Jump to content

Browar Skyline


Altrus
 Share

Recommended Posts

Jak wielu przede mną postanowiłem dokumentować swoje zmagania z piwem. Warki, które powstały do tej pory będą opisane niezbyt dokładnie, ponieważ nie notowałem, np. schematów zacierania, czasu trwania fermentacji. Od tej pory obiecuję przed samym sobą poprawę. Browar powstał gdzieś w połowie lipca 2014 roku, od tamtej pory zdążyłem się sporo nauczyć ale jeszcze wiele przede mną, co zresztą cieszy. Nazwa wzięła się od mieszkania w którym warzę z dość przyjemnym widoczkiem na Warszawę :) .

Link to comment
Share on other sites

Na pierwszy ogień poszło Pale Ale z zestawu z Browamatora

Zasyp:

Weyermann Pale Ale 3,8 kg

Carahell 0,2 kg

Chmiele:

EKG 30g

Fuggles 30g

Nie będę tu się za bardzo rozwodził bo piwo uwarzyłem po prostu według instrukcji dodanej do zestawu. Wcześniej przygotowałem sobie wężyk z oplotu do filtracji, który teraz przy okazji 10 warki musiał zostać zastąpiony następnym bo oplot się rozluźnił i zasysało mi fragmenty łuski. Ogólnie oczywiście przy piwie popełniłem kilka błędów. Nie wiedziałem że filtracji nie można puszczać na maksa i miałem bardzo mętną brzeczkę i potem gotowe piwo też było mętne. Nie przeszkadzało to tak bardzo jak obecność wyższych alkoholi ze względu na fermentacje w wyższych temperaturach podczas lata (mimo prób chłodzenia). Ale ogólnie piwo zostało bardzo pozytywnie przyjęte przez rodzinę i znajomych co zachęciło do dalszych zmagań. Ja też jak na pierwsze koty za płoty byłem zadowolony. Z tego co pamiętam i co widnieje w szczątkowych zapiskach to wyszło 19,5l 11 Blg

Link to comment
Share on other sites

Przy okazji drugiej warki już zachciało się eksperymentów i tworzenia własnej receptury :)

Padło na IPA

Ciężko powiedzieć czy amerykańskie czy też europejskie bo głównym chmielem był Palisade, co prawda z Ameryki ale według wszystkich profili smakowo-zapachowych ten chmiel bardziej przypomina rdzennie europejskie odmiany, ja też odniosłem takie wrażenie.

Zasyp:

Weyermann Pale Ale 4,6 kg

Crystal 150 0,5 kg

Weyermann Pale Ale (podpiekany w piekarniku) 0,4 kg

Chmiele:

Marynka 7,8%aa 60' 50g

Palisade 7,5%aa 15' 10g

Sybilla 6,4%aa 15' 10g

Palisade 7,5%aa 0 ' 10g

Sybilla 6,4%aa 0' 10g

Palisade 7,5%aa na zimno 50g

Wyszło mi 20 l o gęstości 16Blg. Z tego co pamiętam to spędziło na burzliwej 2 tygodnie u sąsiada w piwnicy. Potem przelałem na cichą i dodałem chmiel na 7 dni po czym butelkowałem. Znowu były obecne zapachy rozpuszczalnika, które po pewnym czasie były coraz mniej wyczuwalne. W piwnicy u sąsiada też nie było super warunków, jakieś 21 stopni. Ale piwo uważam za udane. Tym razem poprawnie przeprowadziłem filtrację i piwo było klarowne. Bardzo szybko poszło i dopiero w ostatnich z wypijanych butelek dało się poczuć jakieś orzechy z tego prażenia słodu w piekarniku (ale były potem dość mocno wyczuwalne). Chmielenie na zimno też dało radę, ciekawy aromat takich owoców pestkowych w stylu morela, brzoskwinia i ziół. Goryczka konkret.

