profik Posted March 2, 2015 Author Share Posted March 2, 2015 No wiadomo im dluzej lezy na burzliwej tym lepiej ale u mnie w balonie bedzie z dwa miesiace jeszcze lezal wiec luz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
profik Posted March 3, 2015 Author Share Posted March 3, 2015 (edited) Zawsze myślałem, że piwo zacierane na wytrawnie z dużym dodatkiem cukru będzie po prostu wytrawne, a tu zonk mój VIP który zszedł do 1 BLG (możliwe ze finalnie było 1,5 BLG gdyż dopiero ostatnio zauważyłem zaniżanie mojego balingomierza...) i to z dodatkiem 1 kg cukru jest LEKKO SŁODKI. Dziwne, może to przez bardzo małą goryczkę raptem 17 IBU. Edited March 3, 2015 by profik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek Posted March 3, 2015 Share Posted March 3, 2015 (edited) Większość mocnych piw jest słodka w moim odczuciu. Może alkohol eksponuje słodowość w tym przypadku?Edit: mocnych w sensie mózgotrzepów:D Edited March 3, 2015 by Sławek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
profik Posted March 3, 2015 Author Share Posted March 3, 2015 Myślę, że niska goryczka robi swoję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
profik Posted March 3, 2015 Author Share Posted March 3, 2015 (edited) Test #11 American IPA wypadł baaardzo pozytywnie (później wrzucę recepturę bo widze, że jest nie uzupełniona) Mała ilość drożdży przy fermentacji to problem murowany... Fermentacja wlekła się w nieskończoność i ten nieszczęsny diacetyl... Na szczęście już zredukowany i piwo gotowe na Beerweek bardzo przyjemna goryczka no i co najważniejsze zdecydowanie lepsza jakościowo niż w poprzedniej wersji. Będzie podium hohoho ... nie no żartuje Edited March 3, 2015 by profik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
profik Posted March 4, 2015 Author Share Posted March 4, 2015 (edited) Popijając #11 American IPA uzupełniam zapiski... Piwo mega grejpfrutowe w smaku, goryczka ciut zalegająca ale o niebo lepsza niż w poprzedniej wersji, diacetyl po ogrzaniu lekko się jeszcze pałęta. Piwo w piątek idzie na BeerWeek w Krakowie! Aha... znak rozpoznawalny? MĘTNOŚĆ! __________________________________________________ 26.01.2015r #11 American IPA, 17 blg , 28,5 litrów , 85 IBU 71% wydajność Zasyp: 82 % - Słód Pilzneński Bruntal - 6,55 kg 10 % - Carapils - 0,80 kg 3 % - Karmelowy czerwony - 0,24 kg 3 % - Karmelowy jasny - 0,24 kg 2 % - Pszeniczny - 0,17 kg Łącznie 8,00 kg słodu Zacieranie: Słód wrzucony do 21l wody o temp 72°C67C 10 min68C 60 min72C 5 min 78C mashout Chmielenie: Magnum 15% - 50g - 45min Citra 13,6% - 30g - 15min Amarillo 9% - 20g - 15min Citra 13,6% - 20g - 10min Cascade 7,7% - 25g - 5min Citra 13,6% - 10g - 5min Do gara podczas chłodzenia 80C poszło: Citra - 50g Amarillo - 20g Cascade - 25g Waiiti - 20g Drożdże: US-05 Fermentacja - start w 16C, koniec 20C Chmielenie na cichej: 5dni: Citra 40g, Cascade 50g, Rakau 50g 2dni: Citra 25g, Cascade 25g Edited June 10, 2015 by profik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek Posted March 5, 2015 Share Posted March 5, 2015 Srogo nachmieliłeś 28l to finalna ilość, czy w fermentorze? Jakie masz straty? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
