Jump to content
Sign in to follow this  
ajc333

Pierwsze warzenie ze słodów - kilka drobnych pytań.

Recommended Posts

Witam.

Po 3 puszkach przyszła pora na warzenie ze słodów. Przeglądając przepisy mam następujące pytania (za przykład przepisu niech posłuży np. http://www.wiki.piwo...Brzana_(nms007)):

  1. Brzeczka nastawna 23 litry - rozumiem, że tyle wody zagotowuję w garze, czy tyle mam otrzymać po wysłodzeniu?
     
  2. Po zacieraniu następuje wysładzanie i potem gotuję wszystko 75 minut i ten czas liczy się od momentu wrzenia brzeczki, czy od rozpoczęcia podgrzewania, czy też temperaturę mam utrzymywać w przedziale 80 - 85 st.C?
     
  3. W tym czasie gotowania zawarte są czasy chmielenia?
     
  4. Czy wrzucam np. chmiel Cascade 30g oraz Mosaic 15g razem na 45min przed końcem gotowania?

To chyba na razie pierwsze pytania, które mnie zastanawiały.

Edited by ajc333

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • Brzeczka nastawna- ilość jaką otrzymasz po całym procesie, po filtrowaniu, wysładzaniu i ostudzeniu, przed samym zadaniem drożdży
  • Po zacieraniu następuje wysładzanie i potem gotuję wszystko 75 minut i ten czas liczy się od momentu wrzenia brzeczki, czy od rozpoczęcia podgrzewania, czy też temperaturę mam utrzymywać w przedziale 80 - 85 st.C? Po zacieraniu następuje filtrowanie, dopiero potem wysładzanie. Gotowanie może trwać od 60 do 90 (albo i więcej) minut. Czas gotowania liczy się od chwili gdy brzeczka wyraźnie wrze.
  • W tym czasie gotowania zawarte są czasy chmielenia?.Czas chmielenia liczy się od momentu wrzucenia chmielu do kotła, niezależnie od tego jak długo wcześniej brzeczka się gotowała.
  • Czy wrzucam np. chmiel Cascade 30g oraz Mosaic 15g razem na 45min przed końcem gotowania? Są trzy etapy chmielenia, na goryczkę, smak i aromat. Odpowiednio, chmiel ma być w gotującej się brzeczce 60, 20 i 0 minut.

Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tego co napisałeś wynika, że po wysładzaniu rozpoczynam gotowanie np. 75 minut, a po tym czasie dopiero chmielenie? Czy te przytoczone chmiele, które gotuję 45 minut mam wrzucać do gara razem? Potem następne powiedzmy na 20 minut po zakończeniu chmielenia tymi pierwszymi?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Brzeczka nastawna 23 litry - rozumiem, że tyle wody zagotowuję w garze, czy tyle mam otrzymać po wysłodzeniu?

http://www.wiki.piwo.org/Brzeczka_nastawna

 

Po zacieraniu następuje wysładzanie i potem gotuję wszystko 75 minut i ten czas liczy się od momentu wrzenia brzeczki, czy od rozpoczęcia podgrzewania, czy też temperaturę mam utrzymywać w przedziale 80 - 85 st.C?

Najbardziej przejmuj się czasami chmielenia, każdy ma inny gar, inną moc kuchenki, gotuje przy pełnym odkryciu lub uchylonej pokrywce.

Ale jeśli chcesz robić dokładnie wg receptury to licz od momentu wrzenia brzeczki.

 

W tym czasie gotowania zawarte są czasy chmielenia?

 

 

Tak

Czy wrzucam np. chmiel Cascade 30g oraz Mosaic 15g razem na 45min przed końcem gotowania?

tak

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tego co napisałeś wynika, że po wysładzaniu rozpoczynam gotowanie np. 75 minut, a po tym czasie dopiero chmielenie? Czy te przytoczone chmiele, które gotuję 45 minut mam wrzucać do gara razem? Potem następne powiedzmy na 20 minut po zakończeniu chmielenia tymi pierwszymi?

Nie. Po wysładzaniu rozpoczynasz gotowanie. W tej konkretnej recepturze te 75 minut wynikło najprawdopodobniej ze zbyt rozrzedzonej brzeczki. Maciej Brzana prawdopodobnie chciał otrzymać więcej cukrów (Blg) i dlatego gotował 75 minut, żeby część brzeczki odparować i w ten sposób zagęścić brzeczkę. Z reguły gotowanie trwa jednak 60 minut. Czyli zaczynasz gotować i jak zaczyna wrzeć, to zaczynasz liczyć czas. Jeżeli trzymać się tego przykładu z WIKI, to chmiele wrzucasz do gara dopiero gdy brzeczka gotuje się już 0,5 godziny. W ten sposób spędzą w środku te 45 minut z receptury (45'+30' da w sumie 75').

Czasy z receptur podane obok chmieli, to czas, jaki chmiel spędza w gotującej się brzeczce.

Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites

Super - w Waszych dwóch postach wyszła dla mnie jasna i klarowna informacja. Dziękuję bardzo. :okey:

Teraz jeszcze mi się przypomniało: jak to w końcu jest z zadawaniem drożdży?

