Skocz do zawartości
gustafso

S.E.G.A. browar domowy

Rekomendowane odpowiedzi

Początki przygody z piwowarstwem domowym rozpocząłem z końcem 2013r przez stworzenie dwóch brewkitowych piwek ;)
Obawy były duze ale poziom zadowolenie z wypitego trunku był zadowalający .
Później przyszło wyzwanie czyli warzenie ze słodów ;)

W roku 2014 uwarzyłem następujące warki:
#1 Pils
#2 Vienna
#3 Koelsch
#4 Pale Ale
#5 Alt
#6 Pilsner
#7 Pszeniczne
#8 APA
#9 Ciemne pszeniczne
#10 Dortmunder Export
#11 Hefe-Weizen v.2
#12 American Amber Ale
#13 Kölsch v.2
#14 Red Pale Ale
#15 Vienna Lager
#16 Bitter
#17 NZ Pale Ale
#18 Citra Pale Ale

Rok 2015
#01 German Pils
#02 Koelsch
#03 Pilsner
#04 Pils
#05 Czeska 11
#06 British IPA
#07 APA
#08 Dark German Lager
#09 American Amber Ale
#10 Lager Wiedeński
#11 Bohemian Pilsener

#12 American Pale Ale

#13 American Pale Ale

#14 Northern German Altbier

#15 Polski Pils

 

Rok 2016

 

#1 German Pils

#2 Pilzner

#3 English Pale Ale

#4 German Pils

#5 Kölsch

#6 Polski Lager

#7 Polski Pils Czerwony

#8 Ale

#9 Alt

#10 Pilzner

#11 APA

#12 Alt Dusseldorfski

#13 APA1

#14 Kolsch - Kölsch

#15 a'la APA

#16 PL APA -a'la American Pale Ale

#17 Red PA - Extra Special/Strong Bitter (English Pale Ale)

Edytowane przez gustafso

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

#01 German Pils

 

Data 12-12-2014

Wielkość warki 25,748 L

Czas gotowania 80,000 min

 

Składniki fermentacji

 

Słodownia Strzegom - pilzneński 4,550 kg

Weyermann -Carapils 340,000 g

Słodownia Strzegom - wiedeński 250,000 g

Weyermann - Acidulated Malt 100,000 g

 

Chmiele

 

Marynka 9,0% 34,000 g 60,000 min

Tradition 5,5% 20,000 g 15,000 min

 

Drożdże

Gozdawa German Lager W35 Suche 10 g

 

Zacieranie

55C 17,000 L 10,000 min

63C 40,000 min

72C 40,000 min

78C 17,000 L

 

Notatki

 

Burzliwa 03.01

Cicha 16.01

Edytowane przez gustafso

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

#02 Kölsch v.3 - Kölsch (6C)

 

Wielkoć warki 24L

Czas gotowania 60,000 min

 

Data 19-12-2014

 

Składniki fermentacji

 

Słodownia Strzegom - pilzneński 4,500 kg

Słodownia Strzegom - pszeniczny 450,000 g

Abbey 40-50 100,000 g

Carapils 100,000 g

 

Chmiele

 

Marynka 9,0% 23,000 g 60,000 min

Hallertau Hersbrucker Tradition 2,6% 3,000g 10,000 min

Spalt 5,5% 11,000 g 10,000 min

 

Drożdże

Gozdawa Pure Ale Yeast 7 Suche 11,000 g

 

Zacieranie

52,000 C 10,000 min Zalew 16,000 L

62,000 C 45,000 min

72,000 C 25,000 min

78,000 C 0,000 s Wysładzanie 16,000 L

 

Notatki

 

Burzliwa do 27.12

Cicha 06.01

rozlena 06.01.151 g cukru

Edytowane przez gustafso

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

#03 Pilsner - Bohemian Pilsener (2B)

Wielkość warki ~25 L
Czas gotowania 90,000 min

Data 20-12-2014

Składniki fermentacji

Słodownia Strzegom - pilzneński 5,000 kg
Słodownia Strzegom - wiedeński 500,000 g
Carapils 300,000 g
Weyermann - Acidulated Malt 250,000 g

Chmiele
Marynka 9,0% 30,000 g 60,000 min
Saaz (Czech Republic) 4,5% 20,000 g 20,000 min
Saaz (Czech Republic) 4,5% 15,000 g 10,000 min

