Jump to content

Bezstylowiec, a może jednak?


Recommended Posts

Hej. Planuję uwarzyć swoje pierwsze piwo i wymyśliłem taką kombinację:

 

Piwo ze słodów pale ale (50%) i pilzneńskiego (50%) ok 12-13 % ekstraktu początkowego, bardzo mocno chmielone polskimi chmielami (ok 50 IBU), drożdże górnej fermentacji.

 

Generalnie powinno wyjść bardzo mocno chmielone jasne piwo górnej fermentacji, ok 5% alkoholu.

 

I tutaj mam pytanie, jak nazwać tego typu piwo? Jest jakiś styl pod który można by to podpiąć? IPA to to nie jest przecież, czy może?

Edited by verth
Link to post
Share on other sites

A nie lepiej chmielić delikatniej? Jak to pierwsze piwo to pewnie wydajność będzie niższa z 12-13 blg wyjdzie 10-11. Podobnej mocy

Best Bitter ma 25 - 45 IBU smakuje dobrą goryczką znacznie intensywniejszą niż w sklepowych piwach. Po co robić piwo bardzo goryczkowe jako pierwsze - żeby się zrazić? No chyba że wiesz, że taka gorycz będzie dla ciebie ok - choć przy polskich chmielach to pewnie będzie na goryczkę Marynka i może nie być tak różowo jak miało być.

Ja bym proponował zacząć jednak od normalnie chmielonego alesa 25 - 30 IBU.

Edited by manowar
Link to post
Share on other sites

A nie lepiej chmielić delikatniej? Jak to pierwsze piwo to pewnie wydajność będzie niższa z 12-13 blg wyjdzie 10-11. Podobnej mocy

Best Bitter ma 25 - 45 IBU smakuje dobrą goryczką znacznie intensywniejszą niż w sklepowych piwach. Po co robić piwo bardzo goryczkowe jako pierwsze - żeby się zrazić? No chyba że wiesz, że taka gorycz będzie dla ciebie ok - choć przy polskich chmielach to pewnie będzie na goryczkę Marynka i może nie być tak różowo jak miało być.

Ja bym proponował zacząć jednak od normalnie chmielonego alesa 25 - 30 IBU.

 

Zdaję sobie sprawę, że pewnie będę miał beznadziejną wydajność. Dlatego mam zamiar zatrzeć trochę więcej słodu, a jak wyjdzie zbyt dużo blg to doleje się wody i będzie ta 12-13 ;) Bardzo lubię gorzkie, wręcz urywające smaki, 25-30 IBU to za mało. Minimum 40 musi być.

Link to post
Share on other sites
przy słodkim piwie wysoka goryczka będzie intensywniejsza i bardziej zalegająca

Hmmm... To dlaczego IIPA z 100-120 IBU jest bardziej zbalansowana niż lekka 11'tka z 50 IBU?

Bo alkohol dobrze komponuje się z goryczką?

Lepiej zestawić Atak Chmielu z Rowing Jack - podobny ekstrakt, podobne IBU, jedno karmelowe, drugie dość wytrawne. Porównaj jakość goryczki w obu przypadkach to będziesz miał odpowiedź :)

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.