Jump to content

Słód jęczmienny wędzony dębem


krzysiek9999
 Share

Recommended Posts

Zawsze możesz sam uwędzić.

Prawdopodobnie kiedyś przez kogoś gdzieś były robione testy i raczej dąb jest nieodpowiedni do jęczmienia. Podczas wędzenia jęczmienia nie używam dębu, do pszenicy tylko nim. Testu nie wykonam bo mi szkoda czasu i materiałów :)
Link to comment
Share on other sites

wędziłem dębem słód pale ale i monachijski do tego obydwa były śrutowane, stosowałem metodę zrobienia żaru z drewna bukowego i dosypywałem trocin tak żeby się tylko dymiło, a nie było ognia, temp w wędzarni 20-30 stopni Celsjusza piwo moim zdaniem wyszło bardzo dobre, mogą się wypowiedzieć Ci co mieli okazję próbować :)

Link to comment
Share on other sites

No właśnie o to mi chodzi - o ognisko, a nie szynkę w piwie. A dlaczego dąb ma być nieodpowiedni do jęczmienia?

Zrób test i daj znać. Mam teraz na dosuszaniu pszenicę (dąb) oraz jęczmień (buk) i powiem Ci oba pachną bardzo fajnie. Temat typu: czemu koło jest okrągłe :) , pamiętaj daj znać po wędzeniu. Skoro już jest takie pytanie to i ja zadam swoje: czy można uwędzić żyto? (czym, jak, itp)
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.