Jump to content

Browar Yirgacheffe


profik
 Share

Recommended Posts

Zawsze myślałem, że piwo zacierane na wytrawnie z dużym dodatkiem cukru będzie po prostu wytrawne, a tu zonk mój VIP który zszedł do 1 BLG (możliwe ze finalnie było 1,5 BLG gdyż dopiero ostatnio zauważyłem zaniżanie mojego balingomierza...) i to z dodatkiem 1 kg cukru jest LEKKO SŁODKI. Dziwne, może to przez bardzo małą goryczkę raptem 17 IBU. 

Edited by profik
Link to comment
Share on other sites

Większość mocnych piw jest słodka w moim odczuciu. Może alkohol eksponuje słodowość w tym przypadku?
Edit: mocnych w sensie mózgotrzepów:D

Edited by Sławek
Link to comment
Share on other sites

Test #11 American IPA wypadł baaardzo pozytywnie (później wrzucę recepturę bo widze, że jest nie uzupełniona)

Mała ilość drożdży przy fermentacji to problem murowany... Fermentacja wlekła się w nieskończoność i ten nieszczęsny diacetyl... 

Na szczęście już zredukowany i piwo gotowe na Beerweek :) bardzo przyjemna goryczka no i co najważniejsze zdecydowanie lepsza jakościowo niż w poprzedniej wersji. Będzie podium hohoho 

 

... nie no żartuje :D

Edited by profik
Link to comment
Share on other sites

Popijając #11 American IPA uzupełniam zapiski...

Piwo mega grejpfrutowe w smaku, goryczka ciut zalegająca ale o niebo lepsza niż w poprzedniej wersji, diacetyl po ogrzaniu lekko się jeszcze pałęta.

Piwo w piątek idzie na BeerWeek w Krakowie! :)

 

Aha... znak rozpoznawalny? MĘTNOŚĆ! :D

 

 

 

__________________________________________________

 

26.01.2015r

 

#11 American IPA, 17 blg , 28,5 litrów , 85 IBU

71% wydajność 


Zasyp:



82 % - Słód Pilzneński Bruntal - 6,55 kg

10 % - Carapils - 0,80 kg 

3 % - Karmelowy czerwony - 0,24 kg

3 % - Karmelowy jasny - 0,24 kg

2 % - Pszeniczny - 0,17 kg

 

 

Łącznie  8,00 kg słodu

 

 

 

Zacieranie:

 


Słód wrzucony do 21l wody o temp 72°C
67C 10 min
68C 60 min

72C 5 min

78C mashout
 

 


Chmielenie:
 


Magnum 15% - 50g - 45min

Citra 13,6% - 30g - 15min

Amarillo 9% - 20g - 15min

Citra 13,6% - 20g - 10min

Cascade 7,7% - 25g - 5min

Citra 13,6% - 10g - 5min

 

Do gara podczas chłodzenia 80C poszło:

Citra - 50g

Amarillo - 20g

Cascade - 25g

Waiiti - 20g

 

 

 

Drożdże:

US-05

 

 

 

Fermentacja - start w 16C, koniec 20C

 

Chmielenie na cichej:

5dni: Citra 40g, Cascade 50g, Rakau 50g

2dni: Citra 25g, Cascade 25g

Edited by profik
Link to comment
Share on other sites

Finalnie wyszlo 40x0,5l oraz 20x 0,33 czyli 26,5l :)
2l poszlo z chmielinami na straty.
No duzo ale to jest mocno chmielone wiec wiesz :P
Generalnie wiem ze to duza ilosc chmielu i jak by to odniesc do hekto litro w duzym browarze to proporcjonalnie ta ilosc to jakas abstrakcja i droga zabawa, ale w domu inne klocki. Zreszta "kto bogatemu zabroni" hohoho  :D

Edited by profik
Link to comment
Share on other sites

Malinowe zabutelkowane wraz z 114g cukru oraz 700g ksylitolu na 22l gotowego piwa! 

RIS zszedł do 7,5 BLG został zlany na cichą. Trochę za mało palony, (co mnie dziwi bo sam nie lubię palności) i zdecydowanie za mało goryczki... te 70 IBU chyba za mało jednak.

13% alkoholu czuć tylko w smaku więc jest mały sukces :)

zobaczymy co powie RIS za 3 miesiące...

