Skocz do zawartości
Panoramix_

Browar domowy "Garnek Panoramixa"

Rekomendowane odpowiedzi

Wstęp - parę słów ogólnie.

  • Browar to stanowczo za duże słowo. Zdecydowanie bardziej wolę określenie kocioł, gar itp.
  • Traktuję ten temat jak pamiętnik więc moje wypociny będę kierował do samego siebie z tą myślą, że kiedyś do nich wrócę zapewne tylko po to, żeby się pośmiać. Jeżeli ktoś z was nie zgadza się z tym co tu zawrę (a ma do tego pełne prawo) to proszę, żeby się wypowiedział. Co najwyżej zostanie zignorowany. Zapraszam do dyskusji.
  • Notka do purystów języka polskiego: będę się starał ALE... jestem miłośnikiem treści a nie formy więc za wszystkie popełnione błędy obwiniam moją nauczycielkę polskiego, dysleksję, dysortografię itp licho. Sorry.

Parę słów o browarze.
Pomysł powstał jak na dziecko piwnej rewolucji przystało, po wielu godzinach oglądania filmów na youtube, ale tam trafiłem dzięki mojemu przełożonemu, który po wielu latach spędzonych w Stanach, przedstawił mi ideę zacnych trunków w stylu AIPA.

Było to w Styczniu i Lutym 2014 w różnych pubach i multitapach w Goeteborgu.
Dokładnie rok później znalazłem się na własnej drodze i sam zacząłem rozlewać swoje piwo.

Nigdy nie startowałem w żadnych konkursach, ale mam jedno dokonanie w swojej historii - wesele mojej siostry. Zawiozłem co prawda tylko 100 butelek ale 1500km wiozłem więc miałem limit. Za to nie miałem co brać z powrotem, bo się rozeszło i to włącznie z większością butelek, które ludzie brali dla samych etykiet, jako suweniry. Polecam.

Sprzęt: taboret gazowy, gar emalia 50L, chłodnica zanurzeniowa, filtr z oplotu, mieszadło magnetyczne własnej produkcji czyli standard.

Niedawno dorzuciłem dwa kegi do wyszynku.

Obecnie czekam na nową lodówkę pod kegerator.

Spis treści:
#1 Prawdziwy STOUT 12°Blg zestaw ekstraktów z BA po modyfikacjach - "Kawka z Mleczkiem"
#2 Razorback IPA
#3 Single Hop APA czyli "CiAPA"
#4 FAH

#5 Malinka

#6 Milk Stout

#7 kolejne podejście do Milk Stouta (ehh czego się nie robi dla kobiet)

#8 big AIPA

#9 AIPA Ambrozja

#10 American Wheat

#11 Witbier

#12 Porter Bałtycki

#13 Sweet Stout

#14 Pumpkin Ale

#15 Maibock

#16 Aipa

#17 Rauchbier

#18 PFAH (Polish Full Aroma Hops)

#19 Oktoberfest/Marcowe

#20 Witek

#21 AIPA

#22 Milk Stout co-operacja

#23 Sumer Lightning Ale

#24 Saison

 

W planach:
 

Edytowane przez Panoramix_

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #1 "Kawka z Mleczkiem" oryginalnie 12°Blg (mierzone 13,5 wg. beersmitha 16,2)

Sweet Oatmeal Stout

warzone: 03.01.2015

EBC: 61

IBU: 14.4

 

Modyfikacja zestawu "Prawdziwy STOUT" z browamatora

 

Surowce:

  • 1,7kg ekstrakt jasny w syropie
  • 1,7kg ekstrakt ciemny w syropie
  • 0,5kg laktoza
  • 0,5kg płatki owsiane błyskawiczne
  • 0,3kg palony jęczmień śrutowany
  • 30g East Kent Golding 5,8% (granulat)
  • drożdże suche S-04

Po długich godzinach studiowania Kopyra z blogu blog.kopyra.com postanowiłem zacząć.