Link to comment
Share on other sites

Trzecim piwem był Weizen, też zestaw z Browamatora

Zacierałem według jednej z receptur z wiki, chyba anteksa. Temperatura fermentacji dalej była zbyt wysoka, ale tym razem nie było czuć żadnego rozpuszczalnika ale banany w gotowym wyrobie były na bardzo wysokim poziomie, goździka brak. Rozeszło sie bardzo szybko i ogólnie bardzo smaczne piwo.

Link to comment
Share on other sites

Warka #4 FAH

Zasyp:

Pilzneński Strzegom 4,2kg

Chmiele:

Marynka 7,8%aa 38g 60'

Sybilla 6,4%aa 30g 15'

Lubelski 4,0%aa 30g 0'

Sybilla 6,4%aa 20g na zimno

Lubelski 4,0%aa 20g na zimno

Trochę pozmieniana wersja z wyższą goryczką. Fermentowana w nowo uczynionej skrzyni styropianowej i już w Warszawie a nie podczas wakacji w rodzinnym domu. Tym razem było bardzo czyste jeśli chodzi o estry, rozpuszczalniki itp. Pozwoliło to zaistnieć chmielowi w bardzo przyjemny sposób. Wyszedł w zapachu taki jakby ananas jak dla mnie. Mega pijalne, jak zwykle szybko się rozeszło.

Link to comment
Share on other sites

Warka #5 Rice IPA "Yayami Omate"

Zasyp:

Pilzneński Strzegom 4kg

Ryż biały 1kg

Monachijski ciemny Steinbach 0,5kg

Chmiele:

Citra 13,6%aa 15g 60'

Centennial 10,2%aa 15g 60'

Citra 13,6%aa 10g 15'

Centennial 10,2%aa 10g 15'

Citra 13,6%aa 15g 0'

Centennial 10,2%aa 15g 0'

Citra 13,6%aa 20g na zimno

Centennial 10,2%aa 20g na zimno

Drożdże:

US-05

Wyszło mi 21l 15Blg.

Najlepsze jak do tej pory chyba co wyszło spod mojej ręki. Mocny aromat cytrusowy i ja tam jeszcze trochę jakichś kwiatków wyczuwałem. Ryż kleikowałem najpierw, nawet nie powiem ile minut bo nie pamiętam ale po prostu go gotowałem aż był bardzo miękki. Wszystkim bardzo smakowało. Jedyny mankament,który mi przeszkadzał to mętność. Te US-05 nie chciały się zbić w ładny osad. Do tej pory ostała się jedna butelka, którą trzymam dla kumpla i udało mu się sklarować ale to już ładne 4 miesiące. Ciekawe ile zostało z aromatu chmielu. Dzięki za pozytywne opinie z depozytu, postaram się coś nowego wrzucić w najbliższym czasie :).

Edited by Altrus
Link to comment
Share on other sites

Warka #6 Dunkelweizen

Zasyp:

Pszeniczny ciemny Steinbach 3kg

Monachijski Strzegom 1,5kg

Pszeniczny karmelowy Strzegom 0,5kg

Czekoladowy ciemny Strzegom 0,1kg

Chmiel:

Hallertauer Tradition 4,5%aa 35g 60'

Drożdże:

WB 06

Wyszło mi 22l 13Blg.

Ogólnie mało poczytałem o stylu przed układaniem tej receptury więc stylowe to raczej nie było. Ale wyszło niezłe i o dziwo lepiej smakowało po jakimś miesiącu, dwóch w butelce. Myślałem że pszenice się brzydko starzeją. No ale niczego nie urywało.

Link to comment
Share on other sites

Warka #7 Christmas Weizenbock

Zasyp:

Pszeniczny ciemny Steinbach 4kg

Monachijski Strzegom 2kg

Pilzneński Strzegom 0,5kg

Pszeniczny Strzegom 0,5kg

Pszeniczny karmelowy Strzegom 0,2kg

Chmiel :

Hallertauer Tradition 4,5%aa 45g 60'

Drożdże:

Weihenstephan Weizen, gęstwa od piwowara z forum :)

Dodatki:

Kardamon 5szt.

