Jump to content
Sign in to follow this  
ceemte

Browar Forteca, czyli Warzelnia na Grubie

Recommended Posts

Witam szanownych Kolegów i Koleżanki!

 

Postanowiłem w końcu zacząć dokumentować swoje warki. Akurat teraz, gdyż mój domowy browar wzbogacił się o kilka wynalazków. A po drugie - tym razem rytuał odbył się z zacieraniem.

 

1. Dzięki pomocy Jejskiego mam teraz świetną kadź zacierno - filtracyjną. Warzenie jest nieporównywalnie bardziej czyste niż w garnku (nie ma tyle przelewania), a co za tym idzie - mniej dźwigania i sprzątania na koniec.

 

filtrcustom.jpg

 

2. Postanowiłem spróbować zacierania "na lenia". Okazało się, że w moim przypadku jest dużo łatwiejsze niż w garze. Łatwiej regulować i utrzymywać temperaturę.

izolacjacustom.jpg

 

 

Ciągłą pomoc zapewniał arkusz (http://www.piwo.org/forum/t1272-Maly-arkusz-kalkulacyjny-do-obliczen-ogolnopiwnych.html) opracowany przez Tzi. Po odblokowaniu go, w drugiej sekcji na bieżąco można wpisywać aktualną ilość wody w zacierze i temperaturę. Stosowałem coś pomiędzy infuzyjnym a dekokcyjnym - dolewałem wody póki starczyło pojemności, a później odbierałem część zacieru do podgrzania.

 

 

3. Zacierało się i zacierało...

poduchacustom.jpg

 

 

4. Aż przyszedł czas na filtrację:

spustcustom.jpg

 

5. I chmielenie.

Po lekturze forum i uwagach innych piwowarów postanowiłem zarzucić chmielenie pod pełnym przykryciem. Jednak moja kuchenka nie należy do najmocniejszych i bez przykrycia byłoby ciężko, więc zdecydowałem się na rozwiązanie kompromisowe: pokrywa lekko uchylona:

podporkacustom.jpg

 

Skład:

Słód pilzeński: 5kg

Słód karmelowy jasny: 1kg

Drożdże: WS-05

 

Przerwy:

- 65°C: 30 min

- 72°C: 30 min

- 78°C: 10 min

 

Chmielenie (brzeczka 12,5° Blg, 32 litry) :

lubelski: 100g 45 min

marynka: 30g 15 min.

 

 

Ciekawe co wyjdzie... Planuję jeszcze chmielenie na zimno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

Ceemte możesz na jakiś inny serwer wstawiać zdjęcia?

Czy tylko ja nie widze tych fotek?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cześć.

Ceemte możesz na jakiś inny serwer wstawiać zdjęcia?

Czy tylko ja nie widze tych fotek?

Wyczyściłem cache przeglądarki, przeładowałem stronę i fotki dalej są na miejscu... Może chwilowo coś Ci się przywiesiło?

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie fotki się wczytują. Mam pytanie odnośnie tego arkusza. Czy prawidłowo wyliczał ilość i temp. wody?

Po odblokowaniu go, w drugiej sekcji na bieżąco można wpisywać aktualną ilość wody w zacierze i temperaturę.

O co chodzi z odblokowaniem? I jeszcze mała uwaga. Gdybyś Ustawił fermentator na blacie i połączył wężykiem do garnka to miałbyś większą siłę ssącą wynikającą ze słupa wody w rurce. Izolacja i położenie pokrywki na garnek przy filtracji do którego filtrujesz zaoszczędzi czas i energię, a najlepiej filtrować na dwie raty, czyli po odebraniu np. 15l. od razu postawić na gazie, a resztę filtrować do wiaderka i dolać do gara.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :)

Ceemte sorki czytałem twój post w pracy a zapomniałem że tam nam zablokowali wszelakie serwisy wymiany danych.

