Skocz do zawartości
ibrahim

ESB - partial mash

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

 

Chciałbym uwarzyć ESB przy użyciu partial mash. Niestety mam tylko 12L garnek i potrzebuje pomocy technicznej jak to zaplanować. Surowce jakie chciałem użyć to:

2 kg Słód pilzneński

0,25 kg Słód Crystal 150

0,1 kg słód Pale Chocolate Fawcett

1,7 kg Ekstrakt Słodowy Jasny Bruntal

 

Chmiel:

East Kent Goldings - tu jeszcze nie znam ilości ale chciałbym chmielić 3 razy podczas gotowania i również na zimno.

 

Drożdze:

Mangroves Jack Burton Union Ale - gęstwa 2 tygodniowa

 

No i teraz pytanie natury technicznej jak to zrobić? Czy siateczka do chmielu pomieści prawie 2,5 kg słodu? A jeśli nie to jak przefiltrować słód? Drugi największy garnek jaki mam to 9L...

 

Pozdrawiam

Ibrahim

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

A nie możesz normalnie zatrzeć, przefiltrować na oplocie i dodać ten ekstrakt przy gotowaniu? Rozumiem, że chcesz otrzymać 20L piwa, jak więc chcesz je zagotować bez odpowiednio dużego garnka?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Robie HGB czyli 10l warka ktora potem rozcienczam do odpowiedniego ekstraktu. Nie mam wlasnie oplotu. Na nastepna warke planuje juz pelne zacieranie a teraz chce jeszcze pobawic sie w partial mash, i potrzebuje rozwiazania na ten maly techniczny problem ;)

Edytowane przez ibrahim

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×