Skocz do zawartości
gregi1

Ekstrakt słodowy do brewkit'a

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dwa pytania:

 

1. Jak robię irish stout z brewkita to mam użyć jasnego ekstraktu słodowego (tak gdzie wyczytałem na forum, że przy ciemnym będzie zbyt mocny smak).

2. To w takim razie do jakich piw używa się ciemnego słodu ?

3. Czy lepiej używać ekstraktu słodowego płynnego czy suchego? Jest jakaś różnica (poza tym, że suchy jest tańszy o ok. 3-5 pln)?

np. czy te mogą być zamiast np. płynnego:

Ekstrakt słodowy jasny(Bruntal) 1,7kg

Maltoza Znalec - Suchy ekstrakt słodowy - Jasny - 1kg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mam dwa pytania:

 

1. Jak robię irish stout z brewkita to mam użyć jasnego ekstraktu słodowego (tak gdzie wyczytałem na forum, że przy ciemnym będzie zbyt mocny smak).

Co rozumiesz pod pojęciem mocny smak

 

2. To w takim razie do jakich piw używa się ciemnego słodu ?

Do ciemnych

 

3. Czy lepiej używać ekstraktu słodowego płynnego czy suchego? Jest jakaś różnica (poza tym, że suchy jest tańszy o ok. 3-5 pln)?

Suchy po otwarciu trzeba zużyć cały

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mam dwa pytania:

 

1. Jak robię irish stout z brewkita to mam użyć jasnego ekstraktu słodowego (tak gdzie wyczytałem na forum, że przy ciemnym będzie zbyt mocny smak).

Co rozumiesz pod pojęciem mocny smak

 

Czytałem gdzieś, że może mieć zbyt "palony" smak.

A poza tym gdzieś obiły mi się opinie, że do brewkitów używać tylko jasnych.

 

@bart3q - te które podałem kosztują ok. 29 pln, ja kupiełm WES jasny 1,7 kg za 33 pln.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Te które podałeś:

Maltoza Znalec - Suchy ekstrakt słodowy - Jasny - 1kg 30 zł na allegro

Ekstrakt słodowy jasny(Bruntal) 1,7kg płynny- alepiwo 27 zł

 

Wes jasny - 1,7 kg to pewnie też płynny, 33 zł

 

Dalej nie widzę żeby suchy był tańszy.

 

Mam dwa pytania:

 

1. Jak robię irish stout z brewkita to mam użyć jasnego ekstraktu słodowego (tak gdzie wyczytałem na forum, że przy ciemnym będzie zbyt mocny smak).

2. To w takim razie do jakich piw używa się ciemnego słodu ?

3. Czy lepiej używać ekstraktu słodowego płynnego czy suchego? Jest jakaś różnica (poza tym, że suchy jest tańszy o ok. 3-5 pln)?

1. Użyj jasnego

2. Ciemny się używa przy robieniu ciemnych piw z ekstraktów nienachmielonych, a nie brewkitów. Jak rozumiem chcesz ekstraktem zastąpić cukier, więc użyj jasnego, bo faktycznie ciemny dodatkowo podbije Ci smaki palone

3. Płynny tańszy, różnicy raczej nie będzie.

Edytowane przez bart3q

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×