Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

chcialbym Was prosic o pomoc przy moim kolejnym piwie.

mam zamiar uwarzyc IIPA z wykozystaniem slodow Optima oraz Polskich chmieli, mam do dyspozycji prawie wszystkie, ale jeszcze nie wiem ktore uzyje, musze poczytac na ten temat jeszcze (jestem otwarty na wszelkie sugestie).

zalozenie jest takie - piwo ma miec 17,5% ekstrakt, barwe bursztynowa ok. 25 EBC, chce aby mocno odfermentowalo - ekstrakt koncowy 2-4%, smak i aromat jak na IIPA przystalo - mocno chmielony z potezna goryczka

 

zasyp na 23l brzeczki wyglada nastepujaco:

pale ale - 5kg

monachijski - 1,4kg

karmel jasny 40-60 - 0,3kg

pszeniczny - 0,3kg

pszeniczny karmelowy - 0,35 kg

 

domyslam sie ze piwo przy takim zasypie oraz chmieleniu na zimno nie bedzie klarowne (a moze jest jakis sposob na to?), nie mam pojecia jak powinien wygladac proces zacierania przy tym stylu. chce sie zdac na Was, bo przy ostatnim piwie za bardzo zaufalem instrukcji zacierania, przez co mi nie wyszlo

 

chcialem uzyc gestwy dodzowej po wedzonym staucie - s-04, ale chyba zrezygnuje I kupie us-05

Edytowane przez agfarius

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Witam,

chcialbym Was prosic o pomoc przy moim kolejnym piwie.

mam zamiar uwarzyc IIPA z wykozystaniem slodow Optima oraz Polskich chmieli, mam do dyspozycji prawie wszystkie, ale jeszcze nie wiem ktore uzyje, musze poczytac na ten temat jeszcze (jestem otwarty na wszelkie sugestie).

zalozenie jest takie - piwo ma miec 17,5% ekstrakt, barwe bursztynowa ok. 25 IBU, chce aby mocno odfermentowalo - ekstrakt koncowy 2-4%, smak i aromat jak na IIPA przystalo - mocno chmielony z potezna goryczka

 

zasyp na 23l brzeczki wyglada nastepujaco:

pale ale - 5kg

monachijski - 1,4kg

karmel jasny 40-60 - 0,3kg

pszeniczny - 0,3kg

pszeniczny karmelowy - 0,35 kg

 

domyslam sie ze piwo przy takim zasypie oraz chmieleniu na zimno nie bedzie klarowne (a moze jest jakis sposob na to?), nie mam pojecia jak powinien wygladac proces zacierania przy tym stylu. chce sie zdac na Was, bo przy ostatnim piwie za bardzo zaufalem instrukcji zacierania, przez co mi nie wyszlo

 

chcialem uzyc gestwy dodzowej po wedzonym staucie - s-04, ale chyba zrezygnuje I kupie us-05

 

25IBU to nie jest potężna goryczka.... chyba chodziło 25EBC

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Zapewne chodziło Ci o 25 EBC bo 25 IBU to potężna goryczka nie będzie. Wg. mnie masz za dużo karmelu, monachijski też sobie odpuść zamiast tego daj biały cukier, piwo będzie bardziej wytrawne. Drożdże US-05 lub Danstar Nottingham (lepiej odfermentowują), min. 2 paczki lub gęstwa. Zasyp zrobiłbym taki:

 

Pale - 6kg

Pszeniczny - 0,3kg

Karmel jasny - 0,3kg

Cukier - 0,4kg

 

Co do klarowności, zawsze możesz klarować żelatyną.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli zależy ci na wytrawnym to również uważam, że powinieneś wywalić karmele i monacha. Samo Pale Ale wystarczy. Przy 17-18blg cukru bym nie dodawał, to nie jest przesadnie wysoki ekstrakt.

 

Z chmieleniem może być ciężko. Nie piłem jeszcze piwa potężnie chmielonego polskimi odmianami które by było dobre.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

dokladnie, IBU chcialby miec 120

wtedy bede mial 14 ebc... wolalbym, zeby nie zeszlo ponizej 20

chcialem, zeby kamel byl wyczuwalny, zeby stanowil kontre dla goryczki, niezbyt podoba mi sie pomysl z cukrem, te piwo pewne bez niego bedzie mialo lekko alkoholowy aromat

 

co powiecie na zacieranie na lenia w temp 64* - 65*? dzieki takiemu zacieraniu powinno wyjsc wytrawne I dobrze fermentowalne

 

dlaczego mam zrezygnowac z monacha?

Edytowane przez agfarius

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

dlaczego mam zrezygnowac z monacha?

Monach wniesie niepotrzebną słodowość. W IIPA pierwsze skrzypce ma grać chmiel, zwłaszcza jeżeli zależy Ci na wytrawności. Dla zabarwienia możesz dać szczyptę jakiegoś palonego słodu. Poprzeglądaj sobie receptury na najlepsze piwa w tym stylu i na nich wzoruj zasyp. A tu masz nieźle opisany ten styl https://byo.com/stories/item/1702-imperial-ipa-style-profile

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Z tym kolorem nie powinno być problemu. Mocniejsze piwa zazwyczaj wychodzą mi ciemniejsze niż by wynikało z teorii. 17-18blg na samych podstawowych to u mnie ciemny bursztyn. Być może wynika to z tego, że gotuję je około 30 minut dłużej.

