Skocz do zawartości
suri

pszeniczne coopers

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Dzis rozlałem do butelek piwo pszeniczne brewkit coopersa+ 1 kg suchego ekstr pszenicznego+ zakupiłem drożdze WB-06 na osobnej aukcji- ponoc najlepsze do piw pszenicznych. Z wasza wczesniejsza radą piwa nie pezelewałem na cicha, stało ok 14-15 dni na burzliwej. Co najgorsze sprawdzając smak dziś jakieś kwaśne jest!!. czy to normalne z tymi drożdżami??czy one dojda podczas refermentacji? wczesniej robiłem z tymi co coopers daje pod przykrywka i takie nie było. Blg 2+. Prosze o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam. Dzis rozlałem do butelek piwo pszeniczne brewkit coopersa+ 1 kg suchego ekstr pszenicznego+ zakupiłem drożdze WB-06 na osobnej aukcji- ponoc najlepsze do piw pszenicznych. Z wasza wczesniejsza radą piwa nie pezelewałem na cicha, stało ok 14-15 dni na burzliwej. Co najgorsze sprawdzając smak dziś jakieś kwaśne jest!!. czy to normalne z tymi drożdżami??czy one dojda podczas refermentacji? wczesniej robiłem z tymi co coopers daje pod przykrywka i takie nie było. Blg 2+. Prosze o pomoc.

Kwaśne w sensie, że lekko kwaskowy posmak na finiszu, czy po prostu kwaśne?

Jeśli to drugie, to raczej bym obstawiał infekcję, a nie efekt pracy drożdży...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

kwaśne w sensie kwasne było...ale dlaczego infekcja? wszystko sterylnie robione a tu infekcja, za długo kurcze trzymałem na burzliwej ale cały czas cos bu;gotało...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sterylnie? Czy aby na pewno? :P. Ciężko o to w domowych warunkach. Czasem pewnie wystarczy syf z powietrza. Nie da się za długo trzymać na burzliwej, bo nie od nas zależy ile ona trwa. Poza tym długie przetrzymywania w jednym fermentorze nie ma wpływu na kwaśnienie. WB-06 Dają wytrawne pszenice, następnym razem spróbuj mauribrew weiss.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

kwaśne w sensie kwasne było...ale dlaczego infekcja? wszystko sterylnie robione a tu infekcja, za długo kurcze trzymałem na burzliwej ale cały czas cos bu;gotało...

Jak piwo jest mocno wytrawne to może być wyczuwalny lekki posmak kwaśny.

W naszych warunkach nie jesteśmy zapewnić sterylności. Ale jeśli piwo jest faktycznie kwaśne to jest to najpewniej przyczyna bakterii kwasu mlekowego, więc infekcja.

Piwo może być też kwaśne z innych powodów, ale raczej nie w tym wypadku (np. zakwaszanie wody, duży dodatek ciemnych słodów itp.).

Na którymś etapie musiało dojść do zakażenia, więc polecałbym porządnie wyczyścić i zdezynfekować sprzęt, który ma kontakt z brzeczką po zakończeniu fazy ciepłej (np. wężyki, pojemnik do rozlewu, rurka do rozlewu, sprzęt do napowietrzania brzeczki itp.)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja wykorzystałem do tego piwa drożdże z brewkita + ekstrakt w syropie. Po 1,5 miesiąca w butelkach stwierdzam, że się ładnie ułożyło, tzn. zniknął syropowy posmak, jest fajne średnie nagazowanie, piwo jest smacze. Może po prostu je zostaw w piwnicy na miesiąc i potem napisz, czy coś się zmieniło?

Ja wykorzystałem do tego piwa drożdże z brewkita + ekstrakt w syropie. Po 1,5 miesiąca w butelkach stwierdzam, że się ładnie ułożyło, tzn. zniknął syropowy posmak, jest fajne średnie nagazowanie, piwo jest smacze. Może po prostu je zostaw w piwnicy na miesiąc i potem napisz, czy coś się zmieniło?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×