Jump to content

Browar domowy "Kacerz"


Mycroft
 Share

Recommended Posts

Pierwsza warka została uwarzona w marcu 2014 roku.

Pierwsze cztery warki produkowane według predefiniowanych receptur i filtrowane przez wężyk z oplotu.
Od piątej warki (30 sierpnia 2014 roku) receptury autorskie oraz produkcja metodą BIAB (brew-in-a-bag).
Browar mieści się aktualnie w Warszawie w dzielnicy Wola.

Sukcesy:

Kuźnia Piwowarów 2016 - 1. miejsce w kategorii Fruit Ale (warka #27)

IV Kłodzki Konkurs Piw Domowych 2016 - 4. miejsce w kategorii American Stout (warka #40)

Warszawski Konkurs Piw Domowych Jesień 2016 - 5. miejsce w kategorii Doppelrauchbock/Podwójny koźlak wędzony (warka #20)

 

Przeszłość*:
#1 American India Pale Ale
#2 Smoked Rye Ale
#3 Dry stout
#4 Ginger Weizenbock
#5 Pacyfista (Oceanian Wheat)
#6 Pistachio Pils (Bohemian Pilsner)
#7 Święty Turecki (Belgian Christmas Ale)
#8 Table Talk (American Pale Ale)
#9 Warowny Grodzisz (Grodziskie Imperialne)

#10 Szarwark (Saison)

#11 Drzazga Smolna (Black IPA)

#12 Nie Lada Wyszynk (Belgian Coffee IPA)
#13 Wiklif's Dream (Brown Porter)

#14 Gorzkie Gody (Extra Special Bitter)

#15 Szarwark 2.0 (Herbal Saison)

#16 Just & Sinner (Milk & Chili Robust Porter)

#17 Filthy Lucre (Rye Espresso Oatmeal Stout)

#18 Rye & Safe (Rye IPA)

#19 Smoke of the Wheat (Rauchdunkelweizen)

#21 L'IPA (French Double IPA)

#22 Beeldenstorm (SMASH IPA)

#23 Flattered & Feared (Scottish Export 80/-)

#24 Gniew Kajetana (Smoked Barley Wine)

#25 Von Bora Bora (Foreign Extra Stout)

#26 Häyhä kuurna (Sahti)

#27 Milk on Solids (Strawberry Milk Ale) - zwycięzca II edycji Kuźni Piwowarów w kategorii Fruit Ale

#28 Ściana Pobielana (White IPA)

#29a G2A Baltic Revolt (Porter Bałtycki)

#29b G2A Baltic Revolt (Porter Bałtycki z suską sechlońską)

#29c G2A Baltic Revolt (Porter Bałtycki leżakowany z płatkami dębowymi po sherry)

#30 Red Rye Brett Ale

#31a Al Fuego! (Abbey Tripel na drożdżach Wyeast 3787 Trappist High Gravity)

#31b Al Fuego! (Abbey Tripel na drożdżach Mangrove Jack's M31)

#32 Confutation Refutation (Extreme Roggenbier)

#33 For A Shekel (Multigrain Summer Ale)

#34 Stetiner Novus (Piwo szczecińskie)

#35a Fructus Dignos (Açaí Wheat Milk Ale)

#35b Fructus Dignos (Marakuja Passiflora Wheat Milk Ale)

#36 Occidental Express (India Red Lager)

#38 Kölsch

#41a Sour Hell (Passiflora Berliner Weisse)

 

* Pozycje przekreślone oznaczają warki nieudane, zakażone bądź z innego powodu nienadające się do picia.

 

W ofercie:
#20 Herezjarcha (Rauchdoppelbock)

#37 Reformator (Cedar-Aged Peated Imperial Stout)

#39 Robust Porter z laktozą i łuską kakaową

#40 Drzazga Smolna v2 (Rye American Stout)

#41b Sour Hell (Wild Strawberry Berliner Weisse)

#41c Sour Hell (Rhubarb Berliner Weisse)

#42 Von Bora Bora v2 (Lagered Foreign Extra Stout)

#44 Smoked Tea APA

#47 Cucumber & Melon Gose

 

W produkcji:

#45 Flanders Red Ale

#48 Hopless Pumpkin Biscuit American Amber Ale

#49 Wee Heavy

 

W planach:

#50 Kiepscy v1: Kanalia (Rauchmaidoppelbock)

