Skocz do zawartości

S.E.G.A. browar domowy


Rekomendowane odpowiedzi

08  Pszeniczne

 

Data 04-08-2019

Wielkość warki ~24L

 

Składniki fermentacji

 

Słodownia GlobalMalt Bydgoszcz pale ale     2,7 kg

Słodownia Viking Malt pszeniczny     2,6 kg

 

Chmiele

 

Iunga    11,0%    22g    60 min

Saaz  2,9%  20g    10 min

 

Drożdże :  Gęstwa z 06

 

Zacieranie

Zalew         17L      55C    10min

Przerwa              63C     30min

Przerwa              72C     30min

Wysładzanie     17L      78C    0min

 

21.08. zabutelkowano 47 butelek 158g cukru w syropie

Edytowane przez gustafso
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

09  Ale

Data 14-08-2019

Wielkość warki ~25L

 

Składniki fermentacji

 

Słodownia GlobalMalt Bydgoszcz pale ale      5 kg

Słodownia GlobalMalt Bydgoszcz monachijski    500 g

Słodownia Viking pszenica prażona     35 g

 

Chmiele

 

Iunga    11,0%    35 g    60 min

Hallertau Blanc DE    8,3%    20 g     10 min

Hallertau Blanc DE    8,3%    20 g     5 min

 

Drożdże :    Gęstwa z 07

 

Zacieranie

Zalew     17L      67C    90min

Wysładzanie    17L      78C    5min

 

01.09  przelane na cichą

11.09  rozlano 40 butelek 155g cukru w syropie

Edytowane przez gustafso
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10  a'la Koelsch

Data     19-08-2019

Wielkość warki ~24L

 

Składniki fermentacji

Słodownia GlobalMalt Bydgoszcz pale ale      4,7 kg

Słodownia Viking Malt bursztynowy    385 g

 

Chmiele

Magnum   12,5%  11g   60min

Iunga    11,0%    19 g    60 min

Tradition PL    5,5%   30 g     10 min

 

Drożdże :    Gozdawa Old German Altbier

 

Zacieranie

Zalew     17L      65C   45min

Przerwa temperaturowa               72C         25min   

Wysładzanie    17L      78C     10min

 

01.09  przelane na cichą

13.09  rozlano 43 butelki 160g cukru w syropie

Edytowane przez gustafso
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

11  Polskie Ale

Data 07-09-2019

Wielkość warki ~24L

 

Składniki fermentacji

 

Słodownia GlobalMalt Bydgoszcz pale ale      5 kg

Słodownia Viking karmelowy 30    200 g

Słodownia Viking pszenica prażona     50 g

 

Chmiele  ( szyszka zbiór 2019)

 

Marynka      80 g    60 min

Tradition PL    50 g     10 min

 

Drożdże :    Gęstwa z 09

 

Zacieranie

Zalew     18L      67C    90min

Wysładzanie    15L      78C    5min

 

28.09 przelane na cichą

04.10  zabutelkowano 41 butelek (119g cukru w syropie)

Edytowane przez gustafso
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

12  Altbier

Data 14-09-2019

Wielkość warki ~23L

 

Składniki fermentacji

 

Słodownia GlobalMalt Bydgoszcz pale ale      3,8 kg

Słodownia GlobalMalt Bydgoszcz monachijski    1,5 kg

Słodownia Viking pszenica prażona     50 g

 

Chmiele ( własny zbiór)

 

Magnum   8,0%    50 g    60 min

Tradition    4%    40 g     5 min

 

Drożdże :    Gęstwa z 10

 

Zacieranie

Zalew     17L      63C    25min

Przerwa temperaturowa         72C    50min

Wysładzanie    17L      78C    5min

 

05.10 przelane na cichą

23.10  rozlano 41 butelek ze 140g cukru w syropie

Edytowane przez gustafso
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

13  a'la Koelsch

Data     21-09-2019

Wielkość warki ~24L

 

Składniki fermentacji

Słodownia GlobalMalt Bydgoszcz pale ale      3,7 kg

Słodownia GlobalMalt Bydgoszcz pszeniczny    1 kg

Słodownia GlobalMalt Bydgoszcz monachijski      0,3 kg

Słodownia Viking Malt pszenica prażona    6 g

 

Chmiele ( własny zbiór)

 

Magnum   8,0%    50 g    60 min

Tradition    4%    40 g     10 min

Tradition    4%    34 g      0 min

 

Drożdże :    Gęstwa z 10

 

Zacieranie

Zalew     17L      65C   45min

Przerwa temperaturowa               72C         25min   

Wysładzanie    17L      78C     10min

 

23.10 przelano na szybką cichą

03.11  zabutelkowano 40 butelek 130g cukru w syropie

Edytowane przez gustafso
zmiany
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

14  Ale

Data 05-10-2019

Wielkość warki ~24L

 

Składniki fermentacji

 

Słodownia GlobalMalt Bydgoszcz pale ale      5 kg

Słodownia GlobalMalt Bydgoszcz monachijski    200 g

Słodownia Viking pszenica prażona     40 g

 

Chmiele

 

Magnum (własna szyszka)    8,0%    50 g    60 min

Tradition PL    5,5%    35 g     15 min

Lubelski    4%    30 g     5 min

 

Drożdże :    Gęstwa z  11

 

Zacieranie

Zalew     17L      67C    90min

Wysładzanie    17L      78C    3min

 

09.11  zabutelkowano 44 butelki 90g cukru w syropie

Edytowane przez gustafso
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na Vikingach nie mialem problemow, a z tego bydgoskiego Pale Ale wychodzily mi nieapetyczne kolory (z oliwkowym wlacznie przy 100% zasypu...) aromaty myszate, gushing i wieczna mętność, posmak suchego ziarna w piwie. 

W porownaniu do Vikinga czy tam Weyermana, uzywales jakichs specjalnuch "sztuczek" zeby "tragedii nie bylo"?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z kolorami nie miałem żadnych problemów ale po pierwszych warkach zauważyłem, że trzeba dawać mniej cukru do refermentacji gdyż potrafiło wychodzić ;)

Bardziej aromatyczne na pewno były słody z Vikinga :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.