Jump to content
WiHuRa

[Rzeszów] Panel degustacyjny - Sour & Wild Ale

Recommended Posts

Ogłoszenie dla zainteresowanych osób z Rzeszowa i okolic.

 

Z racji, że "dzikie" piwa są bardzo drogie powstał pomysł na panel degustacyjny z ciekawymi przykładami sour & wild ale.

 

Założenia panelu:

- grupa max. 7 osób (tak aby 1 osobą miała próbkę min. 50ml z butelki 375ml)

- grupa zakupuje wedle możliwości / dostępności ciekawe trunki (około 7-10 piw)

- umawiamy się na wspólne spotkanie i wspólną degustację

- sumujemy wydatki i dzielimy się kosztami po równo

 

Aktualnie mam już 5 chętnych więc poszukiwane sa 2 chętne osoby.

Termin spotkania na razie nie jest znany bo dopiero zbieramy piwa. Jak już będą, osób jest niewiele, więc na pewno powstanie jakiś dogodny termin dla wszystkich, oczywiście w Rzeszowie.

Edited by WiHuRa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pewnie, zreszta sam się już zgłosiłeś :) Jakby kto nie pamiętał że się zgłosł to nadmienie:

 

1. wihura

2. marcin44

3. ja2

4. deathammer

5. quraqus

Edited by WiHuRa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Małe zmiany bo teraz się kapnąłem. Butelki takich piw to głównie 375 ml więc właściwie to do degustacji może przystąpić 7 osób. Poprawiłem pierwszy post.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fajna inicjatywa, ale miejsca nie będę zabierał, za to interesuje mnie jakie piwa konkretnie są w planach?

Share this post


Link to post
Share on other sites

W planie: Gueze, Lambic (różne) Flanders (różne) tudzież inne hybrydy ale fermentowane "dzikusami". Piw konkretnych narazie jest jedno:

 

Chateau Artezan

Edited by WiHuRa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli mamy komplet. Jakbyś ktoś był jeszcze chętny proszę pisać, może ktoś wypaść z różnych wzgledów niech zatem i rezerwowi będą.

 

1. wihura

2. marcin44

3. ja2

4. deathammer

5. quraqus

6. prucek

7. wojen

Edited by WiHuRa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakby kogoś brakowało, to jestem chetna i mój małżonek również, tylko nas najczęściej w weekendy nie ma w Rz. Gdzie nabywacie te pysznosci? Niełatwo to dostać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trza pytać po hurtowniach i zamawiać na własną rękę lub przez jakiś sklep (jeśli jest wymóg posiadania koncesji). Panel raczej na 99% odbędzie się w weekend (jedyna opcja żeby wszystkich złapać).

Edited by WiHuRa

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 


W planie: Gueze, Lambic (różne) Flanders (różne) tudzież inne hybrydy ale fermentowane "dzikusami". Piw konkretnych narazie jest jedno:

Chateau Artezan

A takie by się nadało: http://www.dubuisson.com/en-gb/beers/bush-ambree Mogę załatwić, drożdże są house

Share this post


Link to post
Share on other sites

A to "dzikie" jest ? To chyba poprostu Strong Ale ? Co to drożdże house ?

 

Jak już kupię to liste piw wrzucę, dla ciekawości, będzie można zobaczyć co będziemy degustować.

Edited by WiHuRa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ich własne czyli żadne jakieś znane. Mocne, słodkie. Data ważności już minęła, na tym co mam w piwnicy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W sumie wyjdą 2 panele bo piw znalazłem sporo:

 

BOON OUDE KRIEK 
BOON KRIEK MARIAGE PARFAIT
BOON GUEUZE MARIAGE PARFAIT 
3 FONTEINEN OUDE GEUZE
3 FONTEINEN OUDE KRIEK
OUD BEERSEL OUDE GEUZE
OUD BEERSEL OUDE KRIEK
RODENBACH GRAND CRU
 
