Jump to content
Sign in to follow this  
Warcisław

Temperatura fermentacji

Recommended Posts

Witam :)

Zamierzam uwarzyć aipa na drożdżach us-05, problem w tym że nie mam za bardzo jak zapewnić im odpowiedniej temperatury, nie posiadam termometru pokojowego, lecz zmierzyłem temperaturę wody pozostawioną w pokoju na jeden dzień i odczytałem 21C. Biorąc pod uwagę że podczas fermentacji temperatura skoczy obawiam się że będzie zbyt wysoka,w piwnicy mam zaś odwrotny problem bo tam temperatura wody spadła do 13C. Co o tym sądzicie? Gdzie lepiej będzie postawić fermentor?

Share this post


Link to post
Share on other sites

W piwnicy. Drożdże powinny dać radę, wolniej, ale powinny pracować. Ktoś ostatnio pisał, że ładnie pracowały nawet w 10 stopniach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrób sobie skrzynie ze styropianu do niej wsadzisz butelki z zamarznietą wodą i spokojnie ościągniesz odpowiednią temperaturę. Jak zrobić taką skrzynie znajdziesz na forum.

Edited by Greenboy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwnica będzie ok . Drożdże sobie poradzą . Pod koniec fermentacji możesz przenieść do pokojowej - estry się już nie narobią a drożdże mogę dojeść dokładniej . Nie zdziw się opóźnionym startem .

Share this post


Link to post
Share on other sites

w piwnicy mam zaś odwrotny problem bo tam temperatura wody spadła do 13C. Co o tym sądzicie? Gdzie lepiej będzie postawić fermentor?

Ostatnio fermentowałem na US-05 z paczki American Amber Ale. Startowałem w garażu, w schłodzonej brzeczce - temperatura otoczenia 9-12C. Śmigały, aż miło - z 13Blg zeszły do 3-3,5Blg, a zacierane raczej na słodko (67/72). Po tygodniu burzliwej przeniosłem na kolejny tydzień do pomieszczenia 15C, żeby ewentualnie dojadły. Piwo zapowiada się bardzo w porządku, ale sprawdzę dopiero za kilka dni (jak się nagazuje).

Edited by ThoriN

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zdecydowanie piwnica . Przy pokojowej 21 stopni , podczas burzliwej piwo osiągnie temp. 24 - 25 stopni. Na sto procent w gotowym piwie będzie czuć nieprzyjemny alkohol, rozpuch.

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie przy FES 17 Blg w drugim dniu fermentacji temperatura na ścianie fermentora osiągnęła 19.4°C przy temp. w piwnicy... 16°C.

Także w pierwszych dniach lepiej fermentować w temp. otoczenia o 3-4°C niższej od docelowej a później podnieść.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może być 2-3* więcej, szybciej ruszy, mniejsze prawdopodobieństwo infekcji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czekając na nowy garnek ze sklepu (przysłali mi obity) zacząłem się zastanawiać czy 1 paczka zrehydratyzowanych drożdży wystarczy na warkę 20-22l? Celuję w około 15°Blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.