Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam puszkę Coopers Lager - czytałem, że wychodzi z niego woda o smaku piwa. Szukałem w różnych kombinacjach, ale nie znalazłem tematu, który odpowiedział by na moje wszystkie pytania.

Nastawiłem się na piwo z chmielem - zarówno na goryczkę jak i aromat. Do pierwszego mam 50g Marynki a do drugiego po 25g Citry i Amarillo. I tu pojawia się problem, bo dysponuję garnkiem o pojemności 8 litrów. Czytałem, że powinien być większy, jednak nie mam takiego.

Czy mogę uwarzyć piwo w takim garnku czy jednak zaopatrzyć się w większy? Czy jesli tak to może podzielić ekstrakt słodowy na pół i dodać 25g Marynki i 25g Citry a w drugim podejściu 25g Amarillo z 25g Marynki? I potem wszystko połączyć w fermentorze przed dodaniem drożdzy?

Od razu dodam, że chłodnicy nie mam, więc między połączeniem będzie troche przerwy, by mogło się schłodzić. Ale to chyba nie byłby problem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Co do piwa z brewkita wszystko jest tu:

 

http://www.wiki.piwo.org/Moje_pierwsze_piwo_z_brewkita

 

i tu:

 

http://blog.homebrewing.pl/?p=120

 

A o chmieleniu jest tutaj:

 

http://www.piwo.org/topic/7945-brewkit-a-chmielenie/

 

No i taki ogół o chmieleniu też warto, żebyś przeczytał:

 

http://www.wiki.piwo.org/Chmielenie

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak już napisałem, czytałem to wszystko co podałeś. Podlinkować do ogólników jest łatwo, gorzej z odpowiedzią na konkretne pytanie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Podlinkować do ogólników jest łatwo, gorzej z odpowiedzią na konkretne pytanie.

Nie sądzę żebyś dostał linki do aż takich "ogólników".

Twoje pytanie też nie do końca są aż takie konkretne (a może wręcz są za konkretne).

 

Rozsądnym rozwiązanie twojego problemy jest zakup dużego gara (pytając o to sugerujesz taką ewentualność).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jakbyś czytał te linki co podałem to byś wiedział, że do brewkita wystarczy garnek 5L. Jeśli zakładasz chęć zacierania, bez większego garnka się nie obejdzie-jeśli chodzi o sensowne warki. Tak więc po przeczytaniu tych tematów wiadomo też, że nie musisz nic rozdzielać. Co do chmielenia w takim przypadku. Na goryczkę bym zastosował hop tea, bo nie sądzę, że będziesz przez godzinę gotował tego kita. Na smak bym wrzucił chmiel podczas gotowania kita na 20-30 min, a na aromat bym sypnął na zimno.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak chcesz robić to piwo? Ekstrakt słodowy plus cukier? Brewkit już jest nachmielony, zamiast chmielu lepiej kup puszkę ekstraktu niechmielonego (koło 30 zł) i zadaj zamiast cukru, możesz też dać chmiel na zimno.

 

Jeśli koniecznie chcesz dzielić puchę to myślę że to nie jest problem, możesz nawet zadać drożdże do pierwszej części, to jest korzystne.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Konkretne pytanie odnosiło się do chmielenia. A skąd pytanie? Spotkałem się z opiniami, że jak chmielenie to duży gar. Ogólnie wzoruje się na filmach Kopyra a że on gotował w garze to wolałem zapytać.

Piłem piwo zrobione według instrukcji z kita i jak to nie jest nachmielone ;) A zależy mi na goryczce w piwie a nie tylko na aromacie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Spotkałem się z opiniami, że jak chmielenie to duży gar.

Można w małym, ale trzeba wziąć poprawkę na mniejszą rozpuszczalność alfa-kwasów w bardziej ekstraktywnej brzeczce. Dodatkowo za tym idzie skala - jeżeli robisz 5 litrów, to musisz to stosunkowo mocno nachmielić. W moim przekonaniu zwiększenie ilości chmielu o 10-15% w stosunku do warzenia 20 litrów powinno wystarczyć.

 

Pamiętaj jednak, że brewkit jest już chmielony. Najlepiej by było polecieć na chmielu + ekstraktach niechmielonych - łatwiej osiągnąć bardziej przewidywalny efekt.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli i tak chcesz dochmielać to po co brewkita? Dużo taniej wyjdzie ekstrakt niechmielony i trochę więcej chmielu.

BTW, z mojego kalulatora wynika, że chmielenie w 5L powoduje niemal 3-krotne(!) zmniejszenie wykorzystania chmielu, w porównaniu z 20L:

http://www.brewersfr...ibu-calculator/

Edytowane przez dirk gently

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

tu jest chyba wszystko..

http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Warzenie_piwa_z_brew-kitow_-_porady_i_wskazowki&przedm=11323928&grupa_p=15&sess_id=39866514380

 

i....doczytaj co to lager ... oraz.....przeczytaj dokładnie instrukcję do lagera...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

rysiek, ale w brewkitach z lagerem w nazwie zwykle są czyste alowe drożdże

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sławku,

w coopersach tak, lecz np. nowa seria kitów z Young's Brew zawiera specjalnie dedykowane drożdże, chmiele na cichą i zgrzewkę cukru browarnianego do fermentacji w butelkach, taki luksus za 22 funty. tzn. ok 110 zł za 23 litry

 

jak zacząłem przygodę z piwem i po raz pierwszy przekroczyłem próg sklepu to mój wybór pierwszego kita także był lagerem Coopersa. Ale sprzedawca przekonał mnie, że to nie będzie tym co znam z marketowych półek i polecił mi puszkę ale. Po kilku puszkach zaczęło się zacieranie.

 

Rofi,

z puszki wyjdzie tylko lekkie piwo bez wyrazu ale nie woda. Moja porada kilka postów powyżej pozwoli wzbogacić Twego Coopersa.

Miłej przygody i zadowolenia z nowego hobby.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

rysiek103 - nie wybierałem puszki, to był prezent. Więc mam lagera, którego postanowiłem ulepszyć, bo jeśli będzie to smakować jak jakiś koncerniak to dla mnie to woda.

Plus link, który podałeś nie jest do podejrzenia bez rejestracji.

 

dirk gently - garnek mam na 8l nie 5l. Choć to nie robi jakiejś mega różnicy.

Co do kalkultora - a jeśli chciałbym obliczyć 2 gotowania po 8 litrów to jak? 8l i np. 10l zlanie? To jak to ssumować? Bo wtedy robi się ciekawiej - odpowiednio 43,71 i 50,86 IBU. To mam wyciągnąć z tego średnią i to będzie mniej więcej IBU jakie uzyskam w fermentatorze?

 

Ogólnie mam tą puszkę i chcę ją wykorzystać. Dołączone drożdze się przeterminowały, więc zakupiłem Safale us-05.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×