profik Posted March 5, 2015 Author Share Posted March 5, 2015 (edited) Finalnie wyszlo 40x0,5l oraz 20x 0,33 czyli 26,5l 2l poszlo z chmielinami na straty.No duzo ale to jest mocno chmielone wiec wiesz Generalnie wiem ze to duza ilosc chmielu i jak by to odniesc do hekto litro w duzym browarze to proporcjonalnie ta ilosc to jakas abstrakcja i droga zabawa, ale w domu inne klocki. Zreszta "kto bogatemu zabroni" hohoho Edited March 5, 2015 by profik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
profik Posted March 5, 2015 Author Share Posted March 5, 2015 (edited) Do piwa #12 Malinowe wrzucam dzisiaj na 12h około 150g zielonej herbaty malinowej. Jutro butelkuję z dodatkiem ksylitolu. Coffee Stout zszedł do 8BLG Edited March 5, 2015 by profik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
profik Posted March 6, 2015 Author Share Posted March 6, 2015 Malinowe zabutelkowane wraz z 114g cukru oraz 700g ksylitolu na 22l gotowego piwa! RIS zszedł do 7,5 BLG został zlany na cichą. Trochę za mało palony, (co mnie dziwi bo sam nie lubię palności) i zdecydowanie za mało goryczki... te 70 IBU chyba za mało jednak. 13% alkoholu czuć tylko w smaku więc jest mały sukces zobaczymy co powie RIS za 3 miesiące... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
profik Posted March 7, 2015 Author Share Posted March 7, 2015 FFT Coffee Stouta pokazał - 7 BLG WTF??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted March 7, 2015 Share Posted March 7, 2015 Tak na przyszłość- ksylitol jest czasem falszowany dodatkiem zwykłego cukru, dobrze sprawdzić czy fermentuje, najbezpieczniej to wrzucać go przed fermentacją Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
profik Posted March 7, 2015 Author Share Posted March 7, 2015 (edited) Fakt lepiej dać przy fermentacji. Ale jestem spokojny bo przy butelkowaniu dałem ponad 80% sprawdzonego już ksylitolu, tylko część była z nowej dostawy... Edited March 7, 2015 by profik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
profik Posted March 8, 2015 Author Share Posted March 8, 2015 (edited) 08.03.2015r#15 American Imperial Barley Wine, 37,2 blg , 16,5 litrów , 120 IBU -65% wydajnośćZasyp:68 % - Pilzneński bruntal - 10,50 kg6,5 % - Monachijski I - 1,00 kg3,3 % - Karmelowy 300 - 0,50 kg______________________________Gdy fermentacja będzie zwalniać:11 % - Miód Gryczany - 1,65 kg11 % - Ekstrakt bruntal - 1,70 kgZacieranie:65C 120 min78C mashoutChmielenie:70 min - Magnum 11,9% - 50g 70 min - Chinook 13,4% - 50g30 min - Chinook 13,4% - 50g10 min - Amarillo - 50g10 min Cascade - 50g10 min - Chinook 13,4% - 50g10 min - Mech - 7gDrożdże:US-05 w całości gęstwa po Coffee StoucieDo fermentora trafiło 19l brzeczki o ekstrakcie 27,5BLG. Po przelaniu przez ponczoche zostalo 16,5lPo 7 dniach dodałem Ekstrakt bruntal - 1,7 kg, blg podskoczyło do 32.2 BLGPo 12 dniach burzliwej drożdże dalej pracują, aktualnie BLG spadło z 32,2 do 11. Temperatura podniesiona do 20°C.29.03 - drożdże w końcu odpadły, plan wykonany w 100% czyli odfermentowanie na drożdżach piwnych bardzo wysokie z 32 spadło do 9 czyli 72%! Złałem więc piwo znad starej gęstwy i dodałem nowe zahartowane drodże Lalvin EC 1118 oraz pożywkę dla drożdży. Nastepnie po 24h dodalem 0,7 kg miodu gryczanego w efekcie gestosc wynosi 33,3 Blg. Drozdze pracuja, co prawda bardzo powoli ale jednak. Mam nadzieje skonsumuja miod przez najblizsze pare miesięcy. 30.03 Było kilka perypetii z drożdżami które po prostu obumarły po kilku dniach, chyba za mała ilośc piwa przy hartowaniu i zrobiłem nowy zaczyn tez z champańskich z tym, że teraz hartowanie w 5 litrowym baniaku, dolewając do uwodnionych drożdży co 6-12h trochę piwa i tak do 5l. Teraz pracuje pięknie. 