Skocz do zawartości
Kazad

Browar Bestiarium

Rekomendowane odpowiedzi

Zaczynam dopiero swoją przygodę z domowym piwowarstwem. I muszę przyznać że jest to mega wciągające i przyjemne :) Postanowiłem że mimo początków, to i tak zacznę opisywać moje postępy.

 

Spis warek:

1. Pale Ale - 11* Blg/ 4,8% alk

2. Oatmeal Stout - 13* Blg/ 5,2 alk

 

1. Pale Ale

 

Na początek chciałem zacząć od czegoś łatwego, by nabrać doświadczenia.

Również na starcie zaopatrzyłem się w dwa zapakowane zestawy surowców słodowanych w browamatorze.

 

Słód Pale Ale Wayermann 3,8kg

Słód Carahell 0,2kg

 

chmiel East Kent Golding 30g

chmiel Fuggles 30g

 

Safale S-04

 

Zacieranie w 13l. Temperatura 68*

 

Gotowanie 65

EKG 30g 10 min

Fuggles 20g 45 min

Fuggles 10g 60 min

 

I przez brak doświadczenia z 11 Blg wyszło mi 8 Blg. Wyszło trochę wodniste, nie powiem. i mętne ale też nie za bardzo.

Ale innych wad nie wyczułem. Muszę przyznać szczerze że wiem co zrobiłem źle, i przy kolejnej warce nie popełnię tych błędów

Edytowane przez Kazad

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

2. Oatmeal Stout 13* Blg

 

Jako ciągle początkujący używam gotowego zestawu surowców z browamatora.

 

Słód Pale Ale Wayermann 3,2kg

Słód Caraaroma 0,3kg

Słód Carafa Specjal typ 1 0,2kg

palony jęczmień 0,3kg

płatki owsiane 0,5kg

 

chmiel East Kent Golding 30g

 

Safale S-04

 

Zacieranie w 15L 68°C

 

Gotowanie 60 min

EKG 15g 5 min

EKG 15g 40 min

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×