Z fotami wszystko oki :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czy prawidłowo wyliczał ilość i temp. wody?

Raczej tak, trochę pogubiłem się z ilością wody jaką miałem w fermentorze ale i tak wyliczenia były bardzo precyzyjne

O co chodzi z odblokowaniem?

W OpenOffisie: Narzędia -> chroń arkusz -> [odznaczyć]. Po tej operacji można wpisywać własne wartości w szarych komórkach. Ja po prostu odbierałem np. 5 litrów zacieru do podgrzania, mierzyłem temperaturę i objętość pozostałego w fermentorze, po czym wpisywałem te wartości do arkusza i wyliczał mi do jakiej temperatury mam podgrzać dekokt aby po wlaniu spowrotem otrzymać, powiedzmy, 72* ;)

 

 

A co do sposobu filtracji - fakt, tak byłoby szybciej

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eksperymentalna warka w nowym sprzecie juz sidzi w butelkach. Nazwalem ja "Zemsta Chmielu". Naprawde mocne w smaku i aromacie.

 

Kolejnym tworem jest "Czarny Harcerz", czyli nieco zmodyfikowana receptura na niskoalkoholowe piwko zaczerpnieta z BA. W zamierzeniu ma to byc lekki napoj do czestego spozywania:

 

09.11.2009.

 

Slod pilzenski: 0.75 kg

Slod monachijski: 0.75 kg

slod barwiacy: garsc :smilies:

drozdze: US-05

 

zacieranie:

63°C 15 min

68°C 15 min

74°C 30 min

78°C mash out i filtracja

 

chmielenie:

marynka 40g: 60 min

marynka 30g: 10 min

 

 

 

wyszlo 19L 6°Blg

teraz bulka sobie w 20L butli po mineralce

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wczoraj wzialem sie za Polskie Ale:

 

 

17.11.2009.

 

skladniki:

 

CaraPils: 0,25kg

Pszeniczny: 0,50 kg

Pilzenski: 4,00 kg

 

Marynka: 60 min

Lubelski: 15 min

 

Drozdze: Danstar Nottingham

 

 

zacieranie infuzyjne

63°C 15 min

68°C 60 min

74°C 15 min

 

 

wyszlo 22L 12°Blg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ile chmielu użyłeś do Polskiego Ale?

 

Co do Harcerskiego to przy takim stosunku słodu do chmielu, to chyba wyjdzie Ci Harcerska Zemsta Chmielowa :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Co do Harcerskiego to przy takim stosunku słodu do chmielu, to chyba wyjdzie Ci Harcerska Zemsta Chmielowa :smilies:

Przy założeniu, że marynka posiada 8 a-k to będziesz miał 55 IBU

(7 a-k -- 48 IBU)

Coś w końcu musi równoważyć ten harcerski balling :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Co do Harcerskiego to przy takim stosunku słodu do chmielu' date=' to chyba wyjdzie Ci Harcerska Zemsta Chmielowa :smilies:[/quote']

Przy założeniu, że marynka posiada 8 a-k to będziesz miał 55 IBU

(7 a-k -- 48 IBU)

Coś w końcu musi równoważyć ten harcerski balling :smilies:

W sumie to chyba masz rację. Poczekamy na wrażenia z degustacji :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
W sumie to chyba masz rację. Poczekamy na wrażenia z degustacji :smilies:

Właśnie u mnie w piwnicy stoją sobie dwie buteleczki "Zemsty Chmielu" przyjdzie czas to przetestuję :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ile chmielu użyłeś do Polskiego Ale?