18.04 Sprawdziłem i drożdże champańskie zjadły około 1BLG więc idzie to baaardzo powoli ale idzie. Aktualnie jest około 10BLG czyli w sumie odfermentowało ponad 23Blg. W trakcie spadła temperatura i fermentacja ucichła, ale pokołysałem fermentorem i wstawiłem do lodówki z kablem grzewczym i znów pracuję. 21.04 Nagle drożdże odpuściły więc zmierzyłem blg i okazało się że jest 9 czyli tyle co przed dodaniem pierwszej porcji miodu! Znak że zjedzony, dodaję więc kolejna porcję tym razem 1kg też gryczanego. Gęstość wzrosła do 37,2 BLG 01.05 Pomiar Blg - 13,5 drożdże mega powolne, bardzo małe skupiska drożdzy na powierzchni, ale są. 22.05 W międzyczasie zlałem piwo do szklanego balona, po pierwszę boję się utlenienia, to już 3 miesiąc fermentacji, po drugie podejrzewałem nieszczelne wieko od wiadra. Wrzuciłem też do środka spławik, by miec kontrolę nad poziomem BLG. 05.06 Pomiar Blg - 12,5 25.07 - zlałem piwo do szklanego słoja znad obumarłych drożdży. Zeszły do 12 BLG. 03.06.2016r - BW po około 8 miesiącach w kegu dał się dzisiaj spróbować... Jest słodycz i to mocna, ale to dobrze przynajmniej kilkadziesiat butelek piwa ma leżeć kilkanaście lat na otwarcie... Goryczka mocna kontruje słodycz. Lekkie utlenienie czuć, ale na razie w przyjemnym tonie. Edited June 3, 2016 by profik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przem0 Posted March 8, 2015 Share Posted March 8, 2015 co się stało że nie lałeś swojego piwa na konkursie ???? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
profik Posted March 8, 2015 Author Share Posted March 8, 2015 (edited) Jakos tak wyszlo, ze spalem z zona do 17 i zanim do krk dotarlem bylo juz po ptokach ze tak ujme... W sumie szkoda, ale nie ma tego złego bo zostało mi 40 butelek pysznego piwa... Edited March 8, 2015 by profik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
profik Posted March 10, 2015 Author Share Posted March 10, 2015 (edited) Odparowałem brzeczkę przednią z warki #15 (7litrów - 26BLG) do objętoście około 2,5 litra w ciągu 1h, niestety zapomniałem o niej i lekko się przypaliła. Na szczęście nie czuć żadnej spalenizny, ale chyba odpuszczę sobie dodawanie tego do barley wina. Poszło do zamrażalnika, moze wykorzystam to do następnego RIS'a? Pierwszy raz miałem taki przełom, że w czasie chłodzenia brzeczka była krystalicznie przejrzysta. Niestety z rozpędu przy przelewaniu zapomniałem założyć pończoche na wylot węzyka, a tu w trakcie przelewania okazało się że cały syf z przełomu i chmieliny był zawieszony aż od połowy w dół... Zlałem ile się dało no i dużo syfu trafiło do fermentora, dzisiaj chyba przeleję fermentujące piwo do innego fermentora już przez pończochę. Boję się trawiastości z chmielin. Edited March 10, 2015 by profik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
profik Posted March 11, 2015 Author Share Posted March 11, 2015 Przelałem fermentującego barley win'a do drugiego fermentoran z racji dużej ilości chmielin i wywaliłem tego syfu konkretnie dużo. Z 19l zostało mi 16,5l... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
profik Posted March 14, 2015 Author Share Posted March 14, 2015 Barley Wine odfermentował na dzień dzisiejdzy do 10BLG i fermentacja powoli zwalnia, czas więc na dodatek ekstraktu słodowego, najpewniej w niedziele bądz w poniedziałek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