Drożdże
Gozdawa German Lager W35

Zacieranie
55C 10,000 min 18,000 L
63,000 C 45,000 min
72,000 C 25,000 min
78,000 C 0,000 s 17,000 L

Notatki

do 09.01 burzliwa
do 22.01 cicha

Edytowane przez gustafso

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

#04 German Pilsner (Pils) - German Pilsner (Pils) (2A)

Wielkoć warki ~25 L
Data 06-01-2014

Składniki fermentacji

Strzegom - pilzneński 5,000 kg
Carapils 300,000 g
Weyermann - Acidulated Malt 150,000 g
Słodownia Strzegom - barwiący 10,000 g dodany przed wysładzaniem

Chmiele
Gotowanie 60,000 min
Marynka 9,0% 30,000 g 60,000 min
Tradition 5,5% 15,000 g 10,000 min

Drożdże
Gęstwa z #01 German Pils

Zacieranie
55,000 C 10,000 min 17,000 L
63,000 C 45,000 min
72,000 C 20,000 min
78,000 C 0,000 s 17,000 L

Notatki

burzliwa do 22.01
cicha 06.02

Edytowane przez gustafso

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

#05 Czeska 10 - Bohemian Pilsener (2B)

Wielkość warki ~25 L
Czas gotowania 90,000

Data17-01-2015

Składniki fermentacji

Słodownia Strzegom - pilzneński 4,200 kg
Słodownia Strzegom - wiedeński 500,000 g
Carapils 300,000 g
Weyermann - Acidulated Malt 200,000 g
Carared 194,000 g

Chmiele

Marynka 8,0% 33,000 g 60,000 min
Saaz (Czech Republic) 4,5% 20,000 g 15,000 min
Saaz (Czech Republic) 4,5% 10,000 g 5,000 min

Drożdże

Gęstwa z #03 Pilsner - Bohemian Pilsener (2B)

Zacieranie

63,000 C 45,000 min 17,000 L
72,000 C 20,000 min
78,000 C 1,000 min 17,000 L

Notatki

do 06.02 burzliwa
do 22.02 cicha

 

rozlano 44 buteleczek 0,5 L

Edytowane przez gustafso

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

#07 APA - American Pale Ale

Data 25-01-2015
Wielkoć warki ~25 L

Składniki fermentacji

Słodownia Strzegom - pale ale 5,000 kg
Caraamber 300,000 g
Carahell 290,000 g
Weyermann - CaraBohemian (170-220 EBC) 110,000 g
Weyermann - Carawheat 100,000 g
Słodownia Strzegom - barwiący 65,000 g dodany przed wysladzaniem

Chmiele

Iunga 11,0% 27,000 g 60,000 min
Marynka 7,0% 27,000 g 60,000 min
Amarillo 9,5% 10,000 g 10,000 min
Cascade 6,0% 10,000 g 5,000 min

Drożdże

Gozdawa U.S.WC

Zacieranie

67,000 C 67,000 C 90,000 min 17,000 L
78,000 C 78,000 C 0,000 s 17,000 L

Notatki

burzliwa do 07.02
cicha do 21.02

rozlano  45 butelek  0,5L z 145g cukru

Edytowane przez gustafso

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

#06 British IPA - English IPA (14A)

Data 18-01-2015
Wielkość warki ~25 L

Składniki fermentacji

Słodownia Strzegom - pale ale 5,000 kg
Słodownia Strzegom - monachijski I 1,000 kg
Caraamber 300,000 g
Weyermann - CaraBohemian (170-220 EBC) 210,000 g
Słodownia Strzegom - barwiący 20,000 g dodany przy wysladzaniu

Chmiele Gotowanie 60,000 min

Challenger 7,0% 20,000 g 30,000 min
Golding 5,0% 10,000 g 10,000 min

Drożdże

Gęstwa z #02 Kölsch v.3

Zacieranie

67,000 C 70,000 min       17,000 L
78,000 C 0,000 s             17,000 L

Notatki

burzliwa do 30.01
cicha do 06.02

Edytowane przez gustafso

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

#08 Dark German Lager

Data 31-01-2015
Wielkość warki ~26 L
Czas gotowania 80,000 min

Składniki fermentacji

Słodownia Strzegom - pilzneński 5,000 kg
Carapils 300,000 g
Weyermann - Acidulated Malt 300,000 g
Słodownia Strzegom - barwiący 250,000 g dodany do wysladzania

