Jump to content

Marcowe - weryfikacja receptury


Samael
 Share

Recommended Posts

Monach II -3,5kg

Pilzneński -1,5kg

Karmelowy czerwony -0,2kg

Fermentis s-23

 

50C-10'

64C-30'

72C-30'

 

Po to dalem swoja recepture, zeby nie robic cudzej :P. Czyli s-23 jesli chodzi o drozdze ?? A co z W34/70 ?

Link to comment
Share on other sites

W tamtym roku Marcowe robiłem na gęstwie Wyeast Bavarian Lager 2206 i mogę śmiało polecić. Tego roku uwarzyłem już pierwsze marcowe ale na W34/70. Mija już ponad 2 tygodnie. Potrzymam do trzech i zlewam na cichą. Użyłem połowy pierwszej gęstwy po Czeskiej Trzynastce, wystartowało błyskawicznie.

Link to comment
Share on other sites

Ja bym wywalił całkowicie karmelowy i carahell, dał ciut więcej caramunicha (0,3 kg). Pilsa 1,0 kg, i dodał wiedeńskiego do 2 kg. 34/70 może być, wychodzą na nich w miarę dobre koźlaki to marcowe też wyjdzie, choć wskazane bavariany bądź munichy. IBU 25-27 i będzie dobrze.

Link to comment
Share on other sites

Ja bym wywalił całkowicie karmelowy i carahell, dał ciut więcej caramunicha (0,3 kg). Pilsa 1,0 kg, i dodał wiedeńskiego do 2 kg. 34/70 może być, wychodzą na nich w miarę dobre koźlaki to marcowe też wyjdzie, choć wskazane bavariany bądź munichy. IBU 25-27 i będzie dobrze.

 

Mieszadlo mam w rozsypce, starter na upadlego moglbym zrobic, ale jak pisalem nie wiem czego piwa na plynnych wychodza mi "kartonowe", jedyne to Chrismas Ale na gestwie wyszlo bez takich posmakow. Teraz 2 warki na suchych i wszystko jest w porzadku :) Proslibym tez o wskazowki odnosnie fermentacji, bo dolnej jeszcze nie robilem :)

 

Edit: walnalem sie na chmieleniu i dalem oba chmiele na 60 min :D

Edited by Samael
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.