 

Jaki efekt cię interesuje tak w ogóle? Rasowe, wytrawne IIPA, czy chcesz raczej iść w kierunku "IPA po Polsku" czyli karmelki z chmielem? Możesz dać przykład jakiegoś komercyjnego piwa?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jak to będzie typ I to nie wniesie jakieś wyczuwalnej słodowości.

 

No i dlaczego ten zasyp ma dać mętne piwo ??

Jeżeli nie wniesie słodowości to po co dawać?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Może spróbuj zrobić wytrawne IPA (tak z 50ibu) i przetestować chmielenie na zimno, a potem skocz na IIPA.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Jaki efekt cię interesuje tak w ogóle? Rasowe, wytrawne IIPA, czy chcesz raczej iść w kierunku "IPA po Polsku" czyli karmelki z chmielem? Możesz dać przykład jakiegoś komercyjnego piwa?

chciałbym aby była lekko wyczuwalna słódowa nuta, trochę pszenicy (liczę, że wniesie lekko owocowy smak) oraz karmel (karmel mógłby nawet w tym wszystkim dominować), ale żeby nie było to przesadzone, żeby nie wybiegało to poza ramy stylu. to ma być dosłownie nutka, na początek, pierwszy kontakt z kubkami smakowymi. wszystko to ma momentalnie zniknąć za falą chmielu, dającą potężną goryczkę, najlepiej zalegającą na języku, ale bez przesady. po minucie powinno wszystko wrócić do normy:P także tak, karmelki z chmielem

nie mam żadnego doświadczenia z Pale Ale, jedyne jakie piłem to żapa, co raczej nie jest dobrym przykładem... dla mnie to piwo jest bardzo słabo goryczkowe, fajnie pachnie na początku.

 

Jak to będzie typ I to nie wniesie jakieś wyczuwalnej słodowości. No i dlaczego ten zasyp ma dać mętne piwo ??

 

nie mam pojęcia jaki to typ, optima nie podaje takich danych, tutaj jest specyfikacja słodu monachijskiego http://www.optimaslodownia.pl/monach.pdf

przez słody pszeniczne (wiem, że jest mało, ale mogą dać małą mgiełkę)i chmielenie na zimno

 

Może spróbuj zrobić wytrawne IPA (tak z 50ibu) i przetestować chmielenie na zimno, a potem skocz na IIPA.

 

może faktycznie się za bardzo porywam... w końcu to będzie dopiero 3 warka

 

swoją drogą, chmiele jakie mogę wykorzystać to:

Sybilla 2013 - 100g granulat 6,2% aa

Tradition 2013 - 100 g granulat 5,0% aa

Taurus 2013 - 100 g granulat 12,0% aa

Perle 2014 - 100 g granulat 7,0% aa

Marynka 2014 - 100 g granulat 10,0% aa

Magnum 2014 - 100 g granulat 12,0% aa

Oktawia 2014 - 100g szyszka 7,0% aa

Lubelski 2014 - 100 g granulat 4,5% aa

Lomik 2013 - 100 g granulat 4,6% aa

Iunga 2014 - 100 g granulat 11,0% aa

 

do końca roku będę robił piwa na Polskich chmielach:P

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jak to będzie typ I to nie wniesie jakieś wyczuwalnej słodowości.

 

No i dlaczego ten zasyp ma dać mętne piwo ??

Jeżeli nie wniesie słodowości to po co dawać?

Może dla koloru i zapachu.

Równie dobrze można napisać po co te 300 g słodu pszennego,to juz kompletnie nic nie wniesie,no chyba,ze tą mityczną piane .

 

Ok,już kolega napisał o mętności jakoby od słodu pszennego,no więc to jakieś brednie,nie wiem który mędrzec to napisał,mam nadzieję ,że nie mesjasz vloger ;) .

Edytowane przez dziedzicpruski

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Właśnie to ostatnio jakiś popularny mit, mętność od słodów, ciekawe skąd się to wzięło.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

pszeniczne piwa są często lekko mętne... no ale fakt, za mało tego pszenicznego:P

 

jaką ilość słodu pszenicznego musiałbym dodać do zasypu, aby wniosło to coś do smaku?

wprowadziłem małą korektę, która podniosła też ekstrakt do 18

 

pale ale - 5,5kg

monachijski - 1kg

karmel jasny 40-60 - 0,3kg

pszeniczny - 0,5kg

pszeniczny karmelowy - 0,35 kg

 

macie jakieś propozycje co do chmielenia na goryczkę?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Piwa pszeniczne są mętne z powodu drożdży, które unoszą się w toni, ewentualnie skrobi wynikającej z dużej ilości surowców niesłodowanych (tylko witbir).

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

jaką ilość słodu pszenicznego musiałbym dodać do zasypu, aby wniosło to coś do smaku?

 

Może 100% i musiałbyś wiedzieć,ze to na pszennym słodzie, różnice na zasadzie autosugestii, w każdym razie ja nie czuje kompletnie żadnej różnicy przy zasypie 50%.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Czuć różnicę, słód pszeniczny dodaje trochę kwaskowatości i swojego smaku. ale 10% ciężko będzie wyczuć..

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×