Chmiele
Gotowanie 60,000

Marynka 7,0% 5,000 g 60,000 min
Sybilla 5,5% 35,000 g 60,000 min Hersbrucker 3,0% 15,000 g 10,000 min
Hersbrucker 3,0% 10,000 g 5,000 min
Hersbrucker 3,0% 7,000 g po wyłączeniu palników

Drożdże

Gęstwa z #01 German Pils

Zacieranie

55,000 C 10,000 min 18,000 L
63,000 C 45,000 min
72,000 C 25,000 min
78,000 C 0,000 s 17,000 L

Notatki

burzliwa do 21.02
cicha do 08.03

zabutelkowane 46 butelek z 155g cukru

 

08.Dark Lager

Edytowane przez gustafso

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

#09 AAA !! - American Amber Ale (10B)

Data 07-02-2015
Wielkość warki ~25 L
Czas gotowania 60,000 min

Składniki fermentacji

Słodownia Strzegom - pale ale 5,000 kg
Caraamber 300,000 g
Słodownia Strzegom - monachijski I 300,000 g
Słodownia Strzegom - karmelowy 300 200,000 g
Weyermann - Carawheat 200,000 g
Słodownia Strzegom - barwiący 20,000 g dodany do wysladzania

Chmiele
Gotowanie 60,000 min

Iunga 11,0% 20,000 g 60,000 min
Cascade 6,0% 21,000 g 10,000 min
Amarillo 9,5% 18,000 g 5,000 min

Drożdże

 

Gęstwa z #07 APA - American Pale Ale

 

Zacieranie

67,000 C 90,000 min 17,000 L
78,000 C 0,000 s 17,000 L

Notatki

burzliwa do 21.02
cicha do 28.02

rozlano do 43 butelek z 161g bukru

Edytowane przez gustafso

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

 

#10 Lager Wiedeński - Vienna Lager (3A)

Data 15-02-2015

Wielkość warki ~25 L

Czas gotowania 60,000 min

 

Składniki fermentacji

Słodownia Optima - wiedeński 2,250 kg

Słodownia Strzegom - wiedeński 0,750 kg

Słodownia Strzegom - monachijski I 2,000 kg

Weyermann - Melanoiden Malt 300,000 g

Carapils 200,000 g

Słodownia Strzegom - karmelowy czerwony 200,000 g

Słodownia Strzegom - barwiący 50,000 g przy wysladzaniu

 

Chmiele

 

Marynka 9,0% 25,000 g 60,000 min

Spalt 5,5% 20,000 g 10,000 min

 

Drożdże

Gęstwa z #08 Dark German Lager - German Pilsner (Pils) (2A)

 

Zacieranie

55,000 C 10,000 min 17,000 L

63,000 C 40,000 min

72,000 C 30,000 min

78,000 C 0,000 s 17,000 L

 

Notatki

 

przelane na cichą 07.03

planowana rozlanie 28.03

Edytowane przez gustafso

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

#11 Bohemian Pilsener

Data 15-02-2015
Wielkość warki 23,665 L
Czas gotowania 90,000 min

Składniki fermentacji

 

Optima pilzeński 5,000 kg
Carapils 300,000 g
Weyermann - Melanoiden Malt 200,000 g
Słodownia Strzegom - karmelowy 30 100,000 g
Słodownia Strzegom - barwiący 10,000 g

Chmiele

 

Marynka 9,0% 30,000 g 60,000 min
Saaz (Czech Republic) 4,5% 15,000 g 30,000 min
Saaz (Czech Republic) 4,5% 15,000 g 15,000 min
Saaz (Czech Republic) 4,5% 10,000 g 5,000 min

Drożdże

 

Gęstwa z #05 Czeska 10

 

Zacieranie

 

63,000 C 20,000 min 17,000 L
72,000 C 40,000 min
78,000 C 0,000 s 17,000 L


planowana burzliwa do 07.03

przelane na cichą 07.03
planowana rozlanie 21.03

Edytowane przez gustafso

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

#12 American Pale Ale

 

Data 22-02-2015

Wielkość warki ~25L

Czas gotowania 60,000 min

 

