Skocz do zawartości
Samael

Marcowe - weryfikacja receptury

Rekomendowane odpowiedzi

Prosze o rady odnosnie receptury,a takze mam pytanie odnoasnie drozdzy, chcialbym uzyc suchych, bo na plynnych mi piwa ostatnio nie wychodzily :) Dziekuje z gory.

post-622-0-97332600-1423766056_thumb.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja bym dał więcej chmielu na jakieś 30 IBU. Ile chcesz dać tych suchych drożdży? 2-3 paczki?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No 3 paczki, jak trzeba - koszt niewiele wiekszy niz fiolki plynnych :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Monach II -3,5kg

Pilzneński -1,5kg

Karmelowy czerwony -0,2kg

Fermentis s-23

 

50C-10'

64C-30'

72C-30'

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Monach II -3,5kg

Pilzneński -1,5kg

Karmelowy czerwony -0,2kg

Fermentis s-23

 

50C-10'

64C-30'

72C-30'

 

Po to dalem swoja recepture, zeby nie robic cudzej :P. Czyli s-23 jesli chodzi o drozdze ?? A co z W34/70 ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W tamtym roku Marcowe robiłem na gęstwie Wyeast Bavarian Lager 2206 i mogę śmiało polecić. Tego roku uwarzyłem już pierwsze marcowe ale na W34/70. Mija już ponad 2 tygodnie. Potrzymam do trzech i zlewam na cichą. Użyłem połowy pierwszej gęstwy po Czeskiej Trzynastce, wystartowało błyskawicznie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wydaje mi się, że za dużo tych karmelowych dałeś. Munich i Wiedeń wniosą już dość dużo pełni do piwa, karmelowe to daj na kolor tylko. Takie moje zdanie. Kup płynne.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja bym dał więcej chmielu na jakieś 30 IBU...

Moje miało 25,5 IBU i było w sam raz. Z resztą 30 IBU to już chyba poza ramy marcowego wychodzi.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja bym wywalił całkowicie karmelowy i carahell, dał ciut więcej caramunicha (0,3 kg). Pilsa 1,0 kg, i dodał wiedeńskiego do 2 kg. 34/70 może być, wychodzą na nich w miarę dobre koźlaki to marcowe też wyjdzie, choć wskazane bavariany bądź munichy. IBU 25-27 i będzie dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja bym wywalił całkowicie karmelowy i carahell, dał ciut więcej caramunicha (0,3 kg). Pilsa 1,0 kg, i dodał wiedeńskiego do 2 kg. 34/70 może być, wychodzą na nich w miarę dobre koźlaki to marcowe też wyjdzie, choć wskazane bavariany bądź munichy. IBU 25-27 i będzie dobrze.

 

Mieszadlo mam w rozsypce, starter na upadlego moglbym zrobic, ale jak pisalem nie wiem czego piwa na plynnych wychodza mi "kartonowe", jedyne to Chrismas Ale na gestwie wyszlo bez takich posmakow. Teraz 2 warki na suchych i wszystko jest w porzadku :) Proslibym tez o wskazowki odnosnie fermentacji, bo dolnej jeszcze nie robilem :)

 

Edit: walnalem sie na chmieleniu i dalem oba chmiele na 60 min :D

Edytowane przez Samael

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie jest to zapewne wina drożdży, ale jak masz w domu 34/70 to możesz je wykorzystać. Ja nie mam mieszadła i żyję ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Monach II -3,5kg

 

Pilzneński -1,5kg

 

Karmelowy czerwony -0,2kg

 

Nie mam Monacha II tylko I.

Mogę podmienić bez ujmy dla efektu?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×