Jump to content
profik

Browar Yirgacheffe

Recommended Posts

no jasne, 3-4g cukru nie zrobi jakiegoś problemu, ale otwierają się nowe możliwości :D wino kawowe:D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Planuje do kilkunastu butelek podczas rozlewu dodać po 25 ml espresso. Zobaczymy czy się przegazuje? Nawet 1 g cukru w tych 25 ml espresso na butelkę zrobi dużą różnicę.

Edited by banita12

Share this post


Link to post
Share on other sites

Znalazłem w domu zaprawki do tequili więc automatycznie wpadł pomysł na desperadosa... :)

Ostatnio browar rozbudowałem i przesiadłem się na palnik 12KW oraz chłodnice zanurzeniowa więc żona bardzo ucieszona bo wyprowadziłem się jej z kuchni :D

 

09.04.2015r

#17 Desperados, 12 Blg , 25 litrów , 30,5 IBU
70% wydajność 

Zasyp:

77,70 % - Pilzneński Bruntal - 3,50 kg
15,50 % - Kaszka kukurydziana - 0,70 kg
6,60 % - Carapils - 0,30 kg

 

Dodatki:

Ksylitol - 250g na początek (przy rozlewie skoryguję i dodam więcej)
Zaprawka do robienia Tequili - na cichą lub do rozlewu 1x 25ml

 

 

Zacieranie:

 

Gotowanie kaszki 15min

Dolanie wody i wrzucenie słodów.

 

67-62C - 40 min

Podgrzanie do 80C oczywiście przez przypadek bo nowy palnik 12KW działa baaaardzo szybko.

Dodanie 0,50 kg pilzneńskiego zmielonego na mąkę przy 70C. 

68-58C - 60 min
78C mashout

Chmielenie:

60 min - 35g Magnum (12%)

Zadane uwodnionymi M07 British Ale. Nie zdziwię się jak odfermentuję do 1... :)

16.04 - zlane na cichą przy 1-1,5 BLG oraz dodanie jednej zaprawki do tequili 25ml.

20.04 - Obrałem skórkę z 4 cytryn i zalałem to wódką (około 150ml), dzień przed dodaniem tego do piwa dorzucę jeszcze skórkę z 2 cytryn i wszystko to dodam na 1-3 dni

24.04 - Wrzuciłem na ostatnie dni cichej zalane wcześniej w alkoholu skórki z 6 cytryn oraz zalane pirosiarczynem na 24h skórki z 2 cytryn.

25.04 - Butelkowanie z dodatkiem 120g cukru na 24l piwa. Wyszło 43x 0,5l oraz 7x 0,33l

Piwo wyszło naprawdę dobrę nie dodawałem już więcej ksylitolu oraz zaprawki, skoryguję ewentualnie przy najstępnej warce. Lekko czuć DMS, trzeba będzie gotować dużo dłużej przy dodatkach typu kaszka kukurydziana...

 

25.06 - Piwo jest goryczkowe (najpewniej od skórki cytrynowej) dziwne, średnio pijalne. Idzie w dobrym kierunku, ale to nie to co było przy butelkowaniu. Możliwe że infekcja dzikusami... Następnym razem, nie będę zmieniał przepisu gdyż uważam że piwo przy rozlewie było naprawdę genialne. Jedyną zmianą będzie herbata cytrynowa na ostatnie 24h cichej zamiast skórki z cytryny. Skórkę przerzuce na ostatnia minutę gotowania, ale zdecydowanie użyję jej mniej.

Wg mnie piwo ma ogromny potencjał!!

Edited by profik

Share this post


Link to post
Share on other sites

W desperadosie glownie czuc cytrusy, tequila jest baardziej z tylu. Trzeba bedzie pewnie dodac herbate cytrynowa na cicha dla aromatu i zakwasic kwaskiem...

mogłem dać skórkę z cytrusów do gotowania...

Edited by profik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nic straconego, dodaj ja na cichą

 

W sumie racja, trzeba będzie dodać. Czym dezynfekujecie skórkę?

