Jump to content

Whisky stout


lybba
 Share

Recommended Posts

Witam

 

3 razy warzyłem stouta ze słodem whisky(brewferm z homebrewing.pl, castlemalting z twojbrowar.pl), 2kg na 20l warkę, zawsze słód zamawiałem śrutowany.

Ani razu nie udało mi się choćby zbliżyć aromatem do smoky joe(w którym jest około 10%, mniej niż u mnie). Raz był słaby aromat, poza tym kompletny brak. Co może być przyczyną tego stanu rzeczy?? Dotychczas używałem tego słodu jak pale ale, normalnie zacierałem, potem 1h gotowania.

Link to comment
Share on other sites

Zastąp cały słód słód bazowy słodem whisky, powinno pomóc.

Z mojego doświadczenia słody dymione tracą szybko aromat podczas przechowywania, może ten słód torfowy nie był najświeższy.

Link to comment
Share on other sites

Spróbuj moją recepturę na Whisky Extra Stout 18 blg.

 

- Słód Pale Ale 3 kg

- Słód Whisky 2 kg

- Słód Monachijski I 1,5 kg- Płatki owsiane błyskawiczne 0,6 kg

- Słód Carafa I Special 0,4 kg

- Słód Blackprinz Briess 0,3 kg- Słód Caraaroma 0,3 kg

- Chmiel Sybilla 50 g

- Chmiel Magnum 35 g

 

Piwo wyszło bardzo dobre. Słód whisky ze słodowni BestMaltz. W aromacie wyraźnie czuć asfalt, bandaże oraz przypalone

Edited by mat
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.