Skocz do zawartości

Browar Yirgacheffe


Rekomendowane odpowiedzi

23.03.2015r

 

Kanał

#16 Żytnio-Owsiany American Stout, 12 Blg , 26 litrów , 40,5 IBU

68% wydajność 

Zasyp:

Pilzneński - 1,70 kg
Płatki owsiane - 1,50 kg

Płatki żytnie - 1,20 kg
Carafa II (special) - 0,15 kg
Jęczmień palony - 0,15 kg
Karmelowy 30 - 0,15 kg
Karmelowy 300 - 0,15 kg

 

Zacieranie:
 

Płatki owsiane oraz żytnie wsypane do 12l wody, a następnie zagotowane.

Dolanie 10l zimnej wody oraz słody: pilzneński oraz karmelowe.

 

49 - 45C - 30 min
64C - 60 min

(wrzucenie palonych)
72C - 45 min 

80C - wygrzew
 

 

Chmielenie:

 

60 min - 20g - Magnum 12% [17,6 IBU]

15 min - 20g - Citra - 13% [10 IBU]

15 min - 20g - Amarillo - 9% [7,2 IBU]

5 min - 15g - Citra - 13% [3,4 IBU]

5 min - 15g -Amarillo - 9% [2,4 IBU]

 

Przy chłodzeniu w 80C dodane 16g Amarillo oraz 42g Citra.

 

Drożdże:

Suche S-04 rozsypane na powierzchni piwa, w zasadzie to na pianie.

Temp Zadania 19C, wrzucenie do lodówki i po 2-3 godz 16C - w takiej też będe fermentował z powolnym wzrosten do 20C

 

Edit: Filtracja przy użyciu druciaków oraz oplotu, zobaczymy jak sobie poradzę z 54% płatków :D

życzcie powodzenia bo może być długa noc...

 

Od wczoraj czyli od 26 marca w fermentorze cicho.... Aż się zaniepokoiłem bo to 3 dni od wrzucenia drożdży ale bezzasadnie bo jest 5 BLG (oczywiście zapomniałem zrobić FFT) czyli koniec żarcia i czas na dojadanie.

 

31.03 - zlane na cichą przy 3 może 3,5 BLG.

Edytowane przez profik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wlasnie filtruje i nie bylo problemow z zacieraniem. :) po 1,5h jest wszystko zatarte :)

Palone wrzucilem po godzinie zacierania czyli ponad 50 min siedzialy liczac czas podgrzewania, przerwe w 72c oraz czas ppdrzewania do wygrzewu.

Niedlugo koncze! :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wydajność Stouta wyszła naprawde fajna, więc skrobi tam nie powinno być.

 

Barley wine jak czołg - wciąż fermentuje, równo i pod górkę. Aktualnie jest 10 BLG  :)

 

EDIT:

Jestem pełen podziwu dla Barley Wine'a 18sty dzień fermentacji a ten działa jak szalony... :)

No i dalej czekam z dodaniem miodu oraz drożdży winnych bo USy nie dają za wygraną. Fermentor stoi w kartonowym pudle z podpiętą od 2 dniu grzałką 15W. 

Edytowane przez profik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Planuje uwarzenie jakiegoś dolniaka z płatkami ryżowymi dla barwy i wytrawności.

 

Myślałem nad czymś takim.

 

Pilzneński Bruntal - 3,50 kg

Płatki ryżowe - 1,20 kg

Carapils - 0,30 kg

 

Nie mam pojęcia jakie drożdze do tego... 

Celuje w 11-12 BLG oraz 30-35 IBU najpewniej na samym chinooku. :)

 

Ma ktoś uwagi? :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Od wczoraj czyli od 26 marca w fermentorze  #16 "Testowy super hiper żytnio owsiany amerykański stout" cicho.... Aż się zaniepokoiłem bo to 3 dzień od wrzucenia drożdży ale bezzasadnie bo jest 5 BLG (oczywiście zapomniałem zrobić FFT) czyli koniec żarcia i czas na dojadanie.

 

Uwadniam drożdze Lalvin EC 1118 dla barley wina, które chcę dodać najpewniej w poniedziałek rano. :)

Edytowane przez profik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#14 Coffee Stout zszedł do 5,5BLG.


14l zabutelkowane z 69g cukru oraz 20 shotami espresso (gwatemala) wychodzi około 1,5 shota na butelkę 0,5l.


15l zabutelkowane z 74g cukru bez kawy.


 


#15 Barley wine dostał 0,7kg miodu gryczanego


Edytowane przez profik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dobre pytanie. Naprawde dobre :)

Nigdy nad tym sie nie zastanawialem pod tym wzgledem. Na pewno espresso zawiera cukry, gdyz mozna to wyczuc organoleptycznoe. Jednak mysle ze nie sa to duze ilosci, gdyz trzeba sie wysilic by wyczuc naturalna slodycz kawy. No i nie mam pojecia czy sa one fermentowalne przez drozdze.

Zaciekawiles mnie tym pytaniem. Sprawdze w czwartek w domu splawikiem :)

 

Ps. Ja nie zmniejszylem ilosci cukru do refermentacj w partii z kawa wiec jesli bedzie mocniej nagazowane to bedzie to latwo zauwazyc!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.