Skocz do zawartości
Forestly

Poziom odfermentowania

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale chyba główny wpływ na odferermentowanie mają temperatury zacierania. Czy jesteśmy w stanie je dokładnie zmierzyć, zapisać i podać programowi? Chyba nie. Test szybkiej fermentacji brzmi znacznie sensowniej :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale chyba główny wpływ na odferermentowanie mają temperatury zacierania. Czy jesteśmy w stanie je dokładnie zmierzyć, zapisać i podać programowi? Chyba nie. Test szybkiej fermentacji brzmi znacznie sensowniej :)

 

to prawda - spróbuję z testem następnym razem

wtedy jak test pokaże, że piwo mogło dofermentować mocniej to rozumiem, że sypię mniej do butelek a jeśli stopień odfermentowania zgadza się z testem to mogę próbować wg kalkulatora?

(sory za OT)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie do końca. Trzeba przeprowadzić tak fermentację, żeby drożdże zjadły wszystko co mają do zjedzenia. Butelkujesz piwo jeśli jesteś pewny, że piwo odfermentowało.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Butelkujesz piwo jeśli jesteś pewny, że piwo odfermentowało.

To prawda, ale jest jeszcze pewien poziom CO2, który pozostaje po fermentacji. Im niższa temperatura i krótsza fermentacja tym go więcej.

Dla lagerów może to być nawet powyżej 1 vol. Trzeba to uwzględnić przy rozlewie, np. obserwując jak bardzo piwo się pieni przy przelewaniu.

Można wtedy zmniejszyć ilość surowca do refermentacji.

Piwo odfermentowane nie oznacza odgazowane do zera.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ale test FFT i temperatura rozlewu to dwie zupełnie inne kwestie. A my mówiliśmy chyba o FFT.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ok. Nawet jeśli piwo odfermentowało do FFT, to dodając do już np. 1vol. CO2, normalną dawkę surowaca przegazujesz je.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ok. Nawet jeśli piwo odfermentowało do FFT, to dodając do już np. 1vol. CO2, normalną dawkę surowaca przegazujesz je.

 

kilis kiedyś rozlew robiłem w 20st - ostatnio robię w 10st (zimna cicha) - piwa przegazowują się jednakowo

poza tym kalkulator, którego kiedyś używałem uwzględniał temp rozlewu przy obliczaniu surowca

 

po prostu chcę osiągnać taki stan, że jak robię angola, który pełnię smaku osiągnie za 3 miesiące to nie chcę aby po tym czasie był przegazowany

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×