  1. Do startera nie powinno się używać cukru (wydaje mi się to prawdziwe).
  2. Starter powinno się robić z użyciem brzeczki?
  3. Sypać drożdże bezpośrednio do fermentora, do wystudzonej brzeczki?
  4. A może jakiś inny sposób, żeby je dobrze rozmnożyć?

Edited by ajc333

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zależy jakie drożdże. Jeśli suche, to wystarczy rehydratacja i wlewasz to do wystudzonej brzeczki

http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki#Dro.C5.BCd.C5.BCe_suche.2C_rehydratacja

 

Jeśli płynne, to najlepiej jest zrobić starter

http://www.wiki.piwo.org/Przygotowanie_starter%C3%B3w_dro%C5%BCdzowych

lub ewentualnie bardzo małą warkę słabego piwa na rozruch

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jacenty, piszesz bzdury. Gotowanie brzeczki- (bąble pary, kłąb, wrzenie) jest początkiem czasu. Czasami chmiel wrzuca się po jakimś czasie od początku wrzenia. Np gotowanie 80 minut, pierwszy chmiel po 15 minutach,potem następne dawki. Nie wspomnę o piwach bezchmielowych bo chyba nigdy wg Twojej teorii nie powstały.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jacenty, piszesz bzdury. Gotowanie brzeczki- (bąble pary, kłąb, wrzenie) jest początkiem czasu. Czasami chmiel wrzuca się po jakimś czasie od początku wrzenia. Np gotowanie 80 minut, pierwszy chmiel po 15 minutach,potem następne dawki. Nie wspomnę o piwach bezchmielowych bo chyba nigdy wg Twojej teorii nie powstały.

Dokładnie to napisałem. Radzę mniej pić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czas chmielenia liczy się od momentu wrzucenia chmielu do kotła, niezależnie od tego jak długo wcześniej brzeczka się gotowała.

???

Share this post


Link to post
Share on other sites

GB... nie bądź taki tajemniczy, rozwiń te ???

Chodzi o to, że pytanie było:

W tym czasie gotowania zawarte są czasy chmielenia?.

a odp.:

Czas chmielenia liczy się od momentu wrzucenia chmielu do kotła, niezależnie od tego jak długo wcześniej brzeczka się gotowała.

 

W przepisie, o który chodzi, czas gotowania to chyba 75 min, a pierwsze chmielenie ma trwać 45min.

Czyli pytającemu chodziło o to, czy ma najpierw gotować 75 min, a później dodać chmiel na 45min...

podejrzewam, że stąd te "???"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale przecież Jacenty to wyraźnie wytłuścił, że Czas chmielenia liczy się od momentu wrzucenia chmielu do kotła, niezależnie od tego jak długo wcześniej brzeczka się gotowała. Czyli dla tego przepisu.. uruchamiamy minutnik na 75 minut, następnie po 30 minutach wrzucamy pierwsze chmiele, żeby gotowały się 45 minut, następne po 60 minutach, żeby gotowały się 15 minut, a ostatnie chmiele wrzucamy 2 minuty przed końcem gotowania. To stąd te ???

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wyjaśnienie: po co początkującemu wiedza typu czas chmielenia? Ma recepturę, włącza timer od początku wrzenia i w odpowiednim czasie dodaje chmiel, mech i inne dodatki. Potem wyłącza palnik, chłodzi, napowietrza brzeczkę z drożdżami i tyle. Mieszanie w głowie fachowymi terminami jest niepotrzebne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wyjaśnienie: po co początkującemu wiedza typu czas chmielenia? Ma recepturę, włącza timer od początku wrzenia i w odpowiednim czasie dodaje chmiel, mech i inne dodatki.

Ale kolega właśnie tego nie rozumie i o to pytał w pierwszym poście. Czy ty w ogóle cokolwiek czytasz w tematach w których się udzielasz? Czego znowu nie zrozumiałeś?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wyjaśnienie: po co początkującemu wiedza typu czas chmielenia? Ma recepturę, włącza timer od początku wrzenia i w odpowiednim czasie dodaje chmiel, mech i inne dodatki. Potem wyłącza palnik, chłodzi, napowietrza brzeczkę z drożdżami i tyle. Mieszanie w głowie fachowymi terminami jest niepotrzebne.

Zarzuciłeś mi pisanie bzdur, nie uzasadniłeś. Teraz czepiasz się języka, którego używam, zdecyduj się.

Są trzy etapy chmielenia, na goryczkę, smak i aromat. Odpowiednio, chmiel ma być w gotującej się brzeczce 60, 20 i 0 minut.

To według Ciebie panie GB... jest fachowy termin? ajc333 jak widać zrozumiał i podziękował.

Pomijam zarzut drugi, jednak oczekuję wyjaśnienia pierwszego. Nie dla mnie, ja wiem co o tym myśleć, dla ajc333, to jemu w głowie namieszałeś prawdopodobnie.

Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak,jak napisałem wcześniej, koledzy Kordas, Jacenty i Adamsky odpowiedzieli mi jasno i klarownie na zadane pytania - teraz czekam na słody i do roboty :-D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.