Skocz do zawartości
krzysiek9999

Słód jęczmienny wędzony dębem

Rekomendowane odpowiedzi

Czy jest gdzieś do kupienia słód jęczmienny wędzony dębem? Wszędzie jest tylko pszeniczny, a jęczmienny wędzony bukiem, wiśnią czy też torfem, a dębem nie ma :(

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Zawsze możesz sam uwędzić.

Prawdopodobnie kiedyś przez kogoś gdzieś były robione testy i raczej dąb jest nieodpowiedni do jęczmienia. Podczas wędzenia jęczmienia nie używam dębu, do pszenicy tylko nim. Testu nie wykonam bo mi szkoda czasu i materiałów :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

wędziłem dębem słód pale ale i monachijski do tego obydwa były śrutowane, stosowałem metodę zrobienia żaru z drewna bukowego i dosypywałem trocin tak żeby się tylko dymiło, a nie było ognia, temp w wędzarni 20-30 stopni Celsjusza piwo moim zdaniem wyszło bardzo dobre, mogą się wypowiedzieć Ci co mieli okazję próbować :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Pewnie pletę głupoty ale czy wędzony Bestmalz nie jest czasem wędzony dębem? Bo efekt wędzenia bardziej ogniskowy niż szynkowy...

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

No właśnie o to mi chodzi - o ognisko, a nie szynkę w piwie. A dlaczego dąb ma być nieodpowiedni do jęczmienia?

Zrób test i daj znać. Mam teraz na dosuszaniu pszenicę (dąb) oraz jęczmień (buk) i powiem Ci oba pachną bardzo fajnie. Temat typu: czemu koło jest okrągłe :) , pamiętaj daj znać po wędzeniu. Skoro już jest takie pytanie to i ja zadam swoje: czy można uwędzić żyto? (czym, jak, itp)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×