Jump to content

Receptura NZIPA


Arielos
 Share

Recommended Posts

Witam! :)

Mój stout stoi na cichej, a ja uznałem że już trzeba się zabrać za planowanie kolejnej warki. Jako że jestem ciekaw efektów jakie dają chmiele z Nowej Zelandii, to wymyśliłem coś takiego:

 

Warka 23L

 

Słody:

-Pale Ale Strzegom 5,4 kg

-Pszeniczny jasny Bestmalz 0,4 kg

-Carapils 0,6 kg

-Karmelowy jasny Strzegom 150 0,3 kg

 

Chmiele:

-Pacific Gem - 25g 60min

-Pacific Gem - 25g 30 min

-Waimea - 20g 10min

-Kohatu - 20g 5min

-Wai-iti i Kohatu - po 15 g na 0min

 

Chmieli kupuję po 50g, wszystko co zostanie wędruje na cichą

 

Zacieranie 60 minut w 65-66°C

 

Celuję w około 15°Blg

 

1. To moja druga warka z zacieraniem, poprzednio zacierałem stouta na słodko w 68°C, czy taka temperatura będzie dobra dla IPA?

2. Mogę albo kupić US-05, albo użyć gęstwy z S-04. Niby US-05 powinny być "czystsze" ale czy przy fermentacji w 15-17°C będzie jakaś różnica?

 

Z góry dzięki za pomoc :)

Link to comment
Share on other sites

Wywal lub zmniejsz ilość słodu karmelowego do 100 g. Sypnij na 15 min przed końcem gotowania 300 - 400 g zwykłego cukru. Piwko odfermentuje głębiej, uwydatni to aromaty chmielowe. Może również pokusić się o dodanie do zacieru gipsu piwowarskiego. O tym poczytaj na WIKI.

Oczywiście na chmielenie na zimno - 50 - 100 g :)

Link to comment
Share on other sites

Na taniej wodzie z marketu, powinny, choć nie muszą być podane parametry. Wpisujesz je w odpowiedni kalkulator i jak znasz się na rzeczy (a ja się nie znam), to dzięki różnym dodatkom możesz stworzyć odpowiedni profil wody pod każde piwo.

Tu masz wątek, w którym w razie czego ktoś Ci powinien pomóc, ale najpierw przeczytaj wszystko co znajdziesz na temat modyfikacji wody.

http://www.piwo.org/topic/14814-woda-profile-modyfikacje-odwrocona-osmoza-itp/page__st__280

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.