli robisz 5 litrów, to musisz to stosunkowo mocno nachmielić. W moim przekonaniu zwiększenie ilości chmielu o 10-15% w stosunku do warzenia 20 litrów powinno wystarczyć.

 

Pamiętaj jednak, że brewkit jest już chmielony. Najlepiej by było polecieć na chmielu + ekstraktach niechmielonych - łatwiej osiągnąć bardziej przewidywalny efekt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli i tak chcesz dochmielać to po co brewkita? Dużo taniej wyjdzie ekstrakt niechmielony i trochę więcej chmielu.

BTW, z mojego kalulatora wynika, że chmielenie w 5L powoduje niemal 3-krotne(!) zmniejszenie wykorzystania chmielu, w porównaniu z 20L:

http://www.brewersfr...ibu-calculator/

Edited by dirk gently

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sławku,

w coopersach tak, lecz np. nowa seria kitów z Young's Brew zawiera specjalnie dedykowane drożdże, chmiele na cichą i zgrzewkę cukru browarnianego do fermentacji w butelkach, taki luksus za 22 funty. tzn. ok 110 zł za 23 litry

 

jak zacząłem przygodę z piwem i po raz pierwszy przekroczyłem próg sklepu to mój wybór pierwszego kita także był lagerem Coopersa. Ale sprzedawca przekonał mnie, że to nie będzie tym co znam z marketowych półek i polecił mi puszkę ale. Po kilku puszkach zaczęło się zacieranie.

 

Rofi,

z puszki wyjdzie tylko lekkie piwo bez wyrazu ale nie woda. Moja porada kilka postów powyżej pozwoli wzbogacić Twego Coopersa.

Miłej przygody i zadowolenia z nowego hobby.

Share this post


Link to post
Share on other sites

rysiek103 - nie wybierałem puszki, to był prezent. Więc mam lagera, którego postanowiłem ulepszyć, bo jeśli będzie to smakować jak jakiś koncerniak to dla mnie to woda.

Plus link, który podałeś nie jest do podejrzenia bez rejestracji.

 

dirk gently - garnek mam na 8l nie 5l. Choć to nie robi jakiejś mega różnicy.

Co do kalkultora - a jeśli chciałbym obliczyć 2 gotowania po 8 litrów to jak? 8l i np. 10l zlanie? To jak to ssumować? Bo wtedy robi się ciekawiej - odpowiednio 43,71 i 50,86 IBU. To mam wyciągnąć z tego średnią i to będzie mniej więcej IBU jakie uzyskam w fermentatorze?

 

Ogólnie mam tą puszkę i chcę ją wykorzystać. Dołączone drożdze się przeterminowały, więc zakupiłem Safale us-05.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...