Składniki fermentacji

 

Słodownia Optima - pale ale 5,000 kg

Słodownia Strzegom - pszeniczny   500,000 g

Caraamber  200,000 g

Słodownia Strzegom - karmelowy 300    150,000 g

 

Chmiele

 

Iunga 11,0% 25,000 g     60,000 min

Citra  12,0% 10,000 g     30,000 min

Amarillo 9,5% 10,000 g   10,000 min

 

Amarillo 9,5% 20,000 g Chmielenie na zimno na około 4 dni

 

Drożdże

 

Gęstwa z #09 AAA !! - American Amber Ale

 

Zacieranie

 

Zalew   17,000 L        67,000 C      90,000 min

Wysładzanie     17,000 L     78,000 C 0,000 s

 

Notatki

 

przelane na cichą 09.03

18.03 dodano Amarillo 20g
rozlano 42 buteleczki 0,5L 22.03 ze 145g cukru

Edytowane przez gustafso

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

#13 American Pale Ale

 

Data 28-02-2015

Wielkość warki 24 L

Czas gotowania 60,000 min

 

Składniki fermentacji

 

Optima Pale Ale  5,000 kg

Strzegom - pszeniczny karmelowy  500,000 g

Caraamber     200,000 g

Carapils     200,000 g

Strzegom - karmelowy 30     200,000 g

 

Chmiele

 

Tomahawk 17%     30,000 g     60,000 min

Amarillo 9,5%    20,000 g    10,000 min

 

Drożdże

 

Gęstwa z #09 AAA !! - American Amber Ale

 

Zacieranie

 

63,000 C         50,000 min    Zalew    17,000 L

72,000 C         65,000 min

78,000 C          0,000 s        Wysładzanie 17,000 L

 

Notatki

 

burzliwa do 14.03

cicha do 28.03

Edytowane przez gustafso

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

#14 Northern German Altbier

 

Data 07-03-2015

Wielkość warki ~25 L

Czas gotowania 60,000 min

 

Składniki fermentacji

 

Słodownia Strzegom - monachijski I 2,700 kg

Optima pilzeński    2,000 kg

Optima monachijski    800,000 g

Słodownia Strzegom - pszeniczny karmelowy   270,000 g

Słodownia Strzegom - barwiący    50,000 g

 

Chmiele

 

Magnum 13,5% 23,000 g Gotowanie 60,000 min

Spalt 5,5% 15,000 g Gotowanie 10,000 min

 

Drożdże

Gozdawa Old German Altbier     Suche 10,000 g

 

Zacieranie

63C     30,000 min     Zalew   17,000 L

72C     50,000 min

78C                 Wysładzanie   17,000 L

 

Notatki

 

planowana  burzliwa do 28.03

cicha do 11.04

Edytowane przez gustafso

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

#15 Polski Pils

 

Data 14-03-2015

Wielkość warki 24 L

Czas gotowania 80,000 min

 

Składniki fermentacji

 

Słodownia Optima - pilzneński   5,000 kg

Carapils   300,000 g

Weyermann - Acidulated Malt    300,000 g

Słodownia Strzegom - pszeniczny karmelowy    100,000 g

 

Chmiele

 

Iunga 11,0% 10,000 g    60,000 min

Marynka 7,0% 15,000 g  60,000 min

Sybilla 5,5% 15,000 g   60,000 min

Sybilla 5,5% 15,000 g   30,000 min

Lubelski 4,0% 30,000 g   10,000 min

 

Drożdże

 

Gęstwa z #10 Lager Wiedeński

 

Zacieranie

 

55C 10,000 min   Zalew  17,000 L 

63C 45,000 min

72C 25,000 min

78C   0,0 min       Wysładzanie  17,000 L 

 

 

Planowana burzliwa do 11.04

cicha do 01.05

Edytowane przez gustafso

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

#16 Polskie IPA

 

Data 11-04-2015

Wielkość warki ~24 L

Czas gotowania 60,000 min

 

Składniki fermentacji

 

Optima Pale Ale   5,000 kg

Optima pilzeński  1,000 kg

Słodownia Strzegom - karmelowy czerwony   500,000 g

Słodownia Strzegom - pszeniczny karmelowy   400,000 g

Słodownia Strzegom - barwicy   30,000 g

 

Chmiele

 