W związku z tym, że to moje pierwsze piwo zdecydowałem się postawić na niskie IBU i słodycz .

 

Zacieranie:

  • 18L wody
  • ekstrakty podgrzane w bardzo gorącej wodzie
  • słód jęczmienny w siateczce dodałem do podgrzewanej wody

Grzanie wody na kuchence elektrycznej - masakra 1,5h wyjęte z życiorysu.

Dobrze, że w ogóle się zagotowało. Nigdy więcej.

 

Wysładzanie i filtracja:

  • wyjąłem siateczkę przed zagotowaniem haha

Gotowanie:

  • 60' - 20g East Kent Golding
  • 10' - 10g East Kent Golding + chłodnica

Nie wiem co mi nie poszło z mierzeniem BLG. Wyszło 20 litrów 13,5°BLG ale teraz w to nie wierzę.

Zadane uwodnione drożdże w temperaturze 23°C.

 

Fermentacja:

W temperaturze 17°C

Wg Kopyra 7 dni burzliwej i 7 cichej. Nigdy wcześniej nie słyszałem o tym, że zlewanie na cichą może zależeć od poziomu odfermentowania więc zmierzyłem BLG i przelałem na cichą.

11.01.2015 7,5°BLG przelałem na cichą i zacząłem się douczać. To był trudny okres, ale nie napisałem żadnego posta tylko czytałem. Jestem z tego dumny.

17.01.2015 7°BLG w międzyczasie przeniosłem do 20°C

21.01.2015 Dalej 7°BLG butelkowanie. Od tej pory będę robić szybki test fermentacji FFT.

 

Rozlew 21.01.2015:

  • 23 x 0,33L
  • 24 x 0,5L

Dałem 80g cukru (syrop). Wyszło 19,6L zielonego piwka.

 

Komentarz:

Trochę się bałem granatów całkiem niepotrzebnie.

Jestem pewien, że zawiódł mnie początkowy pomiar brzeczki, chociaż nie wiem jak to możliwe.

Piwo posiada drobną pianę, brązową. Mimo, że jest jeszcze stosunkowo młode to zbiera dobre recenzje.

Alkohol dość mocno wyczuwalny. Z testu organoleptycznego jasno wynika, że ma więcej niż 3,4%ABV, co sugerują wyliczenia. Po konsumpcji 2,31L, w krótkim obszarze czasu zaobserwowałem wyraźne zaburzenia percepcji. W smaku lekko palone. Pierwsze uczucie słodyczy, później stosunkowo zastępowane przez kwasowość pochodzącą od słodu. Wydaje mi się, że z czasem te odczucia się wypośrodkują podobnie jak zanika aromat alkoholowy.

Edytowane przez Panoramix_

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #2 "Razorback IPA" 14°Blg

Styl: IPA

warzone: 16.01.2015

EBC: ?

IBU: ?

 

Zestaw z Festival Premium Ale Kits

 

Surowce:

  • 2x 1,5kg ekstrakty słodowe jasne chmielone
  • 650g Dekstroza
  • 75g mix chmieli Simco, Centennial i Summit
  • drożdże do IPA

 

Gotowanie:

  • tego się nawet nie gotuje

Wlałem wszystko razem + drożdże.

 

Fermentacja:

 

25.01.2015 Wg przepisu miało być 5 dni burzliwej. Zmierzyłem 6°BLG, zamknąłem wieko i wyrzuciłem instrukcję do kosza.

31.01.2015 2,5°BLG Przelałem na cichą + 75g chmieli różnych

06.02.2015 1,5°BLG

 

Rozlew 06.02.2015:

  • 42 x 0,45L Grolsh swing caps
  • 2 x 0,33L

Dałem 100g cukru. Wyszło 19L piwka. Wyliczone 6,7ABV

 

Komentarz:

Aż się boję pomyśleć co by było gdybym zabutelkował po 10 dniach wg instrukcji...

