Skocz do zawartości
Marciu11

Piwo z szuflady...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

 

Właśnie kończy pracę PA z BA. W tak zwanej szufladzie pozostały resztki słodu, który już powinien być zużyty - z racji wieku.

Więc pytanie do bardziej doświadczonych, czy takie coś ma rację bytu:

 

Na mała warkę 13l:

 

1,50 kg Pale Ale

0,70 kg Bohemian Floor Plisner

0.70 kg Pszeniczny (Strzegom) (w sumie mam prawie 1kg)

0.10 kg Melanoidowy

 

15 g East Kent Goldings - 60'

15 g Lubelski 15'

15 g Lubelski 5'

 

Zacieranie na lenia?

 

Do tego S-04 Fermentować mogę w pokoju około 21 lub ~16 stopni.

 

BeerSmith podaje mi około 12,5 OG i 22,4 IBU

 

Ewentualnie w kuchni mam trochę płatków pszennych i owsianych lub przypraw do wykorzystania :)

 

Rozumiem że cud z tego nie wyjdzie, ale żeby nie było też kompletnego łeee, bo szkoda pracy...

Edytowane przez Marciu11

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

To jest wszystko co masz? Jakaś marynka i palony słód Ci się nie zawieruszyły? Może zrób następne zamówienie i te resztki wkomponujesz.

 

Edit: jakbyś miał trochę palonego to to co dałeś plus 800g płatków owsianych i 500g palonego może dać fajnego oatmeal stouta (warka 20l), przydała by się też Marynka na goryczkę

Edytowane przez Sławek

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Nie, nie ostał się. Jedyne co, to w pudełku znalazłem 200g karmelu 30-70 i w lodówce 30g Citry.

Owszem można i zamówię następne składniki niebawem. Ale chciałem zużyć to co się zestarzało już.

Za Stoutami jakoś tak nie przepadam, choć to może kwestia nastawienia. Ewentualnie nie piłem dobrego :)

 

Warki odgórnie robię małe.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

o, to wyrzuć melanoidynowy, daj ten karmel i całą pszenicę. Wsyp lubelski, ekg i 10g citry na goryczkę, 10g na 10 minut i 10 na 0', resztę na cichą, będziesz miał IPA, tylko boję się że goryczka z lubelskiego i ekg bedzie sciągająca.

Na siłę bym tego nie zużywał tylko kupił świeże amerykańce, starą citrę dał na goryczkę i może smak, a nowe na aromat.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

starą citrę dał na goryczkę i może smak

Uważaj przy tym, żeby Ci z tego piwa "deska serów" nie wyszła :) Mnie się to niestety udało w Polskiej IPA po zapodaniu na smak i aromat niezbyt świeżych chmieli i utlenieniu piwa...

Edytowane przez ThoriN

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Witam raz jeszcze.

A co powiedzieli byście, na taki skład pod Milk Stout'a?

 

- 1,50kg Pale Ale

- 0,30kg Bohemian Plisner

- 0,40kg Pszeniczny jasny

- 0,35kg Płatki owsiane

- 0,20kg Bursztynowy jasny

 

Na wygrzew:

- 0,15kg Jęczmień palony 1300-1500 EBC

- 0,10kg Caraffa II (special R) 1100-1200 EBC

- 0,10kg Pale Chocolate 450 - 550 EBC

 

- 20g Marynka a-8% 60min

- 0,35kg Laktozy

 

- drożdże S-04 (czy US-05?)

 

Jak widzicie taki skład na 13l?

 

Beer Smith 2 podaje takie dane:

12,5 Plato (z laktozą 14,3), IBU 28,5, Kolor 75 EBC.

 

Zastanawiam się czy nie zmniejszyć trochę ilość Marynki i dać też trochę EKG na smak.

Chciał bym w miarę łagodną goryczkę pasującą do stylu (może to nie popularne, ale nie lubię goryczki w piwie - wolę treściwość słodu niż chmielowość piwa) i paloność na raczej niskim/średnim poziomie - bardziej kierunek na Gorzką czekoladę niż mocne odczucie paloności. Ale też żeby cienkiej zbożówki z tego nie zrobić.

 

Zastanawiam się czy jeszcze nie dodać kawy żeby wyszedł Kaffe Milk Stout.

 

Czy zacieranie "na lenia" Będzie ok, Czy zastosować jakieś inne przerwy?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×