Iunga 11,0% 45,000 g Gotowanie 60,000 min

Sybilla 5,5% 10,000 g Gotowanie 30,000 min

Lublin (Lubelski) 4,0% 30,000 g Gotowanie 5,000 min

Sybilla 5,5% 15,000 g Gotowanie 5,000 min

 

Drożdże

 

Gęstwa z #13 American Pale Ale

 

Zacieranie

 

Nazwa Typ Iloć Temp. Docelowa temp. Czas

67 C  Zalew   18,000 L   90,000 min

78 C  Wysładzanie  17,000 L 0,000 s

 

 

do 25.04 burzliwa

cicha do 16.05

rozlew 45 buteleczek 0,5L 138g cukru

Edytowane przez gustafso

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

#17 Pilzno

 

Data 25-04-2015

Wielkość warki ~25 L

Czas gotowania 90,000 min

 

Składniki fermentacji

 

Optima pilzeński  5,000 kg

Słodownia Strzegom - pszeniczny  500,000 g

Carapils  300,000 g

Weyermann - Acidulated Malt  250,000 g

Słodownia Strzegom - karmelowy 30 150,000 g

 

Chmiele

 

Magnum 13,5% 5,000 g Gotowanie 60,000 min

Marynka 9,0% 26,000 g Gotowanie 60,000 min

Saaz (Czech Republic) 4,5% 20,000 g Gotowanie 20,000 min

Saaz (Czech Republic) 4,5% 19,000 g Gotowanie 10,000 min

 

Drożdże

 

Gęstwa z #15 Polski Pils

 

Zacieranie

 

55 C Infusion 18,000 L 10,000 min

63 C    45,000 min

72 C    25,000 min

78 C    Infusion 17,000 L 0,000 s

 

do 16.05 burzliwa

do 30.05 cicha

Edytowane przez gustafso

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

#18 Northern German Altbier

 

Data 01-05-2015

Wielkość warki ~25L

Czas gotowania 60,000 min

 

Składniki fermentacji

 

Optima monachijski  4,200 kg

Optima pilzeński  1,500 kg

Słodownia Strzegom - karmelowy 300 200,000 g

Weyermann - Carawheat  180,000 g

Słodownia Strzegom - barwiący  20,000 g

 

Chmiele

 

Magnum 13,5% 20,000 g Gotowanie 60,000 min

Spalt 5,5% 20,000 g Gotowanie 10,000 min

 

Drożdże

 

Gęstwa z #14 Northern German Altbier

 

Zacieranie

 

63C   Infusion 17,000 L 30,000 min

72C   50,000 min

78C   Wysładzanie 18,000 L  0,000 s

 

 

burzliwa do 16.05

cicha do 30.05

Edytowane przez gustafso

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

#19 American IPA

 

Data 02-05-2015

Wielkość warki 24L

Czas gotowania 60,000 min

 

Składniki fermentacji

 

Optima Pale Ale  5,000 kg

Carahell  500,000 g

Optima wiedeński  500,000 g

Słodownia Strzegom - karmelowy czerwony  300,000 g

Weyermann - Melanoiden Malt  280,000 g

 

Chmiele

 

Tomahawk 15,5% 20,000 g Gotowanie 60,000 min

Citra 12,0% 20,000 g Gotowanie 30,000 min

Strisselspalt 4,0% 27,000 g Gotowanie 20,000 min

Citra 12,0% 20,000 g Gotowanie 10,000 min

 

Drożdże

 

Gęstwa z #16 Polskie IPA

 

Zacieranie

 

67C    Zalew Infusion 17,000 L  90,000 min

78C     Wysładzanie Infusion 17,000 L 0,000 s

 

 

burzliwa do 16.05

cicha do 30.05

 

Edytowane przez gustafso

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

01  German Pils  

 

Data    06-01-2016

 

Wielkość warki ~25L  

Czas gotowania 80,000 min

 

Składniki fermentacji

 

Słodownia Strzegom - pilzneński 4,500 kg

Słodownia Strzegom - wiedeński 500,000 g

Carapils       300,000 g

Weyermann - Acidulated Malt  250,000 g

 

Chmiele

 

Iunga 11,0% 32,000 g Gotowanie 60,000 min Granulat

Tradition 5,5% 20,000 g Aromatyczny 15,000 min Granulat

Spalt   5,5% 20,000 g Gotowanie 10,000 min Granulat

 

