Skocz do zawartości
winiar

suszona żurawina

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

czy ktoś stosował suszoną żurawinę w produkcji piwa?

Mam w planach piwo wędzone:

słody:

2 kg wędzonego bukiem

1 kg monachijski I

0,7 kg pilzneński

0,1 karmel 30

0,1 karmel 600

drożdże dolnej fermentacji

chmiel:

marynka i lubelski

i... zastanawiam się nad dodaniem suszonej żurawiny. Czy ma ktoś doświadczenie w stosowaniu tegoż?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czy ma ktoś doświadczenie w stosowaniu tegoż?

josefik robił.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W sklepie w którym żurawina jest w orginalnym opakowaniu poczytaj skład (cukier,kwas cytrynowy...)

Edytowane przez Jędruś

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W sklepie w którym żurawina jest w orginalnym opakowaniu poczytaj skład (cukier,kwas cytrynowy...)

Bez problemu można kupić tylko suszoną, bez dodatków.

http://www.badapak.pl/zurawina-cala-nieslodzona-suszona

Można też kupić mrożoną.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ma żurawinę kupioną na targu "z wielkiego wora" ale czy ona jest z dodatkami chemicznymi, tego nie wiem...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ma żurawinę kupioną na targu "z wielkiego wora" ale czy ona jest z dodatkami chemicznymi, tego nie wiem...

Jeśli jest słodka i... jakby to określić... zbita to jest na pewno z cukrem i jakimiś dodatkami.

Jeśli jest większa, wygląda podobnie do świeżej i jest lekka - jakby była z papieru, a w smaku mega kwaśna (podobnie, jak świeża) to jest suszona, bez dodatków.

 

Ja kiedyś używałem tej drugiej do czegoś, tylko nie pamiętam do czego (piwo, albo sycenie miodu), pamiętam że dodałem za mało oraz popełniłem pewien błąd technologiczny i nie było widać efektu. Tym razem bym też wcześniej namoczył owoce, być może też jakoś rozdrobnił, z tego do pamiętam to owoce pływały na wierzchu, przez krótkie gotowanie nie nasiąkły i pewnie niewiele przez to dały. Może pomyślałbym, aby suszoną żurawinę zmielić i zrobić z niej wyciąg alkoholowy i później dodać do piwa.

Wydaje mi się, że ta słodka żurawina niewiele wniesie, większość jej masy to cukier.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×