Jump to content

receptura FES


derbykj
 Share

Recommended Posts

Witam mam prośbę o ocenę zasypu na foreign extra stout

 

Zasyp:

3 kg słód pilznenski

2 kg pale ale

0,40 kg caraaroma

0,20 kg carafa I

0,20 kg palony jęczmień

0,40 kg płatki owsiane błyskawiczne

Zacieranie :

66C - 40 min

72C - 30 min

76C - mash out

Planuje chmielic Iungą ale to mniej ważne bardziej w tym piwie interesuje mnie podbudowa słodowa.

Link to comment
Share on other sites

pierwsze miejsce birofila 2014 w kategorii FES http://www.piwo.org/..._80#entry263684

zwóć uwagę na monacha jako słód podstawowy

 

 

Monachijski był dodany w celu zmniejszenia dodatków palonych/czekoladowych/kawowych, które w większej ilości nadałyby piwu cięższego i bardziej wyrazistego charakteru. A dzięki wyższemu EBC Monachijskiego mogłem dać ich trochę mniej. Wolałem stonowaną wersję, taka mi bardziej podchodzi.

Link to comment
Share on other sites

pierwsze miejsce birofila 2014 w kategorii FES http://www.piwo.org/..._80#entry263684

zwóć uwagę na monacha jako słód podstawowy

 

 

Monachijski był dodany w celu zmniejszenia dodatków palonych/czekoladowych/kawowych, które w większej ilości nadałyby piwu cięższego i bardziej wyrazistego charakteru. A dzięki wyższemu EBC Monachijskiego mogłem dać ich trochę mniej. Wolałem stonowaną wersję, taka mi bardziej podchodzi.

 

Monach Ma niższą aktywność enzymatyczną w porównaniu ze słodem pilzneńskim. Wymaga wydłużenia czasu scukrzania i potrzebuje przerwy białkowej. W twojej warce to jest 9h zacierania jak sie nie mylę. Jaki był efek końcowy? warto zasypać tyle monach?

Edited by biervorkoster
Link to comment
Share on other sites

Nie wiem ile L i jakie BLG chcesz osiągnąć ale ja bym zacierał w 62-63oC i potem ewentualnie 72. W tym piwie ważna będzie też woda. Tu masz moje dwie receptury. Pierwsza wersja dość pełna, druga trochę bardziej wytrawna. Oba piwa udane.

1. http://www.piwo.org/topic/12891-browar-wojen/#entry261450

2. http://www.piwo.org/topic/12891-browar-wojen/page__st__20#entry306047

Link to comment
Share on other sites

Nie wiem ile L i jakie BLG chcesz osiągnąć ale ja bym zacierał w 62-63oC i potem ewentualnie 72. W tym piwie ważna będzie też woda. Tu masz moje dwie receptury. Pierwsza wersja dość pełna, druga trochę bardziej wytrawna. Oba piwa udane.

1. http://www.piwo.org/...en/#entry261450

2. http://www.piwo.org/..._20#entry306047

Chcę 22 litry i jakies 16 BLG

Dzięki za rady

Link to comment
Share on other sites

pierwsze miejsce birofila 2014 w kategorii FES http://www.piwo.org/..._80#entry263684

zwóć uwagę na monacha jako słód podstawowy

 

 

Monachijski był dodany w celu zmniejszenia dodatków palonych/czekoladowych/kawowych, które w większej ilości nadałyby piwu cięższego i bardziej wyrazistego charakteru. A dzięki wyższemu EBC Monachijskiego mogłem dać ich trochę mniej. Wolałem stonowaną wersję, taka mi bardziej podchodzi.

 

Monach Ma niższą aktywność enzymatyczną w porównaniu ze słodem pilzneńskim. Wymaga wydłużenia czasu scukrzania i potrzebuje przerwy białkowej. W twojej warce to jest 9h zacierania jak sie nie mylę. Jaki był efek końcowy? warto zasypać tyle monach?

 

Nigdy nie spotkałem się z takim zacieraniem, jak to się stało że tak długo trwająca przerwa białkowa nie wpłynęła negatywnie na pianę?

Link to comment
Share on other sites

Monach Ma niższą aktywność enzymatyczną w porównaniu ze słodem pilzneńskim. Wymaga wydłużenia czasu scukrzania i potrzebuje przerwy białkowej. W twojej warce to jest 9h zacierania jak sie nie mylę. Jaki był efek końcowy? warto zasypać tyle monach?

 

Chyba warto. Mi smakowało, innym też :) Z forumowiczów pił je na pewno zgoda, poza tym kilka osób, o których nie pamiętam/nie znam z nicka mogło spróbować na spotkaniu piwowarów we Wrocławiu. Rozmawiałem wtedy także z Andrzejem Milerem i nakłonił mnie, że nie pożałuję jak wyślę na Birofilia :)

 

Nigdy nie spotkałem się z takim zacieraniem, jak to się stało że tak długo trwająca przerwa białkowa nie wpłynęła negatywnie na pianę?

 

Jest to metoda na tzw. śpiocha. Wstawiasz gar z wodą, mieszasz ze słodami w odpowiedniej temperaturze i idziesz spać :)

 

Co do piany to niestety już nie bardzo pamiętam, mogę tylko zacytować metryczkę: 5,25/6 pkt. "Ciemnobeżowa, obfita, drobnopęcherzykowa, kilka większych bąbli, dość trwała."

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.