Jump to content

Mocny Owsiany Whisky Stout


Lhunbleidd
 Share

Recommended Posts

Witam serdecznie. Przygotowuje się do 11 warki i tym razem uparłem się na dokonanie wędzonego stouta, w wersji mocniejszej. Proszę o ocenę receptury:

 

Zasyp:

Pale ale Strzegom 3,5 kg

Whisky (Lekki Castle) 1,5 kg

Płatki owsiane (błysk.) 0,8 kg

Caraaroma (WM) 0,4 kg

Carafa I 800-1000 (WM) 0,2 kg

Jęczmień palony (WM) 0,2 kg

 

Zacieranie w 18l:

64 st. 60 min

72 st. 30 min

78 st. wygrzew

 

Filtracja i wysładzanie:

Do 23 l

 

Gotowanie 60 min:

Magnum 30 g 60 min

Magnum 20 g 5 min

 

Drożdze - Safale S-04

 

Bużliwa - 7 dni

Cicha - 14 dni (lub 30 dni jeśli sypnę płatki whisky 50g ale nie wiem czy warto?)

 

Butelkowanie z glukozą 130g

 

Oczekiwania:

Warka: 19 l

plato: ok 17

Alc: ok 7%

Gorzki (+palony), pełny, z wyczuwalną, ale nie masakrującą wędzonką stout.

 

Ma to ręce i nogi? Czy tylko dupę i jaja?

Edited by Lhunbleidd
Link to comment
Share on other sites

Ja to tam niewiele wiem , ale :

 

- chmieleniem na 5 minut chcesz uzyskać aromat ? Nie lepiej dać czegoś bardziej aromatycznego niż magnum które głównie jest chmielem goryczkowym ?

 

- płatki jak najbardziej , do tego się nadadzą , może ktoś doświadczony podpowie ilość . Nie zapomnij ich dobrze sparzyć .

Link to comment
Share on other sites

W zasadzie z tym magnum na 5 min. to racja, bo nie wymagam w nim wielkich chmielowych akcentów. Dałem raczej z przyzwyczjenia. Co do płatków to w American Chocolate Stout dałem 800g i było ok, więc pewnie tu też pewnie styknie.

 

Jakby ktoś miał jeszcze uwagi, to proszę się nie krępować, bo w sobotę jadę z koksem :D

Link to comment
Share on other sites

Są szkoły które mówią, że na aromat to się chmieli 1-3 minut.

A "tradycyjne" 15 minutowe chmielenie, to właśnie jest raczej na smak.

Ja robiłem stouta owsianego 19tkę, miało to ręce i nogi. Natomiast jaja to były z filtracją.

Zasyp płatków był około 17%.

Wychodzi pyszna oleista ciecz:)

Zasyp robiłem bardzo podobny, ale oprócz karafy dawałem jeszcze 200-300 g czekoladowego 1200 ze strzegomia, palonego jęczmienia tez chyba 400.. Bez Whiskey, uważam że smak owsiankowo czegoladowo kawowy jest super bez pozostałych dodatków.

Z tego względu też chmieliłem tylko na goryczkę bez aromatu.

Link to comment
Share on other sites

To magnum albo całość 60 albo 15 - 20 minut tą drugą dawkę bym dał .( sprawdź w brewtargecie IBU i wybierz co Ci bardziej pasuje ) Płatków wg mnie ogromna ilość to 800 g . Wydaje mi się , że przy długiej cichej mogą dać trudny do przewidzenia aromat . Ale skoro już tyle używałeś i było ok to już coś wiesz.

Link to comment
Share on other sites

Coś Ci się Quentin pokiełbasiło...

800g płatków owsianych do zacierania.

50g płatków whisky na cichą...

Sam niestety nie pomogę, taki stout dopiero przede mną, także śledzę z ciekawością.

Edited by Gąska
Link to comment
Share on other sites

Oczywiście 800 g to do zacierania płatki owsiane :)

Ostatecznie będzie wyglądało to tak:

 

Pale ale Strzegom 3,5 kg

Whisky (Lekki Castle) 1,5 kg

Płatki owsiane (błysk.) 0,8 kg

Caraaroma (WM) 0,4 kg

Carafa I 800-1000 (WM) 0,4 kg

Jęczmień palony (WM) 0,4 kg

 

Zacieranie w 18l:

64 st. 60 min

72 st. 30 min

78 st. wygrzew

 

Filtracja i wysładzanie:

Do 23 l

 

Gotowanie 60 min:

Magnum 50 g 60 min

 

 

Drożdze - Safale S-04

 

Ale niestety dopiero za tydzień, bo niespodziewany wyjazd mnie spotkał.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Nie wiem czy nie zamało tego słodu whisky. Ja robiąc swojego dawałem 1kg ale mocnego whisky i zapach i posmaki były na odpowidm poziomie. Jak abarwa Ci wychodzi przy obliczeniach? Drożdże FM irlandzkie ciemności dobrze sie sprawdziły.

Link to comment
Share on other sites

Witam, zapomniałem o tym temacie.  :)

 

Piwo wyszło. Kolor ciemnobrunatny czyli taki jak miał być. Niestety jak dla mnie torfik przykrył inne walory piwa. Nachalnie wręcz. Dużo bardziej niż w Smokey Joe AB...

Zostawiłem kilka sztuk na leżakowanie, obaczymy co się stanie.

Ogólnie to niby nie jest złe, ale umówmy się - oprócz mnie i szwagra z którym warzę (no i w sumie też mojego ojca) nikt tego piwa nie dopił.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.