Jump to content
Sign in to follow this  
Jacenty

Najczęściej używany surowiec.

Czego używasz do refermentacji?  

117 members have voted

  1. 1. Jakiego surowca najczęściej używasz do refermentacji?

    • cukier biały (buraczany)
    • glukoza
    • dropsy
      0
    • rezerwa
    • ekstrakt słodowy
      0
    • miód i inne
      0
  2. 2. Jakiego użyłeś chociaż raz?



Recommended Posts

Obstawiam, że pomimo obiegowej złej opinii o cukrze, to właśnie on jest najbardziej popularny.

EDIT:

Dodałem pytanie uzupełniające. Myślę, że obraz będzie pełniejszy, a wyniki ciekawsze.

Informacja dla tych, którzy już oddali głos na pytanie pierwsze, a chcieliby dodać go w pytaniu drugim:

Trzeba usunąć swój głos i powtórnie oddać go od razu na dwa pytania.

Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie różnie to bywa, nie korzystałem jedynie z dropsów ;)

dla spokoju ducha zaznaczyłem glukozę, bo używałem chyba najczęściej

Share this post


Link to post
Share on other sites

Obstawiam, że pomimo obiegowej złej opinii o cukrze, to właśnie on jest najbardziej popularny.

jak nie ma innych eefektów to po co przepłacać? kiedyś dodawałem różne dodatki ale pozostaje przy cukrze (sypanym :D)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cukier jest mimo wszelkich niekorzystnych opinii sprawdzonym surowcem refermentacyjnym. Dobrze się odmierza, nie zbryla się, nie zatyka próbki. Owszem fajne są dropsy, ale drogie. Z racji warzenia piwa z syropem klonowym część butelek zakapslowałem z takim surowcem, ale o efektach dowiem się za jakiś czas.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Obstawiam, że pomimo obiegowej złej opinii o cukrze, to właśnie on jest najbardziej popularny.

Ja tam jak zaczynałem wszędzie gdzie sprawdzałem to czytałem,że najlepiej cukier, bo tańszy i nie czuć różnicy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W większości przypadków (piwo i cydr) używałem zwykłego cukru - sprawdził się. ;)

Glukoza droga i wydaje mi się, że refermentacja dłużej trwa, miód trudno się odmierza, ale świetnie wpasował się w cydr. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja raczej z natury daję piwu poleżeć dłużej niż krócej, więc ciężko mi powiedzieć jakie są różnice.

Miód w cydrze - potwierdzam. Sam skorzystałem, najpierw do soku przy normalnej fermentacji a potem porcję do refermentacji. Pasuje tam faktycznie świetnie, ale wydaje mi się, że większość nut okołomiodowych to jednak te 3blg podbite w soku. Następnym razem spróbuję do samej refermentacji

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja daję cukier trzcinowy.Taka sobie fanaberia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

też dąłem raz,ten najciemniejszy ,nie że by specjalnie zaplanowane,u mnie mało się używa zwykłego cukru i jak wszystko było przygotowane okazało się że tylko brązowy jest ,w smaku nie było czuć (porter to był) ale mam wrażenie że słabiej się nagazował

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja do refermentacji w kegach dodaje cukier kuchenny, a do dodatkowej butelki albo dwóch (bo zwykle mam więcej warki niż dokładnie 19L), dodaje dropsy, bo jest łatwiej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pierwszy wniosek jest ważny dla właścicieli sklepów, dajcie sobie spokój ze sprzedażą dropsów ;) .

Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mają dropsy w sklepie bo kupili kiedyś i nie zeszły do dzisiaj ;)

Tak czy inaczej, raczej stawiałbym je na trzecim miejscu, a tu widać, że są najmniej popularne.

Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Ja do refermentacji w kegach dodaje cukier kuchenny, a do dodatkowej butelki albo dwóch (bo zwykle mam więcej warki niż dokładnie 19L), dodaje dropsy, bo jest łatwiej.

 

Nie to abym się czepiał, ale o soli kuchennej słyszałem, a o cukrze nie. Nerwy mnie poniosły i robie forme do cukru w wałkach 4g.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.