#51 American Weizen

#52 Australian Weizenbock

#53 Abbey Dubbel

#54 Kiepscy v2: Karwa Kawka (Coffee Stout)

#55 Quadrupel

#56 Rye Wine

#57 Smoked Weizen

#58 Dark Australian Weizen

#59 Kiepscy v3: Afera Jest (American Saison)

 

Planowanie warek:

BeerSmith 2

(początkowo PPPP - Polskie Proste Piwne Porachunki)

Podstawowy sprzęt:

  • Grainfather + Hop Spider
  • Garnek emaliowany, 30-litrowy (obecnie używany do przygotowywania wody do wysładzania)
  • Młynek żarnowy - przystawka do maszynki Zelmer (w zastępstwie śrutownika)
  • Sito z blachy kwasoodpornej na nóżkach (średnica: 32 cm, wysokość: 26 cm) - obecnie nieużywane, na sprzedaż
  • Filtry nylonowe o siatce 150 mikronów - obecnie nieużywane, na sprzedaż
  • Dwa pręty stalowe (służące do podtrzymywania sita i torby nad garem w czasie filtracji/wysładzania) obecnie nieużywane, na sprzedaż
  • Chłodziarka Indesit SIAA 12 SI
  • Zamrażarka skrzyniowa Candy CCHE 150
  • Termostat RT2-CO+, 2 sztuki
  • Fermentory 30-litrowe (6 sztuk)
  • Fermentory 20-litrowe (3 sztuki)
  • Fermentory 15-litrowe Castorama (4 sztuki)
  • Filtrator z nierdzewki 100 cm - wykorzystywany przy rozlewie
  • Filtrator z oplotu - wykorzystywany przy rozlewie
  • Refraktometr
  • Termometr piwowarski w metalowej obudowie obecnie nieużywany, na sprzedaż
  • Termometr piwowarski -20 do +110°C obecnie nieużywany, na sprzedaż
  • Termometr FANTAST (IKEA)
  • Kapslownica stołowa Grifo
  • Suszarka/stojak na 47 butelek
  • Sterylizator do butelek
  • Mieszadło magnetyczne
  • kolba Erlenmeyera 1l
  • Waga kuchenna
  • 6 skrzynek na 20 piw

Historycznie używane w browarze:

  • Pudło styropianowe (wymiary wewnętrzne: 470x670x540 mm, grubość ścianki: 65 mm)
  • Pojemnik chłodzący na fermentor wykonany z karimaty

Środki regularnie wykorzystywane w browarze:

  • Dezynfekcja: Star San (wcześniej: pirosiarczyn sodu), desprej
  • Klarowanie: Protofloc (wcześniej: biersol, mech irlandzki)
  • Pożywka dla drożdży: Wyeast Nutrient Blend
  • Korekta wody: chlorek wapnia, kwas fosforowy

Katalog: http://www.piwo.org/katalog/browar/510-kacerz/

Edited by Mycroft
Link to comment
Share on other sites

#11 Black IPA

Planowana data warzenia: między 9 a 11 lutego

 

Wielkość warki: 20 litrów

Ekstrakt: 17 BLG

IBU: 80

 

Zasyp:

Pale Ale - 3 kg

Karmelowy 150 - 1 kg

Carahell - 0,5 kg

Cararye - 0,5 kg

Carafa II - 0,28 kg

Carafa III - 0,28 kg

 

Zacieranie:

64C - 60'

72C - 15'

78C - 5' (być może, mam wątpliwości co do zasadności stosowania wygrzewu przy BIAB)

 

Chmielenie (65 minut):

Columbus 15,7a - 25 g - 55'

Pacific Jade 14,8a - 15 g - 25'

Simcoe 12,2a - 20 g - 10'

Pacific Gem 14,6a - 15 g - whirlpool

 

Chmielenie na zimno (jeszcze nie zaplanowałem konkretnych chmieli)

 

Drożdże: Fermentis Safale US-05

Temperatura fermentacji: 18-20 st. C. (7 dni burzliwej + 7 dni cichej)

Edited by Mycroft
Link to comment
Share on other sites

2kg karmelu w black ipa? to trochę dużo, tak o 1,8kg :) Masz niezłą wydajność, 17 Blg z 5,5kg zasypu

 

Coś mi późna pora nie służy, karmelowy 150 to pomyłka. Będzie kilo więcej pale ale, a carahell 0,4 kg zamiast 0,5 kg.

0,9 kg wciąż za dużo dla IPA?