Cynamon 2szt.

Gałka muszkatałowa 1szt.

Nie chciało mi się długo zatrzeć, dlatego dodałem te 0,5kg pilzneńskiego. Trwało to z 2 godziny zanim była ujemna próba jodowa. No i zacierałem dekokcyjnie, największy garnek jaki mam oprócz warzelnego ma 5l więc właśnie tyle odebrałem. Przyprawy wsypałem na ostatnie 10 minut warzenia. Wyszło 19l 18,5Blg

Efekt był całkiem miły jeśli chodzi o smak, przynajmniej na początku ale popełniłem kilka błędów. fermentowałem chyba w za niskiej temperaturze i nie było żadnych bananów (zrobiłem 30' przerwy ferulikowej). Do tego jeszcze dałem trochę za dużo cukru do refermentacji i po pewnym czasie piwo było wyraźnie przegazowane. Brzydko się starzało bo coraz bardziej wychodził alkohol, którego zresztą tu nie brakowało bo piwo zeszło mi do 4Blg.

Edited by Altrus
Link to comment
Share on other sites

Warka #8 Grodziskie

Zasyp:

Wędzony dymem dębowym Weyermann 2kg

Pszeniczny 1kg

Chmiel:

Lubelski 4%aa 40g 60'

Drożdże:

S-33

Wyszło 24l 8Blg

Na początku było coś dziwnego w tym piwie co mi nie odpowiadało. Trochę jakby jabłko w aromacie, nie wiem od czego to się wzięło czy jakieś estry czy od chmielu ale po miesiącu nie jest już tak wyczuwalne i przeszkadzające i teraz jest całkiem przyjemnie. Można powiedzieć że takie piwo stołowe, dobrze pasuje do jakiegoś dobrego obiadku, z ostrymi rzeczami też się fajnie komponuje, dobrze orzeźwia, wędzonka wyczuwalna. No ale pełni to brakuje zdecydowanie jak dla mnie.

Link to comment
Share on other sites

Warka #9 Coffee Oatmeal Stout

Zasyp:

Pilzneński Strzegom 3,5kg

Płatki owsiane 1,125kg

Caraaroma 0,5kg

Jęczmień palony 0,25kg

Monachijski ciemny 0,1kg

Chmiele:

Kent Goldings 5,5%aa 40g 60'

Kent Goldings 5,5%aa 10g 10'

Dodatki:

Kawa ziarnista Arabica/Robusta 60/40 100g na ostatnie 5 minut gotowania (zmiażdzone wałkiem ziarna)

Wyszło 22l 14Blg

Moja gęstwa nie chciała wystartować więc awaryjnie musiałem lecieć po drożdże i kupiłem Cobra American Ale (z braku laku).

Wyszło dość mocno kawowe, szczególnie w smaku. Tekstura od płatków jest. Słabo odfermentowało bo do 5Blg, ale płatków było dużo dane więc chyba to normalne. Smakuje mi, ale jest jeden feler, bardzo słaba piana. Tworzy się całkiem ok i ładna drobna ale szybko opada. Już od 3-4 piw miałem bardzo długą filtrację więc postanowiłem kupić komercyjnie zrobiony wężyk z oplotu.

Edited by Altrus
Link to comment
Share on other sites

Warka #10 American Weizen

Zasyp:

Pilzneński Strzegom 2,3kg

Pszeniczny Strzegom 2,1kg

Monachijski 0,15kg

Chmiele:

Citra 12%aa 10g 60'

Citra 12%aa 15g 0'

i jeszcze 20g pójdzie na zimno, na razie sobie fermentuje

Zacieranie:

44C 30'

62C 40'

72C 40'

78C 5'

Drożdże:

Danstar Munich Wheat Beer

No i jestem na bieżąco z relacjami z warzenia. Piwo pachniało bardzo ładnie po warzeniu, zobaczymy co z tego wyniknie ale zapowiada się fajnie. Piwo zabutelkowane 23l z dodatkiem 130g cukru. (21.02). A jutro kolejne warzenie.

