Jump to content
Katharsis

Galareta w fermentorze

Recommended Posts

W niedzielę warzyłem belgian pale ale 11,5 Blg, zadałem drożdże FM-25. Ustaliłem temperaturę na 20°C. Po 20 godzinach zaglądam do fermentora a tam takie coś sobie pływa pod powierzchnią, ni to galareta ni to kisiel ani żadna inna znana mi zawartość fermentora w czasie pracy. Jak widać na powierzchni są już ślady krążków pracujących drożdży. Po 48 godzinach piwo wykazywało już wszystkie oznaki fermentacji burzliwej a owy glut nadal tam się znajdował.

 

Może ktoś się spotkał z czymś takim?

 

Mi przychodzi jedynie do głowy powiązanie z mchem irlandzkim, lub nieznanymi mi właściwościami tychże drożdży.

post-3182-0-67137700-1423765777_thumb.jpg

post-3182-0-94478600-1423765822_thumb.jpg

post-3182-0-97882100-1423765874_thumb.jpg

post-3182-0-97140400-1423765916_thumb.jpg

post-3182-0-30980500-1423765970_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym obstawiał, że Żorże stwierdziły, że już jest ich dużo i pora wypłynąć na powierzchnię i zabrać się do roboty.

Akurat takiej zwartej masy nie widziałem, ale może dlatego, że po zadaniu drożdży nie interesuję się fermentorem, chyba że po 2 dniach nie ma jakichkolwiek oznak fermentacji.

 

Swoją drogą to nie otwieraj fermentora, o ile nie masz jakiejś uzasadnionej potrzeby w stylu:

- zadać nowe drożdże bo stare nie ruszyły,

- rozlew,

- przelanie na cichą,

- dodanie chmielu lub innego dodatku aromatyzującego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie przejmuj się. Miałem tak na drożdżakach do Saisona. Na jednej warce własnie było podobnie, a co ciekawe na kolejnej już nie było takiego "zjawiska" :)

Oba piwa wyszły OK

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie przejmuj się. Miałem tak na drożdżakach do Saisona. Na jednej warce własnie było podobnie, a co ciekawe na kolejnej już nie było takiego "zjawiska" :)

Oba piwa wyszły OK

 

Czy używałeś mchu irlandzkiego kiedy wystąpiło to "zjawisko"?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robiłem jakiś czas temu IPĘ i miałem podobne wątpliwości http://www.piwo.org/topic/15061-mocne-zmetnienie-piwa-po-warzeniu/#entry300163 . Dałem mchu więcej niż należy, pojawił się po schłodzeniu glut. Drożdże zadałem piwo ładnie odfermentowało i było niezwykle klarowne. Wydaje mi się że jest to związane z białkiem, które wytrąca się podczas warzenia. Nic czym należałoby się przejmować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.