Skocz do zawartości

Filtracja piwa żytniego


Prosiak

Rekomendowane odpowiedzi

Jak wyżej.

Ostatnio robiłem żytnie (wysoki mash out 79C i woda do wysładzania 90C + zaizolowany fermentor i przerwa beta-glukanowa w 46C 30 min) i wyszła 1,20min z dwoma przystankami na "odetkanie" także całkiem przyzwoicie a też się nastawiłem na 3-4h (a zasyp miałem 2kg żyta + 3kg pale ale).

Edytowane przez wojtec84
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ewentualnie słyszałem że niektórzy obkładają filtrator szyszkami chmielu choć szczerze nie wiem jak oni to robią, ostatnio w paczce 100g Lubelskiego miałem może ze dwie całe szyszki, które i tak byłu bardzo kruche.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio mam co tydzień do czynienia z żytem, i na moje ,to nic nie da, najlepiej zaczekać aż sieczka opadnie,zlać z góry wężykiem,dolać wody,zamieszać,zaczekać aż opadnie i zlać jeszcze raz, operacja na 2,max 3 razy,zależny ile wody,najlepiej pełne wiadro na pierwszy raz.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja ostatnio nie miałem już sił się z tym męczyć, nalałem wody i poszedłem spać. Rano miałem gotową brzeczkę do gotowania. I chyba przy "opornych" zasypach taki system pracy będę zakładał.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dorzucić łuski gryczanej/ryżowej, w końcu to jest główna przeszkoda w filtracji, że żyto nie ma łuski. Gryczaną trzeba wygotować wcześniej, nie wiem jak ryżową, ale gryczana tańsza bankowo. A tego, że wolniej brzeczka spływa się nie przeskoczy, fizyki się nie oszuka, wyższa lepkość to wolniej będzie leciała przez złoże.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dorzucić łuski gryczanej/ryżowej, w końcu to jest główna przeszkoda w filtracji, że żyto nie ma łuski.

No niestety to nie to. Coś co się nazywa B-glukan tu robi robotę. Gdyby tak było to przy zasypach nawet 50 procent żyta filtracja szła by co najwyżej jak w pszenicy. Zwyczajnie trzeba rozłożyć B-glukan i tyle. Edytowane przez Mariusz_CH
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dorzucić łuski gryczanej/ryżowej, w końcu to jest główna przeszkoda w filtracji, że żyto nie ma łuski.

No niestety to nie to. Coś co się nazywa B-glukan tu robi robotę. Gdyby tak było to przy zasypach nawet 50 procent żyta filtracja szła by co najwyżej jak w pszenicy. Zwyczajnie trzeba rozłożyć B-glukan i tyle.

 

Toć piszę, że nie przeskoczysz tego, że brzeczka ma wyższą lepkość. Ale mniej czy bardziej lepka brzeczka to jak nie ma łuski to nie ma złoża filtracyjnego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przetestuj sobie to rzadkie zacieranie żytniego ,bo widocznie średnio łapiesz temat (jak już w tak sposób dyskusja ma przebiegać, lubię netowych napinaczy),mam z tym na bieżąco do czynienia,więc nie wypisuję jakiś pierdół bo tak mi się wydaje,czy przeczytałem na piwoorg,albo u "kopyra".

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj robiłem Rye AIPA, nie powiem żeby filtracja była cudowna, a żyta było 17% w zasypie. Zrobiłem coś na kształt przerwy beta-glukanowej (48-45C) trochę jednak za wysoko i a krótko, jednak trzeba zrobić ją w tych 40C i co najmniej z 30 minut. Na necie jest dużo napisane o tej przerwie i po polsku i po angielsku. U mnie filtracja nie szła najgorzej ale po pierwszych 9 litrach zrobił się beton, nalałem wodę 85C do wysładzania wymieszałem górne warstwy i jakoś szło tak że w 1,5 h uzyskałem te 26 l filtratu, choć leciało ciurkiem i prawie ciągłe wysładzanie było. Dodałem 2 garści owsa niesłodowanego dla filtracji (przy innych piwach zazwyczaj pomagał) tutaj nie dał rady ;) chodź złoże było ładne, zbijało się w beton i nacinanie nic nie dało. Nie ma wyjścia przy życie, trzeba zmniejszyć lepkość przez tą przerwę.

 

A niech mi jeszcze powiedzą osoby, które robią żyto i tą przerwę, nie odbija się to na oleistości, zaklejaniu ust i pełni piwa? Bo z tego co czytałem zbyt długie przetrzymanie w tej przerwie powoduje zmniejszenie tych efektów jakie daje żyto, plus niszczy pianę. Jak to wygląda w praktyce?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak twierdzi Wogosz, przerwa glukanowa pomaga niewiele. Ja nie zauważyłem, żeby w ogóle coś dawała.

Dobra napisałem zapytanie do Niego i poprosiłem o wypowiedź w temacie, mam nadzieje, że odpowie. ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mi przy ostatnim bardzo pomogła. Trzymałem 30 minut w 45 st. C. Udział żyta w zasypie 20%. Nie dodawałem żadnej łuski. Filtracja bezproblemowa. Wysładzanie wodą o temp. 80 st. C. Wcześniej wygrzew w 78 st. C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mi przy ostatnim bardzo pomogła. Trzymałem 30 minut w 45 st. C. Udział żyta w zasypie 20%. Nie dodawałem żadnej łuski. Filtracja bezproblemowa. Wysładzanie wodą o temp. 80 st. C. Wcześniej wygrzew w 78 st. C

 

Albo to, albo co innego. Słód czy płatki?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.