 

#17 Desperados - śmierdzi, chyba DMS... Dziwne bo chłodziłem chłodnicą w 12min...

 

#15 Barley Wine - Drożdże champańskie się zaaklimatyzowały i cały czas fermentuję, utrzymuję się lekka piana na powierzchni piwa, więc jest dobrze. Zauważyłem, że przy 5 litrach piwa w trakcie hartowania fermentacja była naprawdę burzliwa, piana na 1 cm na powierzchni... Po przelaniu do fermentora z BA jakoś tak spowolniło...

 

#13 RIS - w tym tyg pójdzie w butelki.

Edited by profik

Share this post


Link to post
Share on other sites

#5 Miodowe

 

13 BLG | 23 IBU

 

Miód gryczany - 2,4 kg

Pilzneński - 1,50 kg

Abbey 45 EBC - 0,30 kg

Płatki owsiane - 0,20 kg

Łuska gryczana - 0,20 kg

Karmelowy 30-40 EBC - 0,11 kg

Monachijski I - 0,1 kg

Pyłek kwiatowy 35g

 

5 min w 62°C, podgrzanie do 72°C - do negatywnej próby jodowej

Witam, napisz proszę jak Ci wyszło to miodowe ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spodziewałem się mega miodowego piwa, ale niestety miód fermentuję w całości i zostaje tylko baaaardzo delikatny aromat miodu gryczanego, plus aromat łuski gryczanej.

Jest lekko słodkie, fajnie pijalne bardzo delikatne, ale potrzebowało 3 miesięcy na ułożenie się smaków. Ogólnie następnym razem dałbym ciut więcej płatków owsianych tak ze  400g. :)

 

Ale szczerze - robiłem to piwo z myślą o kobietach, dla których jest ono po prostu "OK", a biorąc pod uwagę koszt produkcji to następnym razem zrobię połowę porcji tylko dla siebie z czystej ciekawości. Dla kobiet #12 Malinowe tylko z większą ilością malin niż jest w recepturze. Kobiety szaleją! :)

Edited by profik

Share this post


Link to post
Share on other sites

#13 RIS - Zabutelkowany wraz z 76g cukru, wyszło 68 butelek 0,33l oraz jedna 0,5l :) Miałem butelkować z łyżką gęstwy ale była tak brudna chmielinami oraz osadami zimnymi ze sobie odpuściłem. Zobaczymy ilu mu zejdzie nagazowanie. :)

 

#17 Desperados - zlany na cichą, wraz z zaprawką tequila 25ml.

 

#16 Żytnio Owsiany American Stout - ma piekną infekcję ale nie ma żadnego kwasu... najpewniej zabutelkuję :D

Edited by profik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak ja uwielbiam sprawdzać piwo jak się ma! :D

Na szczęście spuszczam tylko 35-40g piwa więc nie ma tragedii.

 

#15 Barley Wine  - winne odfermentowały 1 BLG i z 33 jest 10. Wniosły bardzo fajne fenole, chociaż powinny być neutralne, a może mi się tylko wydaje i to chmiel wyszedł z zakamarków :) Ogólnie piłbym to piwo już dziś. :)

Zobaczymy jaka będzie kondycja drożdży champańskich i jeśli wszystko będzie ok dodam mu jeszcze kilogram miodu gryczanego, oczywiście w odstępach by kontrolować czy drożdze działają cały czas. Ale to za miesiąc najpewniej nie wcześniej. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

#15 Barley Wine- w niedzielę zauważyłem, że ferentacja stanęła ale na szczęście podniesienie temp do 21C wystarczyło i na powierzchni znów piękny dywanik. :) Ostatni tydzień był dość zimny i w mojej łazience gdzie stoi fermentor zrobiło się chłodno po prostu...

 

Edit: 21.04 - Nagle drożdże odpuściły więc zmierzyłem blg i okazało się że jest 9 czyli tyle co przed dodaniem pierwszej porcji miodu! :) Znak że zjedzony, dodaję więc kolejna porcję tym razem 1kg też gryczanego. Gęstość początkowa wzrosła do 37,2 BLG

Edited by profik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...