Jump to content
Sign in to follow this  
Sojer

żarno

Recommended Posts

Mam w pracy żarno. Kamienne. Ma parę lat, tyle, że lepiej nie będę pisał.

Materiał granit (chyba), tak samo rozcieracz. Kusi mnie by na tym ześrutować, bo zapowiada się uzyskanie ładnej łuski. Jedyny knyf w tym wszystkim jest taki, że przy tarciu kamlotami o siebie wytwarza się specyficzny zapach. Jest sens się tym bawić?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy to żarno (lub żarna) jest jakoś eksploatowane czy też tak tylko sobie stoi. Byc może zapach zniknąłby po przemieleniu pewnej ilości ziarna. Można by nawet użyć zwykłego nie słodowanego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stoi. Pewnie ostatni raz używane w średniowieczu :lol: . A zapach klasyczny. Tartych o siebie kamieni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Taki specyficzny zapach powstaje nawet jak kamieniem polny o drugi kamień uderzysz więc uno problemo.

Ale dla świętego spokoju ja bym najpierw te żarna porządnie wyszorował szczotą ryżową z dodatkiem jakiegoś środka myjącego.

Edited by szamankfc

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jak wyregulujesz grubość śruty.

Tak jak w porkercie. Ręcznie.

A poważnie. Testowo ześrutowałem trochę słodu i wygląda obiecująco. Łuska jest duża, chwilami ma się wrażenie, że to całe ziarno, a okazuje się, że to połowa łuski i nic w środku.

Wobec tego śrutowanie będzie drobne, bo wyjdzie ładna warstwa filtracyjna plus filtrator z oplotu. Jeśli nie zapomnę zrobię zdjęcie.

Dla ścisłości żarno jest tego typu http://www.kaszuby.pl/pic/item,37,8,x.jpg

Wydajność powinna być dużo większa niż przy użyciu młynka do orzechów.

Edited by Tomek-Pasieka

Share this post


Link to post
Share on other sites

I jestem po śrutowaniu.

W trakcie zastanawiałem się czy nie będzie szybciej zrobić tego młynkiem do maku :)

 

No, ale teraz będę mógł dorobić filozofię, że uwarzyłem piwo antyczne hahaha.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.