Skocz do zawartości

Dziwna piana


Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jest to mój pierwszy post na tej stronie, więc proszę o wybaczenie jakiś błędów :D.

 

Moja sytuacja wygląda tak:

Wczoraj uwarzyłem piwo (warka nr 9), jest to coffe stout. Wszystko poszło jak z płatka :D Dzisiaj zaczęło fermentować, lecz gdy otworzyłem fermentor trochę się zmartwiłem, zobaczyłem dziwną pianę. Normalnie był to dość duża warstwa w miarę równa z lekkimi bąbelkami (drożdże US05). A teraz zrobiły się jakieś dziwne "pagórki", "fałdy", czy to jest zakażenie?? Wrzucę niżej zdjęcie.

Proszę o waszą poradę, co to jest i czy powinienem się czegoś obawiać.

 

 

Z pozdrowieniami grigor51.

post-11322-0-84416600-1423123561_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To są grzyby! dokładnie to

Saccharomyces cerevisiae

 

Powodują znikanie cukru w brzeczce, zamieniając go na alkohol i CO2!

Najlepiej poczekać kilka dni, aż piana opadnie, zabutelkować i cieszyć się pysznym domowym piwem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To są grzyby! dokładnie to

Saccharomyces cerevisiae

 

Powodują znikanie cukru w brzeczce, zamieniając go na alkohol i CO2!

Najlepiej poczekać kilka dni, aż piana opadnie, zabutelkować i cieszyć się pysznym domowym piwem :D

Wyglądają jak na pizzy pieczarki :smilies:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Fajnie wygląda, ale jak potrafi nastraszyć :D

@Lusterko87

Czyli to są normalne drożdże?? Można później użyć gęstwy z nich zrobionej??

 

 

Oczywiście że można zbierać gęstwę - jak to robić poszukaj w odpowiednim wątku na forum :)

Witamy na forum :)

Mam nadzieję że nie masz za złe takiego żartu ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zbierać gęstwę umiem (gdy używam drożdży z proszku wychodzi mi zawsze 1 wada- bandaż, nie wiem czemu, ale gdy użyję gęstwy to nie ma tego problemu).

Po za tym może nie dużo uwarzyłem piwa (to jest moja 9 warka), ale bardzo dużo czytam na ten temat na tym forum jak i na browar.biz. Tak samo nie robię piw z gotowych receptur tylko sam próbuje coś fajnego zmajstrować :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.