Skocz do zawartości
lybba

Whisky stout

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

3 razy warzyłem stouta ze słodem whisky(brewferm z homebrewing.pl, castlemalting z twojbrowar.pl), 2kg na 20l warkę, zawsze słód zamawiałem śrutowany.

Ani razu nie udało mi się choćby zbliżyć aromatem do smoky joe(w którym jest około 10%, mniej niż u mnie). Raz był słaby aromat, poza tym kompletny brak. Co może być przyczyną tego stanu rzeczy?? Dotychczas używałem tego słodu jak pale ale, normalnie zacierałem, potem 1h gotowania.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zastąp cały słód słód bazowy słodem whisky, powinno pomóc.

Z mojego doświadczenia słody dymione tracą szybko aromat podczas przechowywania, może ten słód torfowy nie był najświeższy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Spróbuj moją recepturę na Whisky Extra Stout 18 blg.

 

- Słód Pale Ale 3 kg

- Słód Whisky 2 kg

- Słód Monachijski I 1,5 kg- Płatki owsiane błyskawiczne 0,6 kg

- Słód Carafa I Special 0,4 kg

- Słód Blackprinz Briess 0,3 kg- Słód Caraaroma 0,3 kg

- Chmiel Sybilla 50 g

- Chmiel Magnum 35 g

 

Piwo wyszło bardzo dobre. Słód whisky ze słodowni BestMaltz. W aromacie wyraźnie czuć asfalt, bandaże oraz przypalone

Edytowane przez mat

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W smoky joy jest słód whisky mocno wędzony taki musisz kupić jest taki w centrumpiwowarstwa

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×