Jump to content
Samael

Marcowe - weryfikacja receptury

Recommended Posts

Prosze o rady odnosnie receptury,a takze mam pytanie odnoasnie drozdzy, chcialbym uzyc suchych, bo na plynnych mi piwa ostatnio nie wychodzily :) Dziekuje z gory.

post-622-0-97332600-1423766056_thumb.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym dał więcej chmielu na jakieś 30 IBU. Ile chcesz dać tych suchych drożdży? 2-3 paczki?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Monach II -3,5kg

Pilzneński -1,5kg

Karmelowy czerwony -0,2kg

Fermentis s-23

 

50C-10'

64C-30'

72C-30'

 

Po to dalem swoja recepture, zeby nie robic cudzej :P. Czyli s-23 jesli chodzi o drozdze ?? A co z W34/70 ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

W tamtym roku Marcowe robiłem na gęstwie Wyeast Bavarian Lager 2206 i mogę śmiało polecić. Tego roku uwarzyłem już pierwsze marcowe ale na W34/70. Mija już ponad 2 tygodnie. Potrzymam do trzech i zlewam na cichą. Użyłem połowy pierwszej gęstwy po Czeskiej Trzynastce, wystartowało błyskawicznie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wydaje mi się, że za dużo tych karmelowych dałeś. Munich i Wiedeń wniosą już dość dużo pełni do piwa, karmelowe to daj na kolor tylko. Takie moje zdanie. Kup płynne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym dał więcej chmielu na jakieś 30 IBU...

Moje miało 25,5 IBU i było w sam raz. Z resztą 30 IBU to już chyba poza ramy marcowego wychodzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym wywalił całkowicie karmelowy i carahell, dał ciut więcej caramunicha (0,3 kg). Pilsa 1,0 kg, i dodał wiedeńskiego do 2 kg. 34/70 może być, wychodzą na nich w miarę dobre koźlaki to marcowe też wyjdzie, choć wskazane bavariany bądź munichy. IBU 25-27 i będzie dobrze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym wywalił całkowicie karmelowy i carahell, dał ciut więcej caramunicha (0,3 kg). Pilsa 1,0 kg, i dodał wiedeńskiego do 2 kg. 34/70 może być, wychodzą na nich w miarę dobre koźlaki to marcowe też wyjdzie, choć wskazane bavariany bądź munichy. IBU 25-27 i będzie dobrze.

 

Mieszadlo mam w rozsypce, starter na upadlego moglbym zrobic, ale jak pisalem nie wiem czego piwa na plynnych wychodza mi "kartonowe", jedyne to Chrismas Ale na gestwie wyszlo bez takich posmakow. Teraz 2 warki na suchych i wszystko jest w porzadku :) Proslibym tez o wskazowki odnosnie fermentacji, bo dolnej jeszcze nie robilem :)

 

Edit: walnalem sie na chmieleniu i dalem oba chmiele na 60 min :D

Edited by Samael

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie jest to zapewne wina drożdży, ale jak masz w domu 34/70 to możesz je wykorzystać. Ja nie mam mieszadła i żyję ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Monach II -3,5kg

 

Pilzneński -1,5kg

 

Karmelowy czerwony -0,2kg

 

Nie mam Monacha II tylko I.

Mogę podmienić bez ujmy dla efektu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.