Edited by Altrus
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Warka #11 Polish Amber Ale

Zasyp:

Pale Ale Souflet 4kg

Crystal 150 EBC Castle 0,4kg

Buiscuit Castle 0,2kg

Chmiele:

Magnum 2014 13%aa 20g 60'

Sybilla 2014 6,0%aa 30g 10'

Lubelski 2013 4,2%aa 10g 10'

Lubelski 2014 4,5% aa 25g po wyłączeniu palnika

34 g Sybilli i 27 g Lubelskiego poszło na cichą.

Zacieranie:

67C 60'

78C 5'

Drożdże:

S-04

Wyszło mi 22l 14Blg. Jakaś wysoka wydajność, najwyższa do tej pory. do tego warzenie bez żadnych trudności i szybko. W 5 godzin się obrobiłem.

Edited by Altrus
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Warka #12 Żytnie IPA

Zasyp:

Pale Ale Castle 4,2 kg

Żytni Steinbach 1 kg

Monachijski ciemny Steinbach 0,2 kg

Jęczmień palony (do wysładzania) 60 g 

Chmiele:

Galaxy AU 15%aa 25g 60'

Galaxy AU 15%aa 15g 10'

Rakau NZ  10,7%aa 15g 10'

Galaxy AU 15%aa 20g 0'

Rakau NZ 10,7%aa 20g 0'

Zacieranie:

66C 70'

78C 5'

Drożdże: US-05

Wyszło mi około 23l 15,5Blg. Filtracja rzeczywiście była niełatwa ale po prostu wymagała cierpliwości bo leciało jak krew z nosa i trwało to 2h ale nie zatkało się ani razu. Po otworzeniu pudła, w którym fermentuje celem wymiany zmrożonych butelek bucha chmielem aż miło. :D

Edited by Altrus
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Warka #13 Weizen

 

Zasyp:

Pszeniczny 2,8kg

Pilzneński 1,4kg

Monachijski ciemny 0,15kg

Chmiele:

Hallertauer Tradition 7,2%aa 15g 60'

Zacieranie:

44C 30'

62C 40'

72C 20'

78C 5'

Drożdże:

Wyeast 3638 Bavarian Wheat

Wyszło mi 24,5l 12,5Blg. Piwo uwarzone na bitwę piwowarów domowych. Do spróbowania 30.04 w Piwnej Sprawie :)

Link to comment
Share on other sites

Warka #14 Imperial IPA

Zasyp:

Pilzneński 6kg

Pale Ale 1kg

Cukier biały 0,5kg

Chmiele:

Magnum 12%aa 30g 60'

Chinook 11,6%aa 40g 60'

Simcoe  11,4%aa 20g 60'

Amarillo 9,1%aa 40g 5'

Chinook 11,6%aa 20g 5'

Simcoe 11,4%aa 30g 5'

Na zimno poszło  40g Amarillo, 30g Equinoxa oraz 50g Simcoe.

Drożdże US-05

Wyszło 21,5l 20Blg. Piwo po dwóch tygodniach od zabutelkowania bardzo mi smakuje, spodziewałem się  większej wytrawności, ale słodowość jest miłą kontrą dla goryczki która inaczej mogłaby głowę urywać. Trudno powiedzieć że jest sesyjne, ale jest miłą odmianą. W sklepach takich nie ma.

Edited by Altrus
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Warka #15 English India Brown Ale

Chciałem piwa o mocnej podbudowie słodowej, do tego miałem trochę różnych karmelowych/czekoladowych słodów z poprzednich warek więc zasyp trochę skomplikowany ale jestem bardzo ciekaw co też z tego wyjdzie. Pierwszy raz dodałem mchu irlandzkiego i jest dużo lepiej jeśli chodzi o klarowność (przynajmniej na tym etapie), a miałem z nią problemy w dwóch ostatnich piwach. Imperial IPA dalej fermentuje, jutro chyba ją pomierzę jak tam odfermentowała, bo te US 05 i tak czasem nie chcą opadać nawet jak skończą robotę.

