Skocz do zawartości

żarno


Sojer

Rekomendowane odpowiedzi

Mam w pracy żarno. Kamienne. Ma parę lat, tyle, że lepiej nie będę pisał.

Materiał granit (chyba), tak samo rozcieracz. Kusi mnie by na tym ześrutować, bo zapowiada się uzyskanie ładnej łuski. Jedyny knyf w tym wszystkim jest taki, że przy tarciu kamlotami o siebie wytwarza się specyficzny zapach. Jest sens się tym bawić?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Taki specyficzny zapach powstaje nawet jak kamieniem polny o drugi kamień uderzysz więc uno problemo.

Ale dla świętego spokoju ja bym najpierw te żarna porządnie wyszorował szczotą ryżową z dodatkiem jakiegoś środka myjącego.

Edytowane przez szamankfc
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak wyregulujesz grubość śruty.

Tak jak w porkercie. Ręcznie.

A poważnie. Testowo ześrutowałem trochę słodu i wygląda obiecująco. Łuska jest duża, chwilami ma się wrażenie, że to całe ziarno, a okazuje się, że to połowa łuski i nic w środku.

Wobec tego śrutowanie będzie drobne, bo wyjdzie ładna warstwa filtracyjna plus filtrator z oplotu. Jeśli nie zapomnę zrobię zdjęcie.

Dla ścisłości żarno jest tego typu http://www.kaszuby.pl/pic/item,37,8,x.jpg

Wydajność powinna być dużo większa niż przy użyciu młynka do orzechów.

Edytowane przez Tomek-Pasieka
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.