Skocz do zawartości

receptura FES


derbykj

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam prośbę o ocenę zasypu na foreign extra stout

 

Zasyp:

3 kg słód pilznenski

2 kg pale ale

0,40 kg caraaroma

0,20 kg carafa I

0,20 kg palony jęczmień

0,40 kg płatki owsiane błyskawiczne

Zacieranie :

66C - 40 min

72C - 30 min

76C - mash out

Planuje chmielic Iungą ale to mniej ważne bardziej w tym piwie interesuje mnie podbudowa słodowa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

pierwsze miejsce birofila 2014 w kategorii FES http://www.piwo.org/..._80#entry263684

zwóć uwagę na monacha jako słód podstawowy

 

 

Monachijski był dodany w celu zmniejszenia dodatków palonych/czekoladowych/kawowych, które w większej ilości nadałyby piwu cięższego i bardziej wyrazistego charakteru. A dzięki wyższemu EBC Monachijskiego mogłem dać ich trochę mniej. Wolałem stonowaną wersję, taka mi bardziej podchodzi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

pierwsze miejsce birofila 2014 w kategorii FES http://www.piwo.org/..._80#entry263684

zwóć uwagę na monacha jako słód podstawowy

 

 

Monachijski był dodany w celu zmniejszenia dodatków palonych/czekoladowych/kawowych, które w większej ilości nadałyby piwu cięższego i bardziej wyrazistego charakteru. A dzięki wyższemu EBC Monachijskiego mogłem dać ich trochę mniej. Wolałem stonowaną wersję, taka mi bardziej podchodzi.

 

Monach Ma niższą aktywność enzymatyczną w porównaniu ze słodem pilzneńskim. Wymaga wydłużenia czasu scukrzania i potrzebuje przerwy białkowej. W twojej warce to jest 9h zacierania jak sie nie mylę. Jaki był efek końcowy? warto zasypać tyle monach?

Edytowane przez biervorkoster
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem ile L i jakie BLG chcesz osiągnąć ale ja bym zacierał w 62-63oC i potem ewentualnie 72. W tym piwie ważna będzie też woda. Tu masz moje dwie receptury. Pierwsza wersja dość pełna, druga trochę bardziej wytrawna. Oba piwa udane.

1. http://www.piwo.org/topic/12891-browar-wojen/#entry261450

2. http://www.piwo.org/topic/12891-browar-wojen/page__st__20#entry306047

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem ile L i jakie BLG chcesz osiągnąć ale ja bym zacierał w 62-63oC i potem ewentualnie 72. W tym piwie ważna będzie też woda. Tu masz moje dwie receptury. Pierwsza wersja dość pełna, druga trochę bardziej wytrawna. Oba piwa udane.

1. http://www.piwo.org/...en/#entry261450

2. http://www.piwo.org/..._20#entry306047

Chcę 22 litry i jakies 16 BLG

Dzięki za rady

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

pierwsze miejsce birofila 2014 w kategorii FES http://www.piwo.org/..._80#entry263684

zwóć uwagę na monacha jako słód podstawowy

 

 

Monachijski był dodany w celu zmniejszenia dodatków palonych/czekoladowych/kawowych, które w większej ilości nadałyby piwu cięższego i bardziej wyrazistego charakteru. A dzięki wyższemu EBC Monachijskiego mogłem dać ich trochę mniej. Wolałem stonowaną wersję, taka mi bardziej podchodzi.

 

Monach Ma niższą aktywność enzymatyczną w porównaniu ze słodem pilzneńskim. Wymaga wydłużenia czasu scukrzania i potrzebuje przerwy białkowej. W twojej warce to jest 9h zacierania jak sie nie mylę. Jaki był efek końcowy? warto zasypać tyle monach?

 

Nigdy nie spotkałem się z takim zacieraniem, jak to się stało że tak długo trwająca przerwa białkowa nie wpłynęła negatywnie na pianę?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Monach Ma niższą aktywność enzymatyczną w porównaniu ze słodem pilzneńskim. Wymaga wydłużenia czasu scukrzania i potrzebuje przerwy białkowej. W twojej warce to jest 9h zacierania jak sie nie mylę. Jaki był efek końcowy? warto zasypać tyle monach?

 

Chyba warto. Mi smakowało, innym też :) Z forumowiczów pił je na pewno zgoda, poza tym kilka osób, o których nie pamiętam/nie znam z nicka mogło spróbować na spotkaniu piwowarów we Wrocławiu. Rozmawiałem wtedy także z Andrzejem Milerem i nakłonił mnie, że nie pożałuję jak wyślę na Birofilia :)

 

Nigdy nie spotkałem się z takim zacieraniem, jak to się stało że tak długo trwająca przerwa białkowa nie wpłynęła negatywnie na pianę?

 

Jest to metoda na tzw. śpiocha. Wstawiasz gar z wodą, mieszasz ze słodami w odpowiedniej temperaturze i idziesz spać :)

 

Co do piany to niestety już nie bardzo pamiętam, mogę tylko zacytować metryczkę: 5,25/6 pkt. "Ciemnobeżowa, obfita, drobnopęcherzykowa, kilka większych bąbli, dość trwała."

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.