Zasyp:

Pale Ale Castel 5,2 kg

Pale Ale Castel 0,5 kg (podpiekany własnoręcznie)

Płatki owsiane   0,4 kg (podpiekane własnoręcznie)

Monachijski ciemny Steinbach 0,38 kg 

Pszeniczny karmelowy Strzegom 0,25 kg

Buiscuit  Castel 0,15 kg

Crystal 150 EBC 0,11kg

Czekoladowy ciemny Strzegom 0,05 kg

Chmiele:

Phoenix 11,4%aa 50g 60'

Bramling Cross 6,0%aa 20g 10'

Bramling Cross 6,0%aa 15g 0'

Minstrel 4,2%aa 20g 0'

na zimno: 15g Bramling Cross i 20g Minstrel

Mech irlandzki 5g 15'

Zacieranie:

63C 60'

78C 5'

Drożdże:S 04

Wyszło mi ok. 26l 16Blg 

Po dwóch tygodniach od zabutelkowania piwo jest idealnie klarowne, mech irlandzki widocznie robi swoje. Uważam że dobrze zbalansowane piwo. Goryczka trochę zalega ale jeszcze może się to zmieni. Czuć też jeszcze lekki aldehyd ale też może jeszcze mu przejdzie.

Edited by Altrus
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Warka #16 Saison

Opuściłem się w zapiskach i jest to warka, którą dzisiaj będziemy butelkować. Uwarzona przez mojego współlokatora zarażonego pasją. Luźno inspirowane recepturą Dori.

Zasyp:

Pilzneński Strzegom 3,5kg

Wiedeński 0,5kg

Pszeniczny 0,5kg

Carahell 0,25kg

Caraaroma 0,25kg

Zakwaszający 0,1kg

Chmiele:

Hallertau 30g 60'

Hallertau 10g 10'

Hallertau 10g 0'

ok.20 IBU

Dodatki:

Curacao 20g 10'

Wyszło ok 24l 12,5Blg

Drożdże: 

Belle Saison

Fermentowaliśmy po prostu w pokoju gdzie temperatura otoczenia to zwykle około 22C. Drożdże zabrały się do roboty na całego i  po 16 dniach fermentacji zjadły do 1Blg. W zapachu sporo goździka ale raczej delikatnie przyprawowe. Liczę że w drugim piwie pokażą więcej bo gdzieś czytałem że z wieloma belgijskimi szczepami tak jest że dopiero w kolejnych pokoleniach produkują więcej swoich charakterystycznych smaczków.

Edited by Altrus
Link to comment
Share on other sites

Sorachi Ace Saison #17 29.05.15

 

Tym razem na gęstwie z poprzedniego piwa będzie fermentował Saison mojego pomysłu. Jaśniejszy i nachmielony Sorachi Ace. Mam nadzieję że będzie dobrze orzeźwiał w upalne dni.

 

Zasyp:

Pilzneński 3,5 kg

Pszeniczny 1 kg

Wiedeński 0,5kg

Buscuit 0,25 kg

Carahell 0,25 kg

Zakwaszający 0,1 kg

 

Zacieranie:

62C-30'

72C-30'

78C-5'

 

Chmielenie:

Sorachi Ace 15g 60'

Sorachi Ace 20g 10'

Sorachi Ace 45g whirlpool

Sorachi Ace 50g na zimno

 

Dodatki:

Curacao 20g 10'

Mech irlandzki 5g 10'

 

Drożdże:

Belle Saison-gęstwa

 

Wyszło ok. 23l 14,5Blg. Będzie fermentowane w tym samym pomieszczeniu co poprzednie, tym razem wsadziłem do styropianowego pudła, w którym aktualnie (4 dzień fermentacji) jest 23,5C.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.