 

Co do Harcerskiego to przy takim stosunku słodu do chmielu, to chyba wyjdzie Ci Harcerska Zemsta Chmielowa :smilies:

Polskie Ale:

Lubelski 35g szyszki

marynka 35g granulat

 

czyli tak jak w recepturze Jejskiego. Nie dalem tylko karmelowego z braku takowego na skladzie. Przez to uzyskalem nieco mniejsza objetosc koncowa brzeczki, aby utrzymac przyzwoita wartosc BLG

 

 

Harcerskie

Wrzucilem do niego juz dosc stary chmiel, moze nie bedzie mial az takiego zabojczego efektu. Tym niemniej lubie mocno goryczkowe piwa - i wlasnie za to uwielbiam domowe piwowarstwo, ze moge sobie uwarzyc cos, czego nie ma szans kupic w sklepie. Bo kto bedzie robil piwo, ktorego wiekszosc ludzkosci nie jest w stanie wypic :smilies:

 

Obecnie jestem na etapie eksperymentow, moje piwa to raczej bezstylowce. Bawie sie roznymi skladnikami uczac sie, jaki maja wplyw na koncowy efekt. Ostatnio przekonalem sie o "mocy" slodu barwiacego - mozna czytac miesiacami forum, przegladac porownania, wyliczenia IBU, EBC ale tak naprawde jak sie na wlasne oczy zobaczy, co robi ledwie garsc slodu barwiacego do warki 20L to wyrabia sie pewne pojecie. Szczerze mowiac, to niechetnie patrze na te liczby - mam ich dosyc w pracy. Warzenie to dla mnie pewien sposob na kontakt z natura :) No, ma na to wplyw tez pare technicznych czynnikow jak waga kuchenna o dokladnosci ? 50g. Ale w koncu to nie apteka :(

Edited by ceemte

Share this post


Link to post
Share on other sites
No, ma na to wplyw tez pare technicznych czynnikow jak waga kuchenna o dokladnosci ? 50g. Ale w koncu to nie apteka :smilies:

Może nie apteka, ale uwierz mi, 50g jęczmienia palonego albo słodu zakwaszającego robi róznicę. Ze już o chmielu nie wspomnę. Ostatnio kupiłem sobie wagę jubilerską za 30 zł, można ważyć z dokładnością 0.1g na niewielkie pieniądze.

Share this post


Link to post
Share on other sites
No' date=' ma na to wplyw tez pare technicznych czynnikow jak waga kuchenna o dokladnosci ? 50g. Ale w koncu to nie apteka :smilies:[/quote']

Może nie apteka, ale uwierz mi, 50g jęczmienia palonego albo słodu zakwaszającego robi róznicę. Ze już o chmielu nie wspomnę. Ostatnio kupiłem sobie wagę jubilerską za 30 zł, można ważyć z dokładnością 0.1g na niewielkie pieniądze.

Dokladnie taki mam zamiar, bo teraz to straszna ruletka. Brales taka z allegro?

Edited by ceemte

Share this post


Link to post
Share on other sites
No' date=' ma na to wplyw tez pare technicznych czynnikow jak waga kuchenna o dokladnosci ? 50g. Ale w koncu to nie apteka :smilies:[/quote']

Może nie apteka' date=' ale uwierz mi, 50g jęczmienia palonego albo słodu zakwaszającego robi róznicę. Ze już o chmielu nie wspomnę. Ostatnio kupiłem sobie wagę jubilerską za 30 zł, można ważyć z dokładnością 0.1g na niewielkie pieniądze.[/quote']

Dokladnie taki mam zamiar, bo teraz to straszna ruletka. Brales taka z allegro?

Tak, ktoś tu podrzucił link na forum

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zwykle uzywam paczkowanego chmielu, wiec np. 50g to pol paczki - jakos dawalo rade, ale zakup kolejnych urzadzen wspomagajacych warzenie to tylko kwestia czasu. Chyba wlasnie nadszedl.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czerwony watażka

 

Moj domowy browarek znowu zostal uruchomiony. Poprzednie podejscie, czyli "Czarny Harcerz" niestety sie zbiesil. Bezczelnie zasmierdl i nadawal sie tylko do wylania. No coz, niepowodzenia to rzecz normalna i trzeba probowac dalej. Tym razem uwarzone zostalo cos wzorowane na Irish Red Ale. Pomysl zaczerpnalem stad: http://www.browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=9&przedm=2650741&=Czerwony_Baron i troche zmodyfikowalem.