Wydajność mam wyjechaną w kosmos, minimum 90 proc. :)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

#14 Gorzkie Gody (Extra Special Bitter)
Warzenie dzisiaj. Proszę o uwagi.

Wielkość warki: 20 litrów
Ekstrakt: 12,5 BLG
IBU: 50

Zasyp:
Fawcett Pale Ale (Maris Otter) - 3,45 kg
Karmelowy 150 - 0,4 kg
Czekoladowy 400 - 0,12 kg
Fawcett Brown - 0,04 kg

Zacieranie:
67C - 50'
72C - 20'

Chmielenie (65 minut):
East Kent Golding 6,9a - 15 g - 60'
Styrian Golding 3,7a - 25 g - 60'
Bouclier 10,59a - 35 g - 15' (razem z mchem irlandzkim)

 

Chmielenie na zimno: Cascade

Drożdże: Fermentis Safale S-04
Temperatura fermentacji: 18-20 st. C. (7 dni burzliwej + 7 dni cichej) 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

#37 Imperial Stout

 

Co myślicie o takim zasypie? Wyjdzie coś z tego? ;)

3,4 kg - WES ciemny płynny ekstrakt słodowy

2 kg - Castle Malting Whisky

1 kg - Briess Chocolate

1 kg - płatki owsiane

1 kg - Strzegom Pale Ale

0,5 kg - Castle Malting Black

0,4 kg - cukier rapadura

 

Target: 27-28 st. Plato

Chmielenie Herkules lub Iunga + Galena, ~80 IBU

Drożdże Mangrove Jack's M42 New World Strong Ale - 2 saszetki

Do leżakowania płatki cedrelli wonnej, być może do części warki laski wanilii, ale nie wiem czy to dobra kompozycja ze słodem whisky

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Plan warzenia na 18.08.2016.

 

#43 Low Alcohol Session IPA

 

Zasyp:

Strzegom - Pale Ale - 1 kg

Fawcett - Rye - 0,5 kg

Weyermann - Caraaroma - 0,1 kg

Strzegom - Karmelowy 150 - 0,1 kg

 

Chmielenie:

Iunga (11%) - 12 g - 50 minut

Na aromat po amerykańsku - Citra, Mosaic, Amarillo - zarówno pod koniec gotowania, jak i na zimno (szczegóły do ustalenia)

 

Drożdże:

Wyeast 1272 American Ale II

(do rozruszania przed Tea Pale Ale)

 

Zacieranie na słodko.

Fermentacja burzliwa w 18 st. C.

 

Plan: 

OG: 4,5 st. Plato

Alk.: 1,6%

Link to comment
Share on other sites

Plan warzenia na 28.08.2016.

 

#44 Smoked Tea Pale Ale

 

Zasyp:

Strzegom - Pale Ale - 4 kg

Płatki owsiane błyskawiczne - 0,5 kg

Strzegom - Pszeniczny - 0,4 kg

Weyermann - Caraaroma - 0,2 kg

 

Chmielenie:

Hallertau Magnum (11,5%) - 25 g - 45 minut

Chmielenie na aromat po amerykańsku, ale bez szaleństw - i tak pierwsze skrzypce ma grać herbata. 

Planuję dodać jedną z moich ulubionych, wędzoną Lapsang Souchong. Prawdopodobnie jako coldbrew (najpierw zaparzona zgodnie ze sztuką, następnie wlana prawdopodobnie bezpośrednio do fermentora). Nie ustaliłem jeszcze "dawkowania" - wszelkie sugestie mile widziane.

 

Drożdże:

gęstwa Wyeast 1272 American Ale II z warki #43.

 

Zacieranie na wytrawnie.

Fermentacja burzliwa w 18 st. C.

 

Plan:
OG: 13 st. Plato

Alk. 5,6%

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Plan warzenia na 4.09.2016.

 

#46 Brown IPA

 

Zasyp:

Fawcett - Golden Promise Pale Ale - 4 kg

Fawcett - Brown - 0,5 kg

Castle Malting - Munich (25 EBC) - 0,5 kg

Płatki owsiane górskie - 0,5 kg

BestMälz Aromatic - 0,25 kg

Weyermann - Caraaroma - 0,2 kg

Briess - Chocolate - 0,125 kg

 

Chmielenie:

Hallertau Magnum (11,5%) - 30 g - 50 minut

Na aromat Citra, Mosaic i Amarillo + być może trawa cytrynowa

 

Drożdże:

gęstwa Wyeast 1272 American Ale II z warki #44 (drugie użycie).