Ktoś gdzieś dobrze napisał, że zestawy tylko uczą robić granaty albo bimber.

Fajna goryczka, cytrusy, lekkie i przyjemne. Muszę jeszcze sprawdzić czy faktycznie tyle ma procent.

Edytowane przez Panoramix_

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #3 "CiAPA" 13,8°Blg
Styl: APA
warzone: 08.02.2015
EBC: 20,7
IBU: 40,9

Surowce:

  • 5kg Maris Otter słód pale
  • 0,5 słód Crystal 140 EBC
  • 10g Magnum szyszka 10,7%
  • 100g Citra szyszka 14,5%
  • 4g Mech Irlanddzki
  • 1op US West Coast Mangrove Jack's M44

Zacieranie:

  • 14L ->75°C, wsypane słody
  • 60' w 68°C
  • podgrzałem do 75°C

Wysładzanie i filtracja:

  • 4x 5L w w temp. 75°C

Tutaj się sprawy mocno skomplikowały. Niestety mea culpa jako amatora. Nie wiedziałem, że zakładana wydajność całkowita warzenia (którą założyłem 72%) w programie Beersmith ma ZNACZĄCY wpływ na szacunkową gęstość przed gotowaniem. Wydawało mi się, że skoro mam 29L i program zakłada 29L i gęstość 13,5°BLG gdzie program zakładał 11,5°BLG to sensownie będzie brzeczkę rozcieńczyć.
Szacowana wartość po gotowaniu wynosiła 25L (4L odparowane) i 13,85°BLG.
Niestety błędem była próba dążenia do 11,5 w wyniku czego zamiast zakładanych 13,8°BLG 22L otrzymałem 11,5°BLG 29,5L i to już po gotowaniu.
No cóż po prostu będzie trzeba więcej wypić. Zobaczymy jak to wpłynie na chmielenie.


Gotowanie:

  • 60' - 10g Magnum
  • 30' - 10g Citra
  • 20' - 15g Citra
  • 10' - 15g Citra + uwodniony mech + chłodnica

Wyszło 30L więc musiałem podzielić na dwa wiadra.

Fermentacja:

17.02.2015 2,5°BLG przelałem na cichą

Jedno wiadro wali strasznie kanalizą - dalszy ciąg edukacji. Uwielbiam to zdanie:

 

i jak to ktoś napisał "wszystkie drogi piwowara prędzej czy później prowadzą do NaOH". Niestety prawda jest taka, że dopiero kiedy przydarzy się nam infekcja...

Stałem się szczęśliwym posiadaczem NaOH.

"Drugie" jedyne wiadro dostało 30g Citry szyszunia.

 

FFT: wyszło 5,5°BLG refraktometrem i 3°BLG balingometrem.... będę musiał zrobić test, bo coś tu nie gra. (balingometr już mierzyłem i był ok)

 

Rozlew: 24.02.2015

  • 30 x 0,5L

95g cukru. 4,7%ABV

 

Komentarz:
CiAPA z dwóch powodów. Po pierwsze bo na Citrze APA. Te 10g Magnum można śmiało pominąć więc Single Hop.
Po drugie no bo jak ta ciapa lałem wody... bo mi program powiedział. To się chyba nazywa brak doświadczenia?
Przecież widziałem nie raz jak Tumek mówił, że aż tyle to nie odparuje żeby z 11,5 do 13,8 w 4L wody. Mój mózg mówił przestań a ja dalej swoje.

Do tego jeszcze doszła infekcja spowodowana niedostateczną higieną.
Co za ciapa.

Najfajniej, że w ogóle się nie przejąłem 15 litrami, które poszły w kanał, bo dzięki temu, że za mocno rozcieńczyłem 30 butelek tego bądź co bądź pierwszego piwka warzonego z zacieraniem ocalało. Przy rozlewie miało potencjał więc pozostaje mi już tylko czekać.

Edytowane przez Panoramix_

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×