Link to comment
Share on other sites

08.03.2015r

#15 American Imperial Barley Wine, 37,2 blg , 16,5 litrów , 120 IBU -

65% wydajność


Zasyp:


68 % - Pilzneński bruntal - 10,50 kg
6,5 % - Monachijski I - 1,00 kg
3,3 % - Karmelowy 300 - 0,50 kg

______________________________
Gdy fermentacja będzie zwalniać:
11 % - Miód Gryczany - 1,65 kg
11 % - Ekstrakt bruntal - 1,70 kg


Zacieranie:

65C 120 min
78C mashout



Chmielenie:

70 min - Magnum 11,9% - 50g

70 min - Chinook 13,4% - 50g
30 min - Chinook 13,4% - 50g
10 min - Amarillo - 50g
10 min Cascade - 50g
10 min - Chinook 13,4% - 50g

10 min - Mech - 7g


Drożdże:

US-05 w całości gęstwa po Coffee Stoucie

Do fermentora trafiło 19l brzeczki o ekstrakcie 27,5BLG. Po przelaniu przez ponczoche zostalo 16,5l
Po 7 dniach dodałem Ekstrakt bruntal - 1,7 kg, blg podskoczyło do 32.2 BLG
Po 12 dniach burzliwej drożdże dalej pracują, aktualnie BLG spadło z 32,2 do 11. Temperatura podniesiona do 20°C.
29.03 - drożdże w końcu odpadły, plan wykonany w 100% czyli odfermentowanie na drożdżach piwnych bardzo wysokie z 32 spadło do 9 czyli 72%! :)

Złałem więc piwo znad starej gęstwy i dodałem nowe zahartowane drodże Lalvin EC 1118 oraz pożywkę dla drożdży. Nastepnie po 24h dodalem 0,7 kg miodu gryczanego w efekcie gestosc wynosi 33,3 Blg. Drozdze pracuja, co prawda bardzo powoli ale jednak. Mam nadzieje skonsumuja miod przez najblizsze pare miesięcy.

30.03 Było kilka perypetii z drożdżami które po prostu obumarły po kilku dniach, chyba za mała ilośc piwa przy hartowaniu i zrobiłem nowy zaczyn tez z champańskich z tym, że teraz hartowanie w 5 litrowym baniaku, dolewając do uwodnionych drożdży co 6-12h trochę piwa i tak do 5l. Teraz pracuje pięknie.

18.04 Sprawdziłem i drożdże champańskie zjadły około 1BLG więc idzie to baaardzo powoli ale idzie. :) Aktualnie jest około 10BLG czyli w sumie odfermentowało ponad 23Blg. W trakcie spadła temperatura i fermentacja ucichła, ale pokołysałem fermentorem i wstawiłem do lodówki z kablem grzewczym i znów pracuję.

21.04 Nagle drożdże odpuściły więc zmierzyłem blg i okazało się że jest 9 czyli tyle co przed dodaniem pierwszej porcji miodu! :) Znak że zjedzony, dodaję więc kolejna porcję tym razem 1kg też gryczanego. Gęstość wzrosła do 37,2 BLG

01.05 Pomiar Blg - 13,5  drożdże mega powolne, bardzo małe skupiska drożdzy na powierzchni, ale są. 

22.05 W międzyczasie zlałem piwo do szklanego balona, po pierwszę boję się utlenienia, to już 3 miesiąc fermentacji, po drugie podejrzewałem nieszczelne wieko od wiadra. Wrzuciłem też do środka spławik, by miec kontrolę nad poziomem BLG. 

05.06 Pomiar Blg - 12,5

25.07 - zlałem piwo do szklanego słoja znad obumarłych drożdży. Zeszły do 12 BLG. :)

03.06.2016r - BW po około 8 miesiącach w kegu dał się dzisiaj spróbować... Jest słodycz i to mocna, ale to dobrze przynajmniej kilkadziesiat butelek piwa ma leżeć kilkanaście lat na otwarcie... Goryczka mocna kontruje słodycz. Lekkie utlenienie czuć, ale na razie w przyjemnym tonie.

