Jump to content
Sign in to follow this  
Forestly

Poziom odfermentowania

Recommended Posts

Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale chyba główny wpływ na odferermentowanie mają temperatury zacierania. Czy jesteśmy w stanie je dokładnie zmierzyć, zapisać i podać programowi? Chyba nie. Test szybkiej fermentacji brzmi znacznie sensowniej :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale chyba główny wpływ na odferermentowanie mają temperatury zacierania. Czy jesteśmy w stanie je dokładnie zmierzyć, zapisać i podać programowi? Chyba nie. Test szybkiej fermentacji brzmi znacznie sensowniej :)

 

to prawda - spróbuję z testem następnym razem

wtedy jak test pokaże, że piwo mogło dofermentować mocniej to rozumiem, że sypię mniej do butelek a jeśli stopień odfermentowania zgadza się z testem to mogę próbować wg kalkulatora?

(sory za OT)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie do końca. Trzeba przeprowadzić tak fermentację, żeby drożdże zjadły wszystko co mają do zjedzenia. Butelkujesz piwo jeśli jesteś pewny, że piwo odfermentowało.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Butelkujesz piwo jeśli jesteś pewny, że piwo odfermentowało.

To prawda, ale jest jeszcze pewien poziom CO2, który pozostaje po fermentacji. Im niższa temperatura i krótsza fermentacja tym go więcej.

Dla lagerów może to być nawet powyżej 1 vol. Trzeba to uwzględnić przy rozlewie, np. obserwując jak bardzo piwo się pieni przy przelewaniu.

Można wtedy zmniejszyć ilość surowca do refermentacji.

Piwo odfermentowane nie oznacza odgazowane do zera.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale test FFT i temperatura rozlewu to dwie zupełnie inne kwestie. A my mówiliśmy chyba o FFT.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok. Nawet jeśli piwo odfermentowało do FFT, to dodając do już np. 1vol. CO2, normalną dawkę surowaca przegazujesz je.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok. Nawet jeśli piwo odfermentowało do FFT, to dodając do już np. 1vol. CO2, normalną dawkę surowaca przegazujesz je.

 

kilis kiedyś rozlew robiłem w 20st - ostatnio robię w 10st (zimna cicha) - piwa przegazowują się jednakowo

poza tym kalkulator, którego kiedyś używałem uwzględniał temp rozlewu przy obliczaniu surowca

 

po prostu chcę osiągnać taki stan, że jak robię angola, który pełnię smaku osiągnie za 3 miesiące to nie chcę aby po tym czasie był przegazowany

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.