 

Słód melanoidynowy - 1 kg

Słód monachijski - 1,2 kg

Słód pilzneński - 1,6 kg

Słód CaraRed - 0,4 kg

Chmiel Marynka szyszka 50 g

Chmiel Lubelski 20g

Drożdze Danstar Nottingham

 

Zacieranie infuzyjne:

62°C - 30 minut

73°C - 30 minut

 

Chmielenie:

- marynka 60 minut

- lubelski 20 minut

 

22 litry, 12°Blg

 

Jak na razie ma piekny, brazowo-czerwony kolor. Liczac w arkuszu Tzi wyszlo mi 26,5 EBC.

Teraz wesolo bulka w pokoju :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zainspirowany relacja scooby_brew z http://www.piwo.org/forum/t604-Kolsch.html postanowilem zmierzyc sie z Kolschem. Niestety, nie posiadalem chmielu Hallertau Hersbrucker. Ale zobaczymy, co z tego wyjdzie.

 

Warka: 19 l.

 

Slody

4.1 kg Pilzenski

0.45 kg pszenny

0.23 kg Karapils

 

Chmiele

28 gr. Marynka 60 min

14 gr. Saaz 15 min .

14 gr. Saaz 5 min

 

Drozdze

Wyeast 2565 Kolsch.

Starter 1 litr, namnazane przez 3 dni.

 

Zacieranie

54°C 20 min

64°C 40 min

74°C 10 min

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czarne Chmury

 

04.02.10.

 

Surowce:

 

Słód wiedeński 2 kg

Słód monachijski 2 kg

Słód barwiący 0,3 kg

Cararoma 0,17 kg

 

Marynka: 25g 60 min

Lubelski 20g 15 min

mech irlandzki 5g 10 min

 

drożdże Safbrew lager

 

Efekt:

20l brzeczki 15°Blg

Share this post


Link to post
Share on other sites

27.02.2010.

 

Pszeniczka

 

Składniki:

- słód pszeniczny jasny - 2,0 kg

- słód pale ale - 1,6 kg

- słód karmelowy jasny - 0,1 kg

 

- chmiel goryczkowy Marynka - 10g (60 min)

 

- drożdże - WB-06

 

zacieranie:

42°C - 30 min

64°C - 30 min

72°C - 30 min

76°C - mash out

 

20 litrów, 12°Blg

Share this post


Link to post
Share on other sites

06.04.2010.

 

Paleweizen

 

Składniki:

- słód pszeniczny jasny - 1,4 kg

- słód pale ale - 1,7 kg

- słód Carahell - 0,5 kg

 

- chmiel goryczkowy Magnum granulat - 30g (60 min)

- chmiel aromatyczny Perle szyszki - 30g (15 min)

- drożdże - Wyeast Koelsch

 

zacieranie:

64°C - 30 min

73°C - 30 min

76°C - mash out

 

24 litry, 12,5°Blg

Share this post


Link to post
Share on other sites

16.05.2010.

 

Mroczny Koelsch

 

Warka: 25 l.

 

Slody

4.1 kg Pilzenski

0.45 kg pszenny

0.23 kg karmelowy jasny

 

Chmiele

20 gr. Magnum 60 min

14 gr. Perle 15 min .

14 gr. Perle 5 min

 

Drozdze

Wyeast 2565 Kolsch (gestwa z poprzedniej warki).

Starter 1 litr, namnazane przez kilka godzin.

 

Zacieranie

54°C 20 min

64°C 40 min

74°C 10 min

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zgodnie z deklaracją na ostatnim spotkaniu piwowarów w Katowicach: po ponad roku przerwy wracam do warzenia :D

 

A oto dowód!

post-1094-0-76595000-1338271907_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.