profik Posted March 15, 2015 Author Share Posted March 15, 2015 (edited) Dolałem ekstrakt słodowy (1,7kg jasny-bruntal) do barley wina. Blg podskoczyło z 9 do 16 cxyli sumujac jest juz 32 BLG Musze powiedziec ze te usy to jak czołgi W 7 dni zjadły 18,5 BLG Edited March 19, 2015 by profik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
profik Posted March 20, 2015 Author Share Posted March 20, 2015 (edited) Zlałem RIS'a po 2 tyg cichej do szklanego balona, do którego wrzuciłem 160g płatków dębowę średnio i mocno opiekane zalanych wcześniej w około 200ml whiskey. Ogólnie zszedł z 28,5 do 7BLG więc spoko. Wrażenia mega pozytywne, jest fajnie czekoladowy i megaaa pijalny. W ogóle nie czuć ponad 12% alkoholu. W balonie poleży do momentu gdy będę zlewał do niego barley wina, który dzisiaj ma 11BLG z początkowych 32,2 BLG Podniosłem mu też do 20°C temperature fermentacji. Edit: Do barley wina dodam jednak miód by podbic jeszcze ekstrakt do 36, a następnie drożdze winne które w łatwy sposób skonsumują proste cukry, czyli będzie to twór barley braggot wine Edited March 20, 2015 by profik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted March 20, 2015 Share Posted March 20, 2015 Jakie winne zamierzasz dodać? Będziesz hartowal? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vami Posted March 21, 2015 Share Posted March 21, 2015 Piszę się na buteleczkę tego potwora. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
profik Posted March 21, 2015 Author Share Posted March 21, 2015 (edited) Jakie winne zamierzasz dodać? Będziesz hartowal? Zadam drożdże Lalvin EC 1118 , oczywiście, ze będę hartował. Użyję dwóch paczek drożdży, oraz dwóch paczek pożywki. Wszystko w 200 moze 300ml wody, będe sukcesywnie dodawał brzeczkę do drożdży co około 12h w ilości nie przekraczającej połowy objętości aż uzyskam docelowe 1,5l. To dodam do brzeczki oddzielonej od starych osadów drożdżowych. Liczę, że US-05 zejdą przynajmniej do 9BLG, a winne po dodaniu miodu zjedzą go w większości ale to oczywiście optymistyczny plan. Plus jest taki, że drożdże ciągle mocno pracują więc powinny jeszcze trochę zjeść. Piszę się na buteleczkę tego potwora. Jasne! Ale obawiam się, ze zapomnisz się upomnieć gdy trunek będzie gotowy na konsumpcję! AAA planuję butelkowanie w dniu gdy urodzi mi się syn! (mam nadzieję syn... ) Edited March 21, 2015 by profik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
profik Posted March 21, 2015 Author Share Posted March 21, 2015 Test #12Malinowe wypadł dzisiaj bardzo fajnie. Mocno obawiałem się gotowanych warzyw, czyli DMS pozostały przy chłodzeniu (gar był przykryty) na szczęście fajnie został zniwelowany przez aromat malinowy z herbaty. Piwo jest bardzo pijalne, takie lekkie, na lato jak znalazł! Nie jest za słodkie i rzeczywiście 1kg malin na 7l piwa jest dobrą proporcją, ale gdybyście chcieli takie malinowe "pierdolnięcie" to jednak proponuję 1kg malin na maksymalnie 4l piwa. Przez mniejszą ilosc malin dałem zdecydowanie mniej ksylitolu i piwo jest tylko leciutko słodkawe, a nie jak wcześniej bardzo słodkie. Aromat jest baaardzo intensywny, bardzo słodki. Jednak dobra herbata malinowa dodana na cichą to podstawa! PS. Kobiety jednak mówią, że poprzednia wersja była bardziej "kobieca", pewnie dlatego, że to był taki ulepek malinowy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.