Jump to content
Sign in to follow this  
suri

pszeniczne coopers

Recommended Posts

Witam. Dzis rozlałem do butelek piwo pszeniczne brewkit coopersa+ 1 kg suchego ekstr pszenicznego+ zakupiłem drożdze WB-06 na osobnej aukcji- ponoc najlepsze do piw pszenicznych. Z wasza wczesniejsza radą piwa nie pezelewałem na cicha, stało ok 14-15 dni na burzliwej. Co najgorsze sprawdzając smak dziś jakieś kwaśne jest!!. czy to normalne z tymi drożdżami??czy one dojda podczas refermentacji? wczesniej robiłem z tymi co coopers daje pod przykrywka i takie nie było. Blg 2+. Prosze o pomoc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam. Dzis rozlałem do butelek piwo pszeniczne brewkit coopersa+ 1 kg suchego ekstr pszenicznego+ zakupiłem drożdze WB-06 na osobnej aukcji- ponoc najlepsze do piw pszenicznych. Z wasza wczesniejsza radą piwa nie pezelewałem na cicha, stało ok 14-15 dni na burzliwej. Co najgorsze sprawdzając smak dziś jakieś kwaśne jest!!. czy to normalne z tymi drożdżami??czy one dojda podczas refermentacji? wczesniej robiłem z tymi co coopers daje pod przykrywka i takie nie było. Blg 2+. Prosze o pomoc.

Kwaśne w sensie, że lekko kwaskowy posmak na finiszu, czy po prostu kwaśne?

Jeśli to drugie, to raczej bym obstawiał infekcję, a nie efekt pracy drożdży...

Share this post


Link to post
Share on other sites

kwaśne w sensie kwasne było...ale dlaczego infekcja? wszystko sterylnie robione a tu infekcja, za długo kurcze trzymałem na burzliwej ale cały czas cos bu;gotało...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sterylnie? Czy aby na pewno? :P. Ciężko o to w domowych warunkach. Czasem pewnie wystarczy syf z powietrza. Nie da się za długo trzymać na burzliwej, bo nie od nas zależy ile ona trwa. Poza tym długie przetrzymywania w jednym fermentorze nie ma wpływu na kwaśnienie. WB-06 Dają wytrawne pszenice, następnym razem spróbuj mauribrew weiss.

Share this post


Link to post
Share on other sites

kwaśne w sensie kwasne było...ale dlaczego infekcja? wszystko sterylnie robione a tu infekcja, za długo kurcze trzymałem na burzliwej ale cały czas cos bu;gotało...

Jak piwo jest mocno wytrawne to może być wyczuwalny lekki posmak kwaśny.

W naszych warunkach nie jesteśmy zapewnić sterylności. Ale jeśli piwo jest faktycznie kwaśne to jest to najpewniej przyczyna bakterii kwasu mlekowego, więc infekcja.

Piwo może być też kwaśne z innych powodów, ale raczej nie w tym wypadku (np. zakwaszanie wody, duży dodatek ciemnych słodów itp.).

Na którymś etapie musiało dojść do zakażenia, więc polecałbym porządnie wyczyścić i zdezynfekować sprzęt, który ma kontakt z brzeczką po zakończeniu fazy ciepłej (np. wężyki, pojemnik do rozlewu, rurka do rozlewu, sprzęt do napowietrzania brzeczki itp.)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja wykorzystałem do tego piwa drożdże z brewkita + ekstrakt w syropie. Po 1,5 miesiąca w butelkach stwierdzam, że się ładnie ułożyło, tzn. zniknął syropowy posmak, jest fajne średnie nagazowanie, piwo jest smacze. Może po prostu je zostaw w piwnicy na miesiąc i potem napisz, czy coś się zmieniło?

Ja wykorzystałem do tego piwa drożdże z brewkita + ekstrakt w syropie. Po 1,5 miesiąca w butelkach stwierdzam, że się ładnie ułożyło, tzn. zniknął syropowy posmak, jest fajne średnie nagazowanie, piwo jest smacze. Może po prostu je zostaw w piwnicy na miesiąc i potem napisz, czy coś się zmieniło?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.