Skocz do zawartości
Warcisław

Temperatura fermentacji

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :)

Zamierzam uwarzyć aipa na drożdżach us-05, problem w tym że nie mam za bardzo jak zapewnić im odpowiedniej temperatury, nie posiadam termometru pokojowego, lecz zmierzyłem temperaturę wody pozostawioną w pokoju na jeden dzień i odczytałem 21C. Biorąc pod uwagę że podczas fermentacji temperatura skoczy obawiam się że będzie zbyt wysoka,w piwnicy mam zaś odwrotny problem bo tam temperatura wody spadła do 13C. Co o tym sądzicie? Gdzie lepiej będzie postawić fermentor?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W piwnicy. Drożdże powinny dać radę, wolniej, ale powinny pracować. Ktoś ostatnio pisał, że ładnie pracowały nawet w 10 stopniach.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zrób sobie skrzynie ze styropianu do niej wsadzisz butelki z zamarznietą wodą i spokojnie ościągniesz odpowiednią temperaturę. Jak zrobić taką skrzynie znajdziesz na forum.

Edytowane przez Greenboy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Piwnica będzie ok . Drożdże sobie poradzą . Pod koniec fermentacji możesz przenieść do pokojowej - estry się już nie narobią a drożdże mogę dojeść dokładniej . Nie zdziw się opóźnionym startem .

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

w piwnicy mam zaś odwrotny problem bo tam temperatura wody spadła do 13C. Co o tym sądzicie? Gdzie lepiej będzie postawić fermentor?

Ostatnio fermentowałem na US-05 z paczki American Amber Ale. Startowałem w garażu, w schłodzonej brzeczce - temperatura otoczenia 9-12C. Śmigały, aż miło - z 13Blg zeszły do 3-3,5Blg, a zacierane raczej na słodko (67/72). Po tygodniu burzliwej przeniosłem na kolejny tydzień do pomieszczenia 15C, żeby ewentualnie dojadły. Piwo zapowiada się bardzo w porządku, ale sprawdzę dopiero za kilka dni (jak się nagazuje).

Edytowane przez ThoriN

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zdecydowanie piwnica . Przy pokojowej 21 stopni , podczas burzliwej piwo osiągnie temp. 24 - 25 stopni. Na sto procent w gotowym piwie będzie czuć nieprzyjemny alkohol, rozpuch.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

U mnie przy FES 17 Blg w drugim dniu fermentacji temperatura na ścianie fermentora osiągnęła 19.4°C przy temp. w piwnicy... 16°C.

Także w pierwszych dniach lepiej fermentować w temp. otoczenia o 3-4°C niższej od docelowej a później podnieść.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Może być 2-3* więcej, szybciej ruszy, mniejsze prawdopodobieństwo infekcji.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czekając na nowy garnek ze sklepu (przysłali mi obity) zacząłem się zastanawiać czy 1 paczka zrehydratyzowanych drożdży wystarczy na warkę 20-22l? Celuję w około 15°Blg.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wielu już to dzisiaj pisało, to powtórzę, TAK.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×