Skocz do zawartości

Najczęściej używany surowiec.


Jacenty

Czego używasz do refermentacji?  

119 użytkowników zagłosowało

  1. 1. Jakiego surowca najczęściej używasz do refermentacji?

    • cukier biały (buraczany)
    • glukoza
    • dropsy
      0
    • rezerwa
    • ekstrakt słodowy
      0
    • miód i inne
      0
  2. 2. Jakiego użyłeś chociaż raz?



Rekomendowane odpowiedzi

Obstawiam, że pomimo obiegowej złej opinii o cukrze, to właśnie on jest najbardziej popularny.

EDIT:

Dodałem pytanie uzupełniające. Myślę, że obraz będzie pełniejszy, a wyniki ciekawsze.

Informacja dla tych, którzy już oddali głos na pytanie pierwsze, a chcieliby dodać go w pytaniu drugim:

Trzeba usunąć swój głos i powtórnie oddać go od razu na dwa pytania.

Edytowane przez Jacenty
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Obstawiam, że pomimo obiegowej złej opinii o cukrze, to właśnie on jest najbardziej popularny.

jak nie ma innych eefektów to po co przepłacać? kiedyś dodawałem różne dodatki ale pozostaje przy cukrze (sypanym :D)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cukier jest mimo wszelkich niekorzystnych opinii sprawdzonym surowcem refermentacyjnym. Dobrze się odmierza, nie zbryla się, nie zatyka próbki. Owszem fajne są dropsy, ale drogie. Z racji warzenia piwa z syropem klonowym część butelek zakapslowałem z takim surowcem, ale o efektach dowiem się za jakiś czas.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja raczej z natury daję piwu poleżeć dłużej niż krócej, więc ciężko mi powiedzieć jakie są różnice.

Miód w cydrze - potwierdzam. Sam skorzystałem, najpierw do soku przy normalnej fermentacji a potem porcję do refermentacji. Pasuje tam faktycznie świetnie, ale wydaje mi się, że większość nut okołomiodowych to jednak te 3blg podbite w soku. Następnym razem spróbuję do samej refermentacji

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

też dąłem raz,ten najciemniejszy ,nie że by specjalnie zaplanowane,u mnie mało się używa zwykłego cukru i jak wszystko było przygotowane okazało się że tylko brązowy jest ,w smaku nie było czuć (porter to był) ale mam wrażenie że słabiej się nagazował

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mają dropsy w sklepie bo kupili kiedyś i nie zeszły do dzisiaj ;)

Tak czy inaczej, raczej stawiałbym je na trzecim miejscu, a tu widać, że są najmniej popularne.

Edytowane przez Jacenty
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

 

 

Ja do refermentacji w kegach dodaje cukier kuchenny, a do dodatkowej butelki albo dwóch (bo zwykle mam więcej warki niż dokładnie 19L), dodaje dropsy, bo jest łatwiej.

 

Nie to abym się czepiał, ale o soli kuchennej słyszałem, a o cukrze nie. Nerwy mnie poniosły i robie forme do cukru w wałkach 4g.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.