Skocz do zawartości

Browar Warszawa


Rekomendowane odpowiedzi

Warka #23 Witbier


 


  • Słód Pilsneński 3kg
  • Płatki Pszenne 3kg
  • Płatki Owsiane 0,5 kg
  • Niesłodowany owies 0,25kg
  • Oktawia szyszka (7,1%) 20g FWH
  • Drożdże: Wyeast 3944, Wyeast 3463, Wyeast 3942

Płatki skleikowane w 72 C, dodany słód i owies, temperatura spadła do 68C.


Zacieranie przez godzinę w temperaturze spadającej 68>62Wyszły 3 fermentory po 8l, drożdze 3944 nie wystartowały i wdało się zakażenie.


 


Przy pozostałych 2 fermentorach zabutelkowałem po 6 l z dodatkiem herbaty z hibiskusa zaparzonej przed butelkowaniem: 30g hibiskusu- 400ml wody.


 


 


 


 


 


Zacieranie 66C


Edytowane przez Hagen
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #24

 

Ne IPA

 

Zasyp:

  • 6kg Maris Otter
  • 500g Pale Crystal 60-90 EBC Thomas Fawcett
  • 1 kg Kasza manna pszenna
  • 500g Płatki owsiane
  • 250g łuska ryżowa

Chmiele:

 

Mosaic 2015 12%aa - 100g

Citra 2015   13,5% aa- 100g

Eureka! 2015 18% aa- 100g

Amarillo 2015 8,9%aa - 100g

Admiral 2013 16,4%aa- 22,5g

 

Drożdże

Yeast Bay - Vermont  2l starteru

 

 

Zacieranie:

Płatki skleikowałem razem kaszą manną, 20L wody zagrzałem do 72C i dodałem skleikowana papkę oraz słody. Temperatura spadła do 69C, Zacierałem przez godzinę  aż spadło do 66C. Temperatura podniesiona do 78 przez 15 min.

 

Chmielenie:

 

Admiral - całość FWH

Mosaic, Citra, Eureka!, Amarillo - po 25g na flame out

 

 

Fermentacja:

 

Podział na 2 fermentory:

 

1. Dodatek po 25g każdego z chmieli aromatycznych w drugim dniu fermentacji by sprawdzić efekt biotransformacji

Po 25g każdego chmielu dodane na zimno.

 

2. Dodatek 400g zmiksowanych kunkwatów w 2 dniu fermentacji. Po 25g każdego chmielu dodane na zimno.

Edytowane przez Hagen
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.