Skocz do zawartości
ajc333

Pierwsze warzenie ze słodów - kilka drobnych pytań.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Po 3 puszkach przyszła pora na warzenie ze słodów. Przeglądając przepisy mam następujące pytania (za przykład przepisu niech posłuży np. http://www.wiki.piwo...Brzana_(nms007)):

  1. Brzeczka nastawna 23 litry - rozumiem, że tyle wody zagotowuję w garze, czy tyle mam otrzymać po wysłodzeniu?
     
  2. Po zacieraniu następuje wysładzanie i potem gotuję wszystko 75 minut i ten czas liczy się od momentu wrzenia brzeczki, czy od rozpoczęcia podgrzewania, czy też temperaturę mam utrzymywać w przedziale 80 - 85 st.C?
     
  3. W tym czasie gotowania zawarte są czasy chmielenia?
     
  4. Czy wrzucam np. chmiel Cascade 30g oraz Mosaic 15g razem na 45min przed końcem gotowania?

To chyba na razie pierwsze pytania, które mnie zastanawiały.

Edytowane przez ajc333

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

  • Brzeczka nastawna- ilość jaką otrzymasz po całym procesie, po filtrowaniu, wysładzaniu i ostudzeniu, przed samym zadaniem drożdży
  • Po zacieraniu następuje wysładzanie i potem gotuję wszystko 75 minut i ten czas liczy się od momentu wrzenia brzeczki, czy od rozpoczęcia podgrzewania, czy też temperaturę mam utrzymywać w przedziale 80 - 85 st.C? Po zacieraniu następuje filtrowanie, dopiero potem wysładzanie. Gotowanie może trwać od 60 do 90 (albo i więcej) minut. Czas gotowania liczy się od chwili gdy brzeczka wyraźnie wrze.
  • W tym czasie gotowania zawarte są czasy chmielenia?.Czas chmielenia liczy się od momentu wrzucenia chmielu do kotła, niezależnie od tego jak długo wcześniej brzeczka się gotowała.
  • Czy wrzucam np. chmiel Cascade 30g oraz Mosaic 15g razem na 45min przed końcem gotowania? Są trzy etapy chmielenia, na goryczkę, smak i aromat. Odpowiednio, chmiel ma być w gotującej się brzeczce 60, 20 i 0 minut.

Edytowane przez Jacenty

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Z tego co napisałeś wynika, że po wysładzaniu rozpoczynam gotowanie np. 75 minut, a po tym czasie dopiero chmielenie? Czy te przytoczone chmiele, które gotuję 45 minut mam wrzucać do gara razem? Potem następne powiedzmy na 20 minut po zakończeniu chmielenia tymi pierwszymi?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Brzeczka nastawna 23 litry - rozumiem, że tyle wody zagotowuję w garze, czy tyle mam otrzymać po wysłodzeniu?

http://www.wiki.piwo.org/Brzeczka_nastawna

 

Po zacieraniu następuje wysładzanie i potem gotuję wszystko 75 minut i ten czas liczy się od momentu wrzenia brzeczki, czy od rozpoczęcia podgrzewania, czy też temperaturę mam utrzymywać w przedziale 80 - 85 st.C?

Najbardziej przejmuj się czasami chmielenia, każdy ma inny gar, inną moc kuchenki, gotuje przy pełnym odkryciu lub uchylonej pokrywce.

Ale jeśli chcesz robić dokładnie wg receptury to licz od momentu wrzenia brzeczki.

 

W tym czasie gotowania zawarte są czasy chmielenia?

 

 

Tak

Czy wrzucam np. chmiel Cascade 30g oraz Mosaic 15g razem na 45min przed końcem gotowania?

tak

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Z tego co napisałeś wynika, że po wysładzaniu rozpoczynam gotowanie np. 75 minut, a po tym czasie dopiero chmielenie? Czy te przytoczone chmiele, które gotuję 45 minut mam wrzucać do gara razem? Potem następne powiedzmy na 20 minut po zakończeniu chmielenia tymi pierwszymi?

Nie. Po wysładzaniu rozpoczynasz gotowanie. W tej konkretnej recepturze te 75 minut wynikło najprawdopodobniej ze zbyt rozrzedzonej brzeczki. Maciej Brzana prawdopodobnie chciał otrzymać więcej cukrów (Blg) i dlatego gotował 75 minut, żeby część brzeczki odparować i w ten sposób zagęścić brzeczkę. Z reguły gotowanie trwa jednak 60 minut. Czyli zaczynasz gotować i jak zaczyna wrzeć, to zaczynasz liczyć czas. Jeżeli trzymać się tego przykładu z WIKI, to chmiele wrzucasz do gara dopiero gdy brzeczka gotuje się już 0,5 godziny. W ten sposób spędzą w środku te 45 minut z receptury (45'+30' da w sumie 75').

Czasy z receptur podane obok chmieli, to czas, jaki chmiel spędza w gotującej się brzeczce.

Edytowane przez Jacenty

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Super - w Waszych dwóch postach wyszła dla mnie jasna i klarowna informacja. Dziękuję bardzo. :okey:

Teraz jeszcze mi się przypomniało: jak to w końcu jest z zadawaniem drożdży?