 

Zacieranie "na lenia".

Fermentacja burzliwa w 18 st. C.

 

Plan:

Brzeczka nastawna: 21 l
OG: 16 st. Plato

Alk. 6,8%

Edited by Mycroft
Link to comment
Share on other sites

Plan warzenia na 11.09.2016.

 

#45 Flanders Red Ale

 

Zasyp (w dużej mierze oparty na Grand Championie z 2015 roku):

Castle Malting - Pilzneński 2-rzędowy - 4 kg

Castle Malting - Munich - 1 kg

Castle Malting - Special B - 0,5 kg

Płatki owsiane błyskawiczne - 0,5 kg

Weyermann - Caramunich II - 0,2 kg

 

Chmielenie:

Saaz (3,75%) - 30 g - 60 minut

Saaz (3,75%) - 20 g - 20 minut

 

Drożdże:

Fermentis SafBrew S-33 - na "burzliwą"

Wyeast 3763 (Roselare Belgian Blend) - na "cichą"

 

Pod koniec cichej dodatek 50 g francuskich kostek dębowych średnio opiekanych

 

Zacieranie:

64C - 30 minut

72C - 40 minut

77C - 5 minut

Gotowanie: 75 minut.

Fermentacja burzliwa w 18 st. C. Cicha (3 miesiące) w nieco wyższej.

 

Plan:

Brzeczka nastawna: 23 l
OG: 15,2 st. Plato

Alk. 7%

Edited by Mycroft
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Plan warzenia na 28.09.2016.

 

#47 Cucumber & Melon Gose

 

Zasyp:

Weyermann - Pilsner - 2 kg

Weyermann - Pale Wheat - 2 kg

 

Zakwaszanie podczas zacierania ("sour mashing"):

Bakterie lactobacillus plantarum (5 tabletek) (http://www.aptekagemini.pl/lactobacillus-plantarum-x-30-tabl-swanson.html)

 

Chmielenie:

Hallertau Magnum (11,5%) - 10 g - 50 minut

Sól czarna Kala Namak - 2 g - 1 minuta

 

Drożdże:

Fermentis Safale US-05

 

Na cichą planuję po ok. 1 kg melona i świeżych ogórków zielonych.

 

Zacieranie chyba na lenia.

Gotowanie: 60 minut.

Fermentacja standardowa ejlowa (ok. 18C).

 

Plan:

Brzeczka nastawna: 23 l

OG: 10,2 st. Plato

Alk. 4,4%

Link to comment
Share on other sites

Plan warzenia na 2.10.2016.

 

#48 Hopless Pumpkin Biscuit American Amber Ale 

 

Zasyp:

Castle Malting - Biscuit - 3,5 kg

Castle Malting - Diastatyczny - 1,5 kg

 

"Chmielenie":

Gojnik - 35 g - 60 minut

Hallertau Magnum (11,5%) - 7 g - 60 minut

Świeżo zebrana skórka cytryny - 110 g - 10 minut

Liście limonki kaffir - 5 g - 2 minut

 

Na zimno 1,25 kg dyni muszkatołowej (Muscat de Provence), 100 g skórki pomarańczy i 5 g liści limonki kaffir

 

Drożdże:

gęstwa Wyeast 1272 American Ale II z warki #46 (3. użycie gęstwy).

 

Zacieranie: 63C - 60 minut; 72C - 50 minut; 76C - 5 minut.

Gotowanie: 60 minut.

Fermentacja standardowa ejlowa (ok. 18C).

 

Plan:

Brzeczka nastawna: 17 l

OG: 13 st. Plato

Alk. 5,3%

 

Kłopoty z wydajnością (tylko 60%) i bardzo płytkie odfermentowanie (z 13 do zaledwie 6,5 st. Plato).

Edited by Mycroft
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Plan warzenia na 8.10.2016.

