Jump to content
Sign in to follow this  
Makaron

Jak uwarzyc bałtyckiego portera używając brytyjskich słodów.

Recommended Posts

Jakie słody i jakie proporcje byście mi polecili jakbym chciał skopiować portera użycjac słodów pale ale, krystal, czekoladowych palonego jęczmienia,black,słodu amber, ewentualnie może bym dostał słod wiedeński albo monachijski i jeśli w ogóle będę mial farta to jakis słod cara- i pilzeński będę mógł kupić.

Ponadto mam troche chmieli do wyboru i chce to fermentować gestwa california lager.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ponadto mam troche chmieli do wyboru i chce to fermentować gestwa california lager.

Co do zasypu się nie wypowiadam, bo nie chce mi się analizować. Weź jakiś przepis medalowy podmień pilzneński-pale ale, carahell,karmelowy Strzegom-crystal, troszkę blacka zamiast Carafy i będzie git.

 

Za to czepiłbym się drożdży. Nie warzyłem nic na Californianach, ale wydają mi się ostatnimi drożdżami dobrymi do porteru. Może jednak W34/70?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ponadto mam troche chmieli do wyboru i chce to fermentować gestwa california lager.

Co do zasypu się nie wypowiadam' date=' bo nie chce mi się analizować. Weź jakiś przepis medalowy podmień pilzneński-pale ale, carahell,karmelowy Strzegom-crystal, troszkę blacka zamiast Carafy i będzie git.

 

Za to czepiłbym się drożdży. Nie warzyłem nic na Californianach, ale wydają mi się ostatnimi drożdżami dobrymi do porteru. Może jednak W34/70?[/quote']

Na stronie producenta drożdży wisi , że szczep jest zalecany do Baltic Portera. A tak naprawdę , drożdże fermentują czysto a nie mam innych :) no i temperatury na korytarzu mam jeszcze pośrednie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To jest receptura weny:

 

Słody

słód pale ale 5,0kg

Słód monachijski I 1,5kg

Słód monachijski II 1,0kg

Słód Caramunich II 1,0kg

Słód Caraaroma 0,7kg

słód Carafa III 0,2kg

Płatki jęczmienne 0,8kg.

 

Mogę nieć pale ale i monachijski. Dobre pytanie jak zastąpić caramunich, caraaroma i carafa III ? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Albo oprócz carapils dać jeszcze te 0,3-0,5kg cristal. Czy też zamiast części wiedeńskiego lub pale.

Palonych słodów wg mnie wystarczy. Nawet się zastanawiam czy 0,3kg czekoladowego to nie będzie za dużo. Jaki kolor ma ten słód?

 

I kiedy planujesz dać te palone? Normalnie do zacierania czy jako np zimny ekstrakt?

Edited by Stasiek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...