  1. Do startera nie powinno się używać cukru (wydaje mi się to prawdziwe).
  2. Starter powinno się robić z użyciem brzeczki?
  3. Sypać drożdże bezpośrednio do fermentora, do wystudzonej brzeczki?
  4. A może jakiś inny sposób, żeby je dobrze rozmnożyć?

Edytowane przez ajc333

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zależy jakie drożdże. Jeśli suche, to wystarczy rehydratacja i wlewasz to do wystudzonej brzeczki

http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki#Dro.C5.BCd.C5.BCe_suche.2C_rehydratacja

 

Jeśli płynne, to najlepiej jest zrobić starter

http://www.wiki.piwo.org/Przygotowanie_starter%C3%B3w_dro%C5%BCdzowych

lub ewentualnie bardzo małą warkę słabego piwa na rozruch

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jacenty, piszesz bzdury. Gotowanie brzeczki- (bąble pary, kłąb, wrzenie) jest początkiem czasu. Czasami chmiel wrzuca się po jakimś czasie od początku wrzenia. Np gotowanie 80 minut, pierwszy chmiel po 15 minutach,potem następne dawki. Nie wspomnę o piwach bezchmielowych bo chyba nigdy wg Twojej teorii nie powstały.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jacenty, piszesz bzdury. Gotowanie brzeczki- (bąble pary, kłąb, wrzenie) jest początkiem czasu. Czasami chmiel wrzuca się po jakimś czasie od początku wrzenia. Np gotowanie 80 minut, pierwszy chmiel po 15 minutach,potem następne dawki. Nie wspomnę o piwach bezchmielowych bo chyba nigdy wg Twojej teorii nie powstały.

Dokładnie to napisałem. Radzę mniej pić.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czas chmielenia liczy się od momentu wrzucenia chmielu do kotła, niezależnie od tego jak długo wcześniej brzeczka się gotowała.

???

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

GB... nie bądź taki tajemniczy, rozwiń te ???

Chodzi o to, że pytanie było:

W tym czasie gotowania zawarte są czasy chmielenia?.

a odp.:

Czas chmielenia liczy się od momentu wrzucenia chmielu do kotła, niezależnie od tego jak długo wcześniej brzeczka się gotowała.

 

W przepisie, o który chodzi, czas gotowania to chyba 75 min, a pierwsze chmielenie ma trwać 45min.

Czyli pytającemu chodziło o to, czy ma najpierw gotować 75 min, a później dodać chmiel na 45min...

podejrzewam, że stąd te "???"

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ale przecież Jacenty to wyraźnie wytłuścił, że Czas chmielenia liczy się od momentu wrzucenia chmielu do kotła, niezależnie od tego jak długo wcześniej brzeczka się gotowała. Czyli dla tego przepisu.. uruchamiamy minutnik na 75 minut, następnie po 30 minutach wrzucamy pierwsze chmiele, żeby gotowały się 45 minut, następne po 60 minutach, żeby gotowały się 15 minut, a ostatnie chmiele wrzucamy 2 minuty przed końcem gotowania. To stąd te ???

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wyjaśnienie: po co początkującemu wiedza typu czas chmielenia? Ma recepturę, włącza timer od początku wrzenia i w odpowiednim czasie dodaje chmiel, mech i inne dodatki. Potem wyłącza palnik, chłodzi, napowietrza brzeczkę z drożdżami i tyle. Mieszanie w głowie fachowymi terminami jest niepotrzebne.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wyjaśnienie: po co początkującemu wiedza typu czas chmielenia? Ma recepturę, włącza timer od początku wrzenia i w odpowiednim czasie dodaje chmiel, mech i inne dodatki.

Ale kolega właśnie tego nie rozumie i o to pytał w pierwszym poście. Czy ty w ogóle cokolwiek czytasz w tematach w których się udzielasz? Czego znowu nie zrozumiałeś?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wyjaśnienie: po co początkującemu wiedza typu czas chmielenia? Ma recepturę, włącza timer od początku wrzenia i w odpowiednim czasie dodaje chmiel, mech i inne dodatki. Potem wyłącza palnik, chłodzi, napowietrza brzeczkę z drożdżami i tyle. Mieszanie w głowie fachowymi terminami jest niepotrzebne.

Zarzuciłeś mi pisanie bzdur, nie uzasadniłeś. Teraz czepiasz się języka, którego używam, zdecyduj się.

Są trzy etapy chmielenia, na goryczkę, smak i aromat. Odpowiednio, chmiel ma być w gotującej się brzeczce 60, 20 i 0 minut.

To według Ciebie panie GB... jest fachowy termin? ajc333 jak widać zrozumiał i podziękował.

Pomijam zarzut drugi, jednak oczekuję wyjaśnienia pierwszego. Nie dla mnie, ja wiem co o tym myśleć, dla ajc333, to jemu w głowie namieszałeś prawdopodobnie.

Edytowane przez Jacenty

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Znikam :) dam po plusie i koledze życzę pysznego piwa. Z powyższych odp wyciągnie średnią i będzie ok.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak,jak napisałem wcześniej, koledzy Kordas, Jacenty i Adamsky odpowiedzieli mi jasno i klarownie na zadane pytania - teraz czekam na słody i do roboty :-D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×