Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W niedzielę warzyłem belgian pale ale 11,5 Blg, zadałem drożdże FM-25. Ustaliłem temperaturę na 20°C. Po 20 godzinach zaglądam do fermentora a tam takie coś sobie pływa pod powierzchnią, ni to galareta ni to kisiel ani żadna inna znana mi zawartość fermentora w czasie pracy. Jak widać na powierzchni są już ślady krążków pracujących drożdży. Po 48 godzinach piwo wykazywało już wszystkie oznaki fermentacji burzliwej a owy glut nadal tam się znajdował.

 

Może ktoś się spotkał z czymś takim?

 

Mi przychodzi jedynie do głowy powiązanie z mchem irlandzkim, lub nieznanymi mi właściwościami tychże drożdży.

post-3182-0-67137700-1423765777_thumb.jpg

post-3182-0-94478600-1423765822_thumb.jpg

post-3182-0-97882100-1423765874_thumb.jpg

post-3182-0-97140400-1423765916_thumb.jpg

post-3182-0-30980500-1423765970_thumb.jpg

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Ja bym obstawiał, że Żorże stwierdziły, że już jest ich dużo i pora wypłynąć na powierzchnię i zabrać się do roboty.

Akurat takiej zwartej masy nie widziałem, ale może dlatego, że po zadaniu drożdży nie interesuję się fermentorem, chyba że po 2 dniach nie ma jakichkolwiek oznak fermentacji.

 

Swoją drogą to nie otwieraj fermentora, o ile nie masz jakiejś uzasadnionej potrzeby w stylu:

- zadać nowe drożdże bo stare nie ruszyły,

- rozlew,

- przelanie na cichą,

- dodanie chmielu lub innego dodatku aromatyzującego.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Nie przejmuj się. Miałem tak na drożdżakach do Saisona. Na jednej warce własnie było podobnie, a co ciekawe na kolejnej już nie było takiego "zjawiska" :)

Oba piwa wyszły OK

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Nie przejmuj się. Miałem tak na drożdżakach do Saisona. Na jednej warce własnie było podobnie, a co ciekawe na kolejnej już nie było takiego "zjawiska" :)

Oba piwa wyszły OK

 

Czy używałeś mchu irlandzkiego kiedy wystąpiło to "zjawisko"?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Robiłem jakiś czas temu IPĘ i miałem podobne wątpliwości http://www.piwo.org/topic/15061-mocne-zmetnienie-piwa-po-warzeniu/#entry300163 . Dałem mchu więcej niż należy, pojawił się po schłodzeniu glut. Drożdże zadałem piwo ładnie odfermentowało i było niezwykle klarowne. Wydaje mi się że jest to związane z białkiem, które wytrąca się podczas warzenia. Nic czym należałoby się przejmować.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×