Drożdże

 

Mauribrew Lager Y497 Lager Suche 12,500 g

 

Zacieranie

63C  Infusion  17L   20,000 min

72C   40,000 min

78C  Wysładzanie  18L

 

Przelane do lagerowania 22.01.2016

 

11.02.2016   Zabutelkowano 45 butelek z 140g cukru

Edytowane przez gustafso

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

02 Pilzner - Bohemian Pilsener

 

Data 08-01-2016

Wielkość warki ~ 25L

Czas gotowania 80,000 min

 

Składniki fermentacji

Słodownia Strzegom - pilzneński   4,500 kg

Słodownia Strzegom - wiedeński   500,000 g

Carapils      300,000 g

Weyermann - Acidulated Malt    250,000 g

Słodownia Strzegom - karmelowy 300    100,000 g

 

Chmiele

 

Iunga 9,0% 19,000 g     60,000 min

Magnum 10,0% 25,000 g    60,000 min

Kazbek 3,4% 20,000 g    10,000 min

Kazbek 3,4% 20,000 g    0,000 min

 

Drożdże

 

Mauribrew Lager Y497 Lager Suche 12,500 g

 

Zacieranie

 

63      Zalew   17,000L 63C   20,000 min

72     Temperatura  72C    50,000 min

78     Wysładzanie    17,000 L 78C

 

Przelane do lagerowania 22.01.2016

14.02   Rozlane 46 butelek 125g cukru

Edytowane przez gustafso

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
03 English Pale Ale - Extra Special/Strong Bitter (English Pale Ale)

 

Data 15-01-2016

Wielkość warki ~ 25L

Czas gotowania 60,000 min

 

Składniki fermentacji

 

Słodownia Strzegom - Pale Ale   5kg

Słodownia Strzegom - karmelowy 300    250g

Słodownia Strzegom - barwiący    20g

 

Chmiele

 

Challenger 5,0% 20g     60,000 min

Kent Goldings 4,0% 30g    60,000 min

Pilgrim UK 8,0% 18g    30,000 min

Pilgrim UK 8,0% 20g    10,000 min

 

Drożdże

Gozdawa Pure Ale Yeast 7    11,000 g

 

Zacieranie

Zalew   17,000 L    67C    90,000 min

Wysładzanie    17,000 L    78C

 

 

Przelane na cichą 28.01.2016

Zabutelkowane 06.01.2016  48 butelek z 94g cukru

Edytowane przez gustafso

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

04 German Pilsner (Pils)

 

Data 22-01-2016

Wielkość warki ~26L

Czas gotowania 80,000 min

 

Składniki fermentacji

 

Słodownia Strzegom - pilzneński  4kg

Optima wiedeński    700g

Carapils    500g

Weyermann - Acidulated Malt   200g

 

Chmiele

 

Magnum 12,0% 30g      60,000 min

Tradition 5,5% 8g    60,000 min

Spalt 5,5%    20g   10,000 min

 

Dodatki

Irish Moss      6g 10min

 

Drożdże

 

Gęstwa po 01 German Pils

 

Zacieranie

 

Zalanie 17,000 L    63C    30,000 min

--- 72C     30,000 min

Wysładzanie   18,000 L     78C

 

28.02.2016     Rozlano 46 butelek z 150g cukru

Edytowane przez gustafso

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

05 Kölsch - Kölsch

 

Wielkość warki ~ 26L

Czas gotowania 60,000 min

 

Składniki fermentacji

 

Słodownia Strzegom - pilzneński    4 kg

Słodownia Strzegom - pszeniczny     400g

Optima - słód wiedeński    300g

 

Chmiele

Magnum 12,0% 20g  Gotowanie 60min

Tradition 5,5% 20g     30min

Hallertau Mittelfruh 4,7% 10g     10min

Tradition 5,5% 10g     10min

Hallertau Mittelfruh 4,7% 20g      0,000 s

 

Drożdże

 

Gęstwa po 03 EPA

 

Zacieranie

 

54C    17L  10min

65C     40 min

72,000 C       20min

78,000 C       17,000 L  

 

12.02       przelane na cichą

24.02   zabutelkowano 45 butelek z 165g cukru

Edytowane przez gustafso

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×