 
#49 Wee Heavy / Strong Scotch Ale
 
Zasyp:
Fawcett - Golden Promise Pale Ale - 3,5 kg (79,5%)
BestMälz - Caramel Pils - 0,4 kg (9,1%)
Weyermann - Caraaroma - 0,2 kg (4,5%)
Weyermann - Carafa Special I - 0,1 kg (2,3%)
Cukier biały (do gotowania) - 0,2 kg (4,5%)
 
Chmielenie:
Hallertau Magnum (11,5%) - 15 g - 55 minut
Saaz (3,75%) - 15 g - 10 minut
Tabletka Whirlfloc na 15 minut
 
Drożdże:
FM12 "W szkocką kratę" (starter)
 
Zacieranie: 63C - 30 minut; 72C - 60 minut; 76C - 5 minut.
Gotowanie: 75 minut.
Fermentacja standardowa ejlowa (ok. 18C).
 
Plan:
Brzeczka nastawna: 11 l
OG: 18,1 st. Plato
Alk. 9,0%
 
Były problemy z wydajnością (tylko 59%) - zapchana rura w Grainfatherze utrudniła cyrkulację zacieru.
Link to comment
Share on other sites

Plan warzenia na 22.10.2016.


 

#50 Kiepscy v1: Kanalia (Rauchmaidoppelbock)

 

Zasyp:

Steinbach - Wędzony bukiem - 4 kg (63,5%)

CastleMalting - Monachijski - 1,4 kg (22,2%)

BestMälz - Caramel Pils - 0,6 kg (9,5%)

BestMälz - Melanoidynowy - 0,3 kg (4,8%)

 

Chmielenie:

Hallertau Magnum (11,5%) - 20 g - 55 minut

Saaz (3,75%) - 25 g - 15 minut

Tabletka Whirlfloc na 15 minut

 

Drożdże:

Mangrove Jack's M76 Bavarian Lager

 

Zacieranie: 63C - 40 minut; 71C - 40 minut; 77C - 5 minut.

Gotowanie: 90 minut.

Fermentacja lagerowa (z ~8C do ~14C).

 

Plan:

Brzeczka nastawna: 15 l

OG: 22,2 st. Plato

Alk. 8,5%

Edited by Mycroft
Link to comment
Share on other sites

Plan warzenia na 22.10.2016.


 

#51 American Weizen

 

Zasyp:

Viking Malt - Pszeniczny - 1,5 kg (56,6%)

CastleMalting - Pilzneński 2-rzędowy - 1 kg (37,7%)

Weyermann - Carahell - 0,15 kg (5,7%)

 

Chmielenie:

Olicana (6,9%) - 10 g - 55 minut

Cascade (6,9%) - 15 g - 5 minut

Citra (13,5%) - 10 g - 2 minuty

Amarillo (8,9%) - 20 g - whirlpool

Tabletka Whirlfloc na 15 minut

 

Drożdże:

Fermentum Mobile FM41 "Gwoździe i banany"

 

Zacieranie: 45C - 10 minut; 50C - 15 minut; 63C - 40 minut; 73C - 30 minut; 77C - 5 minut.

Gotowanie: 60 minut.

Fermentacja standardowa ejlowa (z ~15C do ~25C).

 

Plan:

Brzeczka nastawna: 12 l

OG: 12,3 st. Plato

Alk. 5,8%

Link to comment
Share on other sites

Plan warzenia na 6.11.2016.


 

#52 Australian Weizenbock

 

Zasyp:

BestMälz - Pszeniczny jasny - 2 kg (49,4%)

BestMälz - Monachijski ciemny - 1 kg (24,7%)

BestMälz - Pszeniczny ciemny - 0,5 kg (12,3%)

Weyermann - Caramunich II - 0,25 kg (6,2%)

CastleMalting - Special B - 0,1 kg (2,5%)

Viking Malt - Pszeniczny karmelowy - 0,1 kg (2,5%)

BestMälz - zakwaszający - 0,1 kg (2,5%)

 

Chmielenie:

Topaz (15,5%) - 5 g - 55 minut

Ella (15,1%) - 5 g - 30 minut


Topaz (15,5%) - 10 g - 10 minut

Ella (15,1%) - 10 g - 5 minut


Topaz (15,5%) - 10 g - 3 minut

Ella (15,1%) - 10 g - 1 minut



Tabletka Whirlfloc na 15 minut

 

Drożdże:

Fermentum Mobile FM41 "Gwoździe i banany"

 

Zacieranie: 45C - 10 minut; 50C - 15 minut; 63C - 45 minut; 71C - 30 minut; 77C - 5 minut.

Gotowanie: 60 minut.

Fermentacja standardowa ejlowa (z ~15C do ~25C).

 

Plan:

Brzeczka nastawna: 12 l

OG: 18,9 st. Plato

Alk. 7,3%

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.