Edited by profik
Link to comment
Share on other sites

Jakos tak wyszlo, ze spalem z zona do 17 i zanim do krk dotarlem bylo juz po ptokach ze tak ujme... :D

W sumie szkoda, ale nie ma tego złego bo zostało mi 40 butelek pysznego piwa... :)

Edited by profik
Link to comment
Share on other sites

Odparowałem brzeczkę przednią z warki #15 (7litrów - 26BLG) do objętoście około 2,5 litra w ciągu 1h, niestety zapomniałem o niej i lekko się przypaliła. Na szczęście nie czuć żadnej spalenizny, ale chyba odpuszczę sobie dodawanie tego do barley wina. Poszło do zamrażalnika, moze wykorzystam to do następnego RIS'a?  :)

 

Pierwszy raz miałem taki przełom, że w czasie chłodzenia brzeczka była krystalicznie przejrzysta. Niestety z rozpędu przy przelewaniu zapomniałem założyć pończoche na wylot węzyka, a tu w trakcie przelewania okazało się że cały syf z przełomu i chmieliny był zawieszony aż od połowy w dół...

Zlałem ile się dało no i dużo syfu trafiło do fermentora, dzisiaj chyba przeleję fermentujące piwo do innego fermentora już przez pończochę. Boję się trawiastości z chmielin.

Edited by profik
Link to comment
Share on other sites

Dolałem ekstrakt słodowy (1,7kg jasny-bruntal) do barley wina.

Blg podskoczyło z 9 do 16 :) cxyli sumujac jest juz 32 BLG

Musze powiedziec ze te usy to jak czołgi :D W 7 dni zjadły 18,5 BLG :)

Edited by profik
Link to comment
Share on other sites

Zlałem RIS'a po 2 tyg cichej  do szklanego balona, do którego wrzuciłem 160g płatków dębowę średnio i mocno opiekane zalanych wcześniej w około 200ml whiskey. Ogólnie zszedł z 28,5 do 7BLG więc spoko. Wrażenia mega pozytywne, jest fajnie czekoladowy i megaaa pijalny. W ogóle nie czuć ponad 12% alkoholu. 

W balonie poleży do momentu gdy będę zlewał do niego barley wina, który dzisiaj ma 11BLG z początkowych 32,2 BLG :)

Podniosłem mu też do 20°C temperature fermentacji.

 

Edit: 

Do barley wina dodam jednak miód by podbic jeszcze ekstrakt do 36, a następnie drożdze winne które w łatwy sposób skonsumują proste cukry, czyli będzie to twór barley braggot wine :D

Edited by profik
Link to comment
Share on other sites

Jakie winne zamierzasz dodać? Będziesz hartowal?

 

Zadam drożdże Lalvin EC 1118 , oczywiście, ze będę hartował. :)

Użyję dwóch paczek drożdży, oraz dwóch paczek pożywki. Wszystko w 200 moze 300ml wody, będe sukcesywnie dodawał brzeczkę do drożdży co około 12h w ilości nie przekraczającej połowy objętości aż uzyskam docelowe 1,5l. To dodam do brzeczki oddzielonej od starych osadów drożdżowych.

Liczę, że US-05 zejdą przynajmniej do 9BLG, a winne po dodaniu miodu zjedzą go w większości ale to oczywiście optymistyczny plan.

Plus jest taki, że drożdże ciągle mocno pracują więc powinny jeszcze trochę zjeść. 

 

Piszę się na buteleczkę tego potwora.

 

Jasne! Ale obawiam się, ze zapomnisz się upomnieć gdy trunek będzie gotowy na konsumpcję! :)

 

 

 

AAA planuję butelkowanie w dniu gdy urodzi mi się syn! (mam nadzieję syn... :D

Edited by profik
Link to comment
Share on other sites

Test #12Malinowe wypadł dzisiaj bardzo fajnie. Mocno obawiałem się gotowanych warzyw, czyli DMS pozostały przy chłodzeniu (gar był przykryty) na szczęście fajnie został zniwelowany przez aromat malinowy z herbaty.

 

Piwo jest bardzo pijalne, takie lekkie, na lato jak znalazł! Nie jest za słodkie i rzeczywiście 1kg malin na 7l piwa jest dobrą proporcją, ale gdybyście chcieli takie malinowe "pierdolnięcie" to jednak proponuję 1kg malin na maksymalnie 4l piwa. Przez mniejszą ilosc malin dałem zdecydowanie mniej ksylitolu i piwo jest tylko leciutko słodkawe, a nie jak wcześniej bardzo słodkie.

Aromat jest baaardzo intensywny, bardzo słodki. Jednak dobra herbata malinowa dodana na cichą to podstawa!

 

PS. Kobiety jednak mówią, że poprzednia wersja była bardziej "kobieca", pewnie dlatego, że to był taki ulepek malinowy. :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.