Jump to content
Sign in to follow this  
qwertyuk

RIS: 22,5 BLG, po 3 dniach fermentacja prawie stoi (?)

Recommended Posts

3 dni temu wlałem brzeczkę na fermentacje burzliwą.

Po 24 bulgotało aż miło, niestety od 2 dni w rurce pojawia się bąbelek raz na 30 sec lub rzadziej.

Użyłem połowy opakowania drożdży suchych wcześniej uwodnionych - nie miałem skąd odjąć już żywych.

Na dnie zbiornika widać 1cm sadu drożdżowego.

Przed zadaniem drożdży starałem się natlenić brzeczkę mieszając i pluskając - nie przelewałem między wiadrami.

 

BLG: 20,5 - w temacie jest błąd

drożdze: Mangrove Jack's M07 British Ale Yeast

temeratura fermentacji: 22-22,3

Objętość warki: 10,5L

Edited by qwertyuk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powinienes bardziej natlenic brzeczke i dodac dwa opakowania drozdzy a nie polowe jednego.

A tak poza tym, to skoro dwa dni bulkalo, to pewnie juz po wszystkim i drozdze w wiekszosci juz sobie zjadly to co chcialy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

może pocztaj o ilości niezbędnych drożdży. zwłaszcza przy piwach tak mocnych, a na marginesie - brak bulkania o niczym nie świadczy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W lodówce mam jeszcze połowę opakowania Mangrove Jack's M07 British Ale Yeast.

Ale takich myków jak dodawanie drożdzy w czasie burzliwej fermentacji to nie robiłem.

Zal mi wylewać to piwo bo to moje pierwsze o tak wysokim Blg. Stąd błędy.

 

Pomóżcie uratować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

to nie była konstruktywna wypowiedz.

a myślisz że jak obliczyłem ekstrakt.

Skoro masz to go użyj, nie podałeś najważniejszej informacji - tj. jaki ekstrakt masz teraz.

Na podstawie informacji o tym, że bulka można powiedzieć co najwyżej, że może fermentacja stanęła, a może się już zakończyła.

Jeśli się skończyła to chyba wiesz co robić - zostawić, niech dofermentuje i się sklaruje. Jeśli nie to m.in. tu masz garść porad http://byo.com/stories/issue/item/3170-stuck-fermentations-techniques

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poczytaj trochę zanim się weźmiesz za warzenie. Teraz to już po ptokach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uchyliłem lekko pokrywę : na powierzchni kożuszek, niewielki.

Aktualne BLG: 5

 

Czyli odfermentowało 20,5 na 5 w 3 dni. Tak szybkiej fermentacji się nie spodziewałem.

Jak na moje oko wszystko jest OK.

 

Zostawiam to w takim stanie jeszcze co najmniej tydzień. Zobaczę co i jak i zdecyduje czy zlewać na cichą.

Przenoszę w nieco chłodniejsze miejsce w okolicy 20 stopni.

 

W smaku bardzo ok ;), paloność ciemne słody trochę gorzkiej czekolady.

Edited by qwertyuk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Było w 22 stopniach temp mierzonej przy fermentorze. Jaką temp miała sama brzeczka trudno powiedzieć nie mam termometru zanurzeniowego.

Teraz stoi na podłodze przy drzwiach balkonowych, 20 stopnie przy ziemi.

Balkon mam zacieniony nigdy nie pada na niego bezpośrednie światło. Ale na wszelki wypadek okryłem fermentor żeby ewentualne światło docierało w możliwie najmniejszym stopniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to jak to jeszcze przkryłes to wszystko jasne :)

 

Ale co przykryłem ?

W czasie ostatnich 3 dni fermentor niczym nie był okryty (stał w ciemnym miejscu), więc nie było efektu termosu. Jeśli o to Ci chodziło.

Share this post


Link to post
Share on other sites

3 dni temu wlałem brzeczkę na fermentacje burzliwą.

 

Po 24 bulgotało aż miło, niestety od 2 dni w rurce pojawia się bąbelek raz na 30 sec lub rzadziej.

Balkon mam zacieniony nigdy nie pada na niego bezpośrednie światło. Ale na wszelki wypadek okryłem fermentor żeby ewentualne światło docierało w możliwie najmniejszym stopniu.

 

 

 

W czasie ostatnich 3 dni fermentor niczym nie był okryty (stał w ciemnym miejscu), więc nie było efektu termosu. Jeśli o to Ci chodziło.

Logika milicjanta? "Masz akwarium? Nie. To jesteś pedał" :smilies:

Edited by Jejski

Share this post


Link to post
Share on other sites

3 dni fermentacji, przefermentowało to trzeba butelkować. Za 3 dni w takiej temperaturze się nagazuje i można pić, a nie tam trzymać miesiącami.

Share this post


Link to post
Share on other sites

3 dni fermentacji, przefermentowało to trzeba butelkować. Za 3 dni w takiej temperaturze się nagazuje i można pić, a nie tam trzymać miesiącami.

Dowcip, można rzec alternatywny. Tylko po co to było?

Share this post


Link to post
Share on other sites

A po co pisać głupie tematy? Są już chyba dziesiątki wątków na ten temat, ale po co szukać, po co czytać, lepiej napisać po raz setny rurka nie bulka i co robić?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.