Jump to content

Filtracja piwa żytniego


Prosiak
 Share

Recommended Posts

Jest i to dużo, temat często poruszany na forum, szukałeś chociaż coś czy od razu zapytałeś?

Przerwa beta glukanowa, mash out, zaizolowanie kadzi filtracyjnej dobre, wysładzanie wrzątkiem.

Link to comment
Share on other sites

Jak wyżej.

Ostatnio robiłem żytnie (wysoki mash out 79C i woda do wysładzania 90C + zaizolowany fermentor i przerwa beta-glukanowa w 46C 30 min) i wyszła 1,20min z dwoma przystankami na "odetkanie" także całkiem przyzwoicie a też się nastawiłem na 3-4h (a zasyp miałem 2kg żyta + 3kg pale ale).

Edited by wojtec84
Link to comment
Share on other sites

Rye IPA (32% żyta) oraz Roggenbier (50% żyta). Mash out, wysładzanie wodą ~90° C i czasem nacinałem złoże. Trwało to dłużej niż przy normalnym zasypie ale całkiem sprawnie :)

Link to comment
Share on other sites

Ewentualnie słyszałem że niektórzy obkładają filtrator szyszkami chmielu choć szczerze nie wiem jak oni to robią, ostatnio w paczce 100g Lubelskiego miałem może ze dwie całe szyszki, które i tak byłu bardzo kruche.

Link to comment
Share on other sites

A ja ostatnio nie miałem już sił się z tym męczyć, nalałem wody i poszedłem spać. Rano miałem gotową brzeczkę do gotowania. I chyba przy "opornych" zasypach taki system pracy będę zakładał.

Link to comment
Share on other sites

Dorzucić łuski gryczanej/ryżowej, w końcu to jest główna przeszkoda w filtracji, że żyto nie ma łuski. Gryczaną trzeba wygotować wcześniej, nie wiem jak ryżową, ale gryczana tańsza bankowo. A tego, że wolniej brzeczka spływa się nie przeskoczy, fizyki się nie oszuka, wyższa lepkość to wolniej będzie leciała przez złoże.

Link to comment
Share on other sites

Dorzucić łuski gryczanej/ryżowej, w końcu to jest główna przeszkoda w filtracji, że żyto nie ma łuski.

No niestety to nie to. Coś co się nazywa B-glukan tu robi robotę. Gdyby tak było to przy zasypach nawet 50 procent żyta filtracja szła by co najwyżej jak w pszenicy. Zwyczajnie trzeba rozłożyć B-glukan i tyle. Edited by Mariusz_CH
Link to comment
Share on other sites

Dorzucić łuski gryczanej/ryżowej, w końcu to jest główna przeszkoda w filtracji, że żyto nie ma łuski.

No niestety to nie to. Coś co się nazywa B-glukan tu robi robotę. Gdyby tak było to przy zasypach nawet 50 procent żyta filtracja szła by co najwyżej jak w pszenicy. Zwyczajnie trzeba rozłożyć B-glukan i tyle.

 

Toć piszę, że nie przeskoczysz tego, że brzeczka ma wyższą lepkość. Ale mniej czy bardziej lepka brzeczka to jak nie ma łuski to nie ma złoża filtracyjnego.

Link to comment
Share on other sites

Przetestuj sobie to rzadkie zacieranie żytniego ,bo widocznie średnio łapiesz temat (jak już w tak sposób dyskusja ma przebiegać, lubię netowych napinaczy),mam z tym na bieżąco do czynienia,więc nie wypisuję jakiś pierdół bo tak mi się wydaje,czy przeczytałem na piwoorg,albo u "kopyra".

Link to comment
Share on other sites

Wczoraj robiłem Rye AIPA, nie powiem żeby filtracja była cudowna, a żyta było 17% w zasypie. Zrobiłem coś na kształt przerwy beta-glukanowej (48-45C) trochę jednak za wysoko i a krótko, jednak trzeba zrobić ją w tych 40C i co najmniej z 30 minut. Na necie jest dużo napisane o tej przerwie i po polsku i po angielsku. U mnie filtracja nie szła najgorzej ale po pierwszych 9 litrach zrobił się beton, nalałem wodę 85C do wysładzania wymieszałem górne warstwy i jakoś szło tak że w 1,5 h uzyskałem te 26 l filtratu, choć leciało ciurkiem i prawie ciągłe wysładzanie było. Dodałem 2 garści owsa niesłodowanego dla filtracji (przy innych piwach zazwyczaj pomagał) tutaj nie dał rady ;) chodź złoże było ładne, zbijało się w beton i nacinanie nic nie dało. Nie ma wyjścia przy życie, trzeba zmniejszyć lepkość przez tą przerwę.

 

A niech mi jeszcze powiedzą osoby, które robią żyto i tą przerwę, nie odbija się to na oleistości, zaklejaniu ust i pełni piwa? Bo z tego co czytałem zbyt długie przetrzymanie w tej przerwie powoduje zmniejszenie tych efektów jakie daje żyto, plus niszczy pianę. Jak to wygląda w praktyce?

Link to comment
Share on other sites

Jak twierdzi Wogosz, przerwa glukanowa pomaga niewiele. Ja nie zauważyłem, żeby w ogóle coś dawała.

Dobra napisałem zapytanie do Niego i poprosiłem o wypowiedź w temacie, mam nadzieje, że odpowie. ;)

Link to comment
Share on other sites

Mi przy ostatnim bardzo pomogła. Trzymałem 30 minut w 45 st. C. Udział żyta w zasypie 20%. Nie dodawałem żadnej łuski. Filtracja bezproblemowa. Wysładzanie wodą o temp. 80 st. C. Wcześniej wygrzew w 78 st. C

Link to comment
Share on other sites

Mi przy ostatnim bardzo pomogła. Trzymałem 30 minut w 45 st. C. Udział żyta w zasypie 20%. Nie dodawałem żadnej łuski. Filtracja bezproblemowa. Wysładzanie wodą o temp. 80 st. C. Wcześniej wygrzew w 78 st. C

 

Albo to, albo co innego. Słód czy płatki?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.