Liefmans Cuvee Brut
Liefmans Goudenband 
Lindemans Gueuze Cuvee Rene
Lindemans Kriek Cuvee Rene
Duchesse de Bourgogne 
Bourgogne de Flanders Brune
Petrus Aged Pale
Petrus Oud Bruin
 
Artezan Chateau
Haandbryggeriet Surpomp
Edited by WiHuRa

Share this post


Link to post
Share on other sites

W tym zestawieniu, piwo z Artezana wypadło chyba najlepiej, przynajmniej u większości, ciekawy złożony smak i aromat. Do wyróżniających się piw można by wymienić jeszcze Lifemans Goudenband oraz Duchesse de bourgogne (choć jak dla mnie trochę zbyt słodki).

 

Niedługo drugi panel a w nim już praktycznie same lambiki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fajnie jakbyście opisali, krótkie wrażenia z każdego spróbowanego piwa ;) Zawsze ktoś kto ma okazję spróbować te piwa porównałby sobie odczucia ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Notki, krótkie i zwięzłe, nie było czasu na rozpisywanie się, panel był porównawczy więc któreś piwo pite "samotnie" może sprawiać inne wraźenie niż te które mieliśmy.

 

1. Petrus Pale Ale

 

Aromat wyraźne kwaśny, winny, minimalnie octowy, jest niewielka słodowość, w smaku dominuje cierpkość, kwaśność i octowość, delikatna słodowość sprawia jednak, że piwo pije się całkiem dobrze choć ogólnie wszystko wychodzi dość jednowymiarowo, bez dodatkowych niuansów

 

2. Petrus Oud Bruin

 

Aromat winny, wyraźnie owocowy, słodki, w smaku słodowość przeplata się z dość delikatną kwaśnością  i cierpkością, ogólnie piwo dość płaskie, bez wyrazu

 

3. Bourgogne de Flanders Brune

 

Bardzo słaba intensywność aromatu, winny, ciemne owoce, aronia, smak bardzo niewyraźny, plaski, owoce, aronia, lekko cierpki, najsłabsze piwo panelu choć ta nuta aronii jest bardzo intrygująca

 

4. Duchesse de bourgogne

 

Bardzo intensywny aromat toffi oraz wanilii, kwaśność, końska derka, w smaku jest kwaśność, cierpkość oraz stajnia, ciemne słodkie owoce, bardzo ciekawe piwo choć trochę zbyt słodkie

 

5. Artezan Chateau

 

Mocny aromat końskiej derki, wanilii, przejrzałe owoce, słodki, smak to mocna kwaśność ale bardzo dobrze kontrowana słodowością na finiszu, są nuty owocowo-słodowe, finisz lekko cierpki, wszystko świetnie zbalansowane, rześkie i pijalne, świetne piwo

 

6. Lifemans Goudenband

 

Wyraźne elementy ciemnych słodów, suszonych owoców, blisko porterowe, winny, smak ciemny słodów, winny, całość lekko kwaśna z mocną podbudową słodową, bardzo dobre piwo

 

7. Lindemans Gueze Cuvee Rene

 

Najmocniejsza końska derka z wszystkich piw, czuć że to klasyczny lambik, do tego aromaty winne i owocowe, smak mocno kwaśny z cierpkim finiszem, bardzo dobry lambic choć niektórym wykręcało buzię

 

8. Lifemans Cuvee Brut

 

Winny, wyraźne porzeczkowy, landrynkowy, w smaku zdecydowanie zbyt słodkie (dosładzane), cierpkie, ciemne owoce, byłoby ciekawie gdyby nie ta sztuczna słodycz

 

9. Lindemans Kriek Cuvee Rene

 

Podobnie jak w Gueze wyraźna i mocna końska derka, niedojrzała wiśnia, choć ta nuta wiśniowa wydaje się trochę sztuczna, smak bardzo wiśniowy, bardzo mocno kwaśny (wiśnia podbija kwaśność, jest jeszcze bardziej kwaśne niż Gueze), nie było porównania do innego Krieka więc nie było